FOTO: Novosađani u centru grada pale sveće za Alekseja Navaljnog

Novosađani su povodom smrti ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog zapalili sveće na Trgu slobode, na spomeniku Svetozaru Miletiću.
FOTO: Novosađani u centru grada pale sveće za Alekseja Navaljnog
Foto: 021.rs
Na trgu sve više građana odaje počast preminulom Navaljnom, a isto su radili tokom dana u Beogradu i širom sveta.
 
Građani širom sveta se u tišini pozdravljaju sa političarom koji mnogima predstavlja simbol otpora režimu predsednika Rusije Vladimira Putina.
Navaljni je ranije danas preminuo u kazneno-popravnoj službi Rusije za Jamalo-Nenecki autonomni okrug, gde je služio zatvorsku kaznu.
 
"Dana 16. februara 2024. godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik A.A. Navaljni se posle šetnje osećao loše i skoro odmah izgubio svest", navedeno je u saopštenju na sajtu zatvorske ustanove.
Dodali su i da su medicinski radnici ustanove odmah stigli i da je "pozvana hitna pomoć".
 
 
"Urađene su sve neophodne reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Lekari Hitne pomoći su konstatovali smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju", navodi se u saopštenju Federalne službe za izvršenje krivičnih sankcija.
 
 
Navaljni je bio poznat kao oštar kritičar Kremlja.
 
Uhapšen je 2021. godine po povratku iz Nemačke, gde je lečen od trovanja, kako su evropske laboratorije zaključile, sovjetskim nervnim otrovom novičok.
 
  
 
U martu 2022. dobio je devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za proneveru, što su on i njegove pristalice više puta odbacili kao politički motivisane optužbe.
Fondacija Navaljnog za borbu protiv korupcije i njegova mreža regionalnih kancelarija su označene kao "ekstremističke" organizacije i zabranjene posle njegovog hapšenja, što je dovelo do još jednog postupka protiv njega po optužbama za ekstremizam.
 
U avgustu 2023. sud mu je produžio zatvorsku kaznu na 19 godina.
 
U decembru prošle godine Navaljni je prebačen u zatvor u ruskom arktičkom regionu.
  • Svetlana NS

    21.02.2024 13:12
    Ko pali sveće?
    Mislim da sveće ne pale Novosađani već Rusi koji su se doselili u Novi Sad. Mnogi Novosađani nisu ni čuli za Navaljnog.
  • Rasa sa salasa

    20.02.2024 18:37
    Bravo Novosađani.
  • Aleksej

    20.02.2024 07:13
    Uh...
    Realno trebalo da svaki dan palimo svece za nas same, unisten nam je sistem, drzava, nas grad. I to nije sve nego se nastavlja i dalje istrebljenje, Srbija ne sme da (op)stane. To je cilj ove bande.

    A ne oni pale svece za nekog lika na drugom kraju sveta za koga se zna samo ono sto su culi na TVu sa namerom da se preusmeri paznja i izazovu emocije.

    PREUSMERAVANJE PAŽNJE
    Pažnju javnosti preusmeravati sa važnih problema na nevažne. Prezaposliti javnost poplavom nebitnih informacija, da ljudi ne bi razmišljali i stekli osnovna saznanja u razumevanju sveta.

    BUĐENJE EMOCIJA
    Zloupotreba emocija je klasična tehnika, koja se koristi u izazivanju kratkog spoja, prilikom razumnog prosuđivanja. Kritičku svest zamjenjuju emotivni impulsi (bes, strah, itd.) Upotreba emotivnog registra omogućava pristup nesvesnom, pa je kasnije moguće na tom nivou sprovesti ideje, želje, brige, bojazni ili prinudu, ili pak izazvati određena ponašanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti