Šest fakulteta Univerziteta u Novom Sadu povećava školarine: Od 4.000 do 30.000 dinara

Šest fakulteta Univerziteta u Novom Sadu najavilo je povećanje školarina za narednu akademsku godinu, od 1. oktobra.
Šest fakulteta Univerziteta u Novom Sadu povećava školarine: Od 4.000 do 30.000 dinara
Foto: 021.rs
Veće cene čekaju samofinansirajuće studente na određenim studijskim programima na Medicinskom, Ekonomskom, PMF-u, Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin", Učiteljskom i Pravnom fakultetu.
 
Zavisno od fakulteta i studijskog programa školarine se povećavaju od 4.000 do 30.000 dinara. Najveće povećanje cena za osnovne akademske studije najavio je PMF i to na studijskom programu Turizam sa 129.500 dinara na 160.000 dinara.  
 
Interesantno je da Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku u Subotici povećava školarine za domaće studente, ali smanjuje iznose za strance, piše Euronews Srbija.
Prethodno je deset fakulteta u sastavu Univerziteta u Beogradu najavilo povećanje školarina. Možda to neće biti konačan broj, jer se čeka odluka još dva fakulteta - Matematičkog i FPN-a. 
 
U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu za Euronews Srbija kažu da su povećanja školarina najavljena za pojedine fakultete, odnosno studijske programe.
 
Pravni fakultet na osnovnim akademskim studijama povećaće cene školarina sa 93.000 na 97.000 dinara.
Medicinski fakultet korigovaće cene samo na integrisanim akademskim studijama na engleskom jeziku.
 
"Za Medicinu na engleskom jeziku i Dentalnu medicinu na engleskom jeziku školarina će biti povećana sa 6.500 na 7.000 evra za domaće studente i za strance", kažu u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.
 
Ekonomski fakultet najavio je povećanje školarina na programu master akademskih studija (MAS) - Napredna analitika podataka u biznisu. Tu je cena školarina do sada bila 114.000 dinara za domaće državljane i 2.100 evra za strance. Za akademsku 2024/2025. najavljeno je da će školarina za sve biti 5.000 evra.
 
Na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) veće cene biće na tri studijska programa osnovnih akademskih studija, dva programa master akademskih studija i dva programa doktorskih akademskih studija.
 
"Na osnovnim akademskim studijama školarine će biti povećane na studijskim programima - Geoinformatika (sa 109.000 na 120.000 dinara), Geografija (povećanje sa 65.500 na 75.000 dinara) i Turizam (povećanje sa 129.500 na 160.000 dinara)", kažu u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.
 
Na master akademskim studijama na PMF-u biće povećane školarine na programima: Turizam i Upravljanje kulturnim turizmom i kulturnim nasleđem (sa 107.690 na 160.000 dinara za domaće državljane i sa 2.000 na 3.000 evra za strance).
 
Na doktorskim akademskim studijama veće cene će biti na programima: Doktor nauka - geografske nauke i Doktor nauka - turizam (sa 150.000 na 200.000 dinara za domaće državljane i sa 2.500 na 4.000 evra za strance).
 
Povećanje za domaće, smanjenje za strance
 
Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu povećao je cene na pojedinim studijskim programima - na pet programa osnovnih akademskih studija i četiri programa master akademskih studija.
 
"Na programima osnovnih akademskih studija Inženjerski menadžment, Mašinsko inženjerstvo, Odevno inženjerstvo, Inženjerstvo zaštite životne sredine (zajednički sa FTN-om) i Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa cene se povećavaju sa 90.000 na 100.000 dinara. Na programima master akademskih studija Mašinsko inženjerstvo, Inženjerski menadžment, Odevno inženjerstvo i Informatika, tehnika i tehnologija u obrazovanju povećanje će biti sa 100.000 na 110.000 dinara", kažu na Univerzitetu.
Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici povećao je cene za domaće državljane, smanjenje iznosa za strance.
 
"Na osnovnim akademskim studijama povećane su cene sa 50.000 na 60.000 dinara, a smanjen iznos školarine za strance sa 2.300 na 1.300 evra", navode.
 
Na master akademskim studijama cene će biti povećane sa 50.000 na 80.000 dinara, a smanjenje iznosa školarine za strance sa 2.300 na 1.300 evra.
 
Ministarstvo prosvete pozvalo je visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost povećanja iznosa školarina za narednu školsku godinu.
  • Profa

    28.02.2024 14:09
    Da Vam cika objasni
    Interesantni i pomalo smesni komentari, a i zalosni.
    Imate dve grupe komentatora ili interesnih grupa, kako god vam lakse i lepse.
    Sa jedne strane, hronicno frustrirane i ozlojedjene ljude, koji na sve reaguju sa negativnom konotacijom, bez obzira da li poznaju uopste problematiku. Kad vidite da neko u startu pojma nema sta znaci samofinansirajuci, a sta studenti na budzetu, o cemu biste uopste polemisali?
    Sa druge strane imate posebno interesantnu grupu, a to su univerzitetski profesori. Razumeti i videti siru sliku je posebno retka vestina, a nesto dolazi i sa godina. Jugoslavija je vukla sa sobom jedan specifican drustveno-privredni ambijent u kome je fakultetski profesor imao posebno ugledan status, pogotovo ako je doleteo nicim izazvan iz neke selendre. Pa zamislite kad se pojavi u rodnom kraju gde majka svaki dan trubi svima o svom detetu. E problem je znate sto je nase visoko obrazovanje primarno teoretski usmereno. Znaci dete je sedelo i citalo i citalo i postalo Doktor nauka. E takav neko ce da trubi deci budalastine i smatrace da je neprimereno da ima 150k rsd neto, a to sto real o pojma nema o prakticnim stvarima nije bitno.
    Da skratim:
    - Nisam dovoljno bogat i previse volim svoju decu, da bih upisao ovde, umesto na fakultet u Becu, Sloveniji, itd, na besplatno skolovanje, gde ce ih pristojni ljudi vrednovati kao dostojne osobe i nauciti poslu.
    Toliko od mene, a vi se i dalje raspravljajte.
  • P

    28.02.2024 13:38
    P
    Sve to placamo mi poreski obveznici decenijama! Da bi sta…kada diplomiraju glumili akademske gradjane i sl.Oces da se skolujes ima da platis kao svugde u svetu i glumi zaradjuj sta i koliko hoces od svojih para! Koji bre budzeti Itd.ovo je kapitalizam ko ima para taj se školuju ko nema taj radi sve sto mu se ponudi i zavrsimo ovu pricu zauvek!
  • iguman

    28.02.2024 13:21
    Da li susedi sa zapada i juga plaćati konačno školarinu ili kao do sada na " dzabaka"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti