ZLF osudio rušenje zgrade Crkvene opštine: Veliki gubitak za kulturnu baštinu Novog Sada

Zeleno-Levi front saopštio je da je zabrinut zbog rušenja, odnosno "rekonstrukcije" zgrade Crkvene opštine u Novom Sadu.
ZLF osudio rušenje zgrade Crkvene opštine: Veliki gubitak za kulturnu baštinu Novog Sada
Foto: 021.rs
Dodaju da rušenje jednog od najstarijih i kulturno značajnih objekata u gradu, uz očuvanje samo fasade, predstavlja veliki gubitak za kulturnu baštinu Novog Sada. 
 
"Želimo da istaknemo da je očuvanje kulturnog nasleđa od vitalnog značaja za očuvanje identiteta našeg grada i njegove istorije. Rušenje objekata od kulturnog značaja, pod izgovorom rekonstrukcije, predstavlja kratkovid pristup koji ignoriše dugoročni značaj očuvanja naše kulturne baštine", navodi ZLF.
Kako dodaju, posebno su razočarani stavom i delovanjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji treba da bude predvodnik u zaštiti našeg kulturnog nasleđa.
 
"Smatramo da je potrebno preispitati prakse i politike koje dozvoljavaju takve radikalne intervencije na objektima koji su deo naše kolektivne istorije", kažu u ZLF.
Zeleno-Levi Front Novi Sad zagovara za pravedniju upotrebu značajnih objekata u našem gradu, napominju dalje.
 
"Verujemo da zgrade od kulturnog značaja treba rekonstruisati i očuvati na način koji omogućava njihovo korišćenje za potrebe zajednice, mladih, umetnika i različitih organizacija koje doprinose kulturnom životu Novog Sada. Ovakav pristup ne samo da bi sačuvao naše kulturno nasleđe, već bi i revitalizovao kulturni i društveni život u gradu", ističu u saopštenju.
 
Pozivaju sve relevantne institucije i organizacije, kao i građane Novog Sada, da se zajedno založe za očuvanje kulturnog nasleđa i za promovisanje praksi koje podržavaju održiv razvoj, kulturnu raznolikost i pristupačnost kulture svim građanima.
Zgrada Crkvene opštine u Pašićevoj ulici biće srušena.
 
Izgradiće se novi objekat koji će zadržati postojeći izgled fasade. Osim toga, novom objektu biće dodato potkrovlje, kao i deo u dvorištu ka Sabornoj crkvi, a opširnije čitajte na OVOM linku.
  • Bane

    26.02.2024 23:27
    Ko su ovi
    Zgrada bi trebalo zadrzati isti ili slican izgled. Ali stvarno ko su su ovi ZLF i ko ih cini. Razumeo bi da jedan Zoran Vapa ili slicni nesto kazu , pa da mi arhitekte procitamo tekst. ALI OVI - pa to je nedopustivo
  • Portir

    25.02.2024 13:03
    U Nemackoj sam svojim ocima video rekonsteukciju predratne zgrade koja se rekonstruise na isti nacin. Zidovi se podupiraju, a unutrasnjost je u skladu sa XXI vekom.
  • Miki

    21.02.2024 18:37
    Vi ste komunisti i ateisti i voleli bi da zgrade i ne bude!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.