Tretmani protiv krpelja u narednim danima, natprosečno topao februar im "pomerio" sezonu

Zbog natprosečno visokih temperatura za februar i početak marta, "Ciklonizacija" je ove godine ranije startovala sa sistematskom akcijom zaštite zdravlja građana od krpelja.
Tretmani protiv krpelja u narednim danima, natprosečno topao februar im "pomerio" sezonu
Foto: Pixabay
Monitoring je počeo u ponedeljak, 4. marta, a na osnovu njegovih rezultata, prvi tretmani se mogu očekivati vać u nekoliko narednih dana.
 
Akcijom će biti obuhvaćene sve zelene javne površine u gradu, prigradskim naseljima i selima. 
Iz godine u godinu tretmani počinju sve ranije, ove godine ček tri nedelje ranije nego prošle godine, a prošle godine desetak dana ranije nego pretprošle.
 
Sada je već izvesno da nam se klima promenila i da već godinama uzastopce imamo izuzerno blage zime, rana proleća i letanje temperature u kasnim jesenjim mesecima, navode u Ciklonizaciji.
Sve to je dovelo do produžetka sezone tokom koje se izvode tretmani protiv krpelja, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".  
 
Prema njegovim rečima, ekipe su krenule u monitoring od rubnih delova grada ka centru, a za očekivati je da prvi tetmani budu izvedeni već krajem nedelja na lokacijama za koje se pokaže da su zaražene krpeljima. 
 
Monitorig i tretmani obuhvataju sve uređene zelene javne površine - parkove, igrališta za decu, prostore određene za istrčavanje kućnih ljubimaca i šetališta, napominje Aćimović.
 
Činjenica je, kaže Aćimović, da su krpelji najaktivniji u proleće i na jesen, te da će u ovim periodima i tretmani biti češći, ali će se stanje pratiti tokom cele sezone i reagovaće se na svaku pojavu krpelja.
 
Sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i "Ciklonizacije" na činjenicu da se iz godine u godinu beleži povećanje procenta zaraženih krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest. Nakon izvedenih tretmana, kaže Aćimović, biće urađena i kontrola njihove uspešnosti, pa će tamo gde za to bude bilo potrebe, tretmani biti ponovljeni.
 
Istovremeno sa akcijom protiv krpelja, "Ciklonizacija" je počela monitoring simulida u potocima na sremskoj strani grada, te se i tretmani protiv simulida mogu očekivati uskoro.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.