FOTO: Stambeni kompleks u nastavku Bulevara vojvode Stepe - prostor ograđen ciglom i visokim drvećem

Predloženim izmenama regulacionog plana koji obuhvata nastavak Bulevara vojvode Stepe, predviđa se gradnja stambeno-poslovnog kompleksa visine do pet spratova.
Trenutno se na lokaciji nalazi ograđena zelena površina na kojoj je bila predviđena izgradnja jednospratnih poslovnih objekata. 
 
Predlog za izmene je dao "Green Palace Residence", preduzeće osnovano pre nekoliko meseci. U pitanju je ćerka firma "Majur Group"-a, kompanije u čijem se vlasništvu nalazi zemljište.
 
Prostor ima 0,76 hektara i nalazi se na samom kraju Bulevara vojvode Stepe, a prilazi mu se iz Karolja Seleša i Somborske rampe. 
Ranim javnom uvidom, koji je organizovan prošlog leta, predstavljen je plan za ovaj prostor. Tokom ranog javnog uvida stigle su dve primedbe, ali urbanisti nisu pomenuli na šta se odnose i da li su prihvaćene ili odbijene.
 
Urbanisti planiraju izgradnju poslovno-stambenog objekta u okviru opštegradskog centra maksimalne spratnosti od pet spratova. Prostor za poslovanje zauzimaće od 50 do 70 odsto kompleksa, dok će minimalna veličina stana biti oko 60 kvadratnih metara. 
 
Indeks zauzetosti parcele je 70 odsto, a ostatak je zelenilo. U odluci nije navedeno koliko kvadrata prostora može biti izgrađeno, ali grubom računicom se vidi da se radi o nekoliko desetina hiljada kvadrata.
Podsetimo da je ovaj prostor misteriozan za stanovnike Šarengrada u čijoj se blizini nalazi. Prostor je ograđen velikom ogradom od cigle, a na obodima se nalazi visoko drveće.
 
U samom ograđenom prostoru postoji objekat, ali zemljište nije bilo korišćeno. Naprotiv, neretko je bilo zapušteno i obraslo u travu. Taj jedan objekat koji je izgrađen je nelagalan.
 
Prostor sa visokom ogradom, drvoredima i objektom izgledao je više kao nečije imanje, nego zemljište namenjeno za poslovanje. Ipak, sve do sada je imalo tu namenu. 
 
 
Dodajmo i da je izmena namene omogućena prilikom donošenja Generalnog urbanističkog plana prošle godine. U prvobitnoj verziji plana, koja je bila dostupna javnosti tokom javnog uvida, predviđeno je bilo poslovanje, dok je u finalnoj verziji, koja je usvojena na sednici Skupštine grada, ova lokacija namenjena za opštegradski centar.
 
Javni uvid u izmene ovog urbanističkog akta koji se odnosi na nastavak Bulevara vojvode Stepe traje do 14. marta.
Plan se može pogledati u prostorijama Mesne zajednice "Jugovićevo", na adresi Tarasa Ševčenka 1, kao i u prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3. Takođe, može se preuzeti s veb-sajta Grada Novog Sada, kao i na sajtu Urbanizma.
 
Primedbe i sugestije se mogu dostaviti do završetka javnog uvida, do 14. marta, Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove. Pismene primedbe se šalju na adresu Školska 3, ili putem elektronske pošte na planiranje@uprava.novisad.rs.
 
Komisija za planove će razmatrati primedbe na javnoj sednici 4. aprila, u Plavoj sali Skupštine grada, od 9 časova.
  • Aleksej

    28.02.2024 10:57
    Ma da
    Pa tu i treba da se gradi, na periferiji, ali shodno broju stanova i poneko parking mesto da bude, a ne da se svi preliju u Mileve Maric X(
  • Može biti

    19.02.2024 21:55
    A i ne mora
    Novi Sad ima ozbiljnih urbanističkih i komunalnih problema u vidu nedostatka zelenih površina, nagle i preterane gradnja na mestu gde treba i gde ne treba. Budžet grada je polupan zbog mafijašenja političara, menjaju se pdr-ovi svake nedelje prema potrebama investitora, jednostavno duže vreme potpuni urbanistički haos koji uzrokuje nerešive kominalne probleme. Kasno je za bilo kakve ispravke jer zgrade su već nikle a život u NSadu u većini naselja je postao nepodnošljiv. Može se zaustaviti vrlo jednostavno ali ovi sa kupljenim diplomama osnovih škola teško da mogu bilo šta osim pohlepa korupcija grabež primitivizam idiotizam
  • zzz

    19.02.2024 21:06
    Zna se
    Ne brinite. Ništa pametno i korisno neće biti urađeno na tom zemljištu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti