Pomozimo 12-godišnjem Bečejcu da prohoda: Ivanu je potrebna novčana pomoć za operaciju stopala

Dvanaestogodišnji Ivan Filipčev boluje od najtežeg oblika cerebralne paralize, ima spastičnu kvadriplegiju, zbog čega mu je potrebna pomoć u daljem lečenju.
Ivan je bio prevremeno rođena beba, zajedno sa svoja dva brata. Kao posledica krvarenja na mozgu, njemu je dijagnostifikovana cerebralna paraliza, hidrocefalus, ima VP šant, pored toga deformitet stopala, strabizam, loš EEG (na terpaiji je, pije antiepileptik).
 
Usled cerebralne paralize, deformiteta stopala, strabizma i poteškoća koje ima prilikom hranjenja, Ivan je od četvrtog meseca života na terapijama.
Početkom 2023. godine imao je dve operacije deformiteta stopala, čiji je cilj bio da Ivan dobije stopala na kojima može da stoji. Međutim, desilo se suprotno.
 
"Posle operacije se desilo obrnuto: dete više ne može da stane na stopala uopšte, samostalan oslonac više nije moguć, jer su oba u veoma nekorektivnom položaju, kompletno je izgubio raniju šemu hoda, negoduje prilikom vertikalizacije i oseća bol u stopalima. To, skoro identično, i piše u izveštaju specijaliste koji ga je operisao, nakon obavljene postoperativne rehabilitacije, tri meseca nakon druge operacije stopala", kaže Ivanova mama Kristina Demeter Filipčev za Nova.rs.
Od avgusta te godine njegova porodica pokušava da pronađe ortopeda koji će uspeti Ivanu da omogući da ponovo stoji i hoda u hodalici.
 
"Našli smo ortopeda koji bi s dve teške i komplikovane operacije koje bi trebalo da se obave etapno i što pre, mogao Ivanu da vrati funkciju hoda. Mogao bi, ako bismo imali 28.000 evra, jer toliko koštaju operacije", objašnjava njegova mama.
 
Ukoliko bi se prikupio neophodan iznos za hirurške zahvate, prvo bi se obavila operacija korekcije obe noge Ilizarovim metodom, cena toga je sa bolničkim troškovima 1,6 miliona dinara.
 
Metodi Ilizarov se pribegava u situacijama kada nema drugih mogućnosti da se adekvatno reši problem, piše Nova.rs. Ilizarov aparat koristi fiksatore u obliku metalnih igli koje se provode kroz fragmente kostiju, a deo te aparature se nalazi spolja, oko nogu. Ivan bi taj aparat nosio dva meseca.
 
"Nakon skidanja Ilizarovog aparata s nogu, odmah bi usledila još jedna operacija oba stopala: trostruka artrodeza. To je operacija kojom se presecaju kosti i postiže ukočenje zgloba. Nakon zahvata i oporavka, dolazi do spajanja presečenih kostiju i između njih više nema pokreta, što bi Ivanu omogućilo da može da hoda", dodaje njegova majka.
 
Cena ove druge operacije je, sa bolničkim troškovima, po predračunu, takođe 1,6 miliona dinara.
Ona je dodala da je Ivan dosad preživeo više od 10 operacija, među njima i dve operacije glave (ima hidrocefalus i VP šant), više od 10 godina unazad svakodnevno ide na kineziterapiju i BDA vežbe, i do sada su roditelji našli načina da kreditima, prodajom nekretnina i uz pomoć donacija dobrih ljudi obezbede detetu sve što je potrebno za njegov razvoj i napredak, uprkos cerebralnoj paralizi.
 
Dečaku možete pomoći slanjem SMS poruke sa tekstom 129 na 3030, kao i uplatom na dinarski račun: 160-0000000441367-25, uplatom na devizni račun: 160-0054000014055-30, IBAN: RS35160005400001405530, SWIFT/BIC: DBDBRSBG.
  • Maja

    22.02.2024 23:24
    Nase Mealo nekome znaci
    Izem ti drzavu daje pare na stadione a deca vape za pomoc.Ajmo svi dobri ljudi,svako od nas po malo I skupice se.Malenom zelim sto pre da prohoda a roditeljima snagu I istrajnost u borbi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti