Ništa od rekonstrukcije ograde u Vorovu: Neizabrana firma se žalila, radovi (možda) sredinom godine

Tender kojim je trebalo da se rekonstruiše postojeća ograda u lovištu Vorovo poništen je nakon uputstva Republičke komisije za zaštitu prava upućenog JP "Nacionalnom parku Fruška gora".
Ova javna nabavka procenjene vrednosti od skoro 6,8 miliona dinara sa uračunatim porezima raspisana je još u novembru prošle godine, nakon što je Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila nepravilnosti u vezi sa ogradama na dve lokacije u Nacionalnom parku Fruška gora.
 
Nakon odabira ponuđača, firme "Construct invest BCS" iz Sombora, koja je dala najpovoljniju ponudu za radove, druga firma ponuđač - "Corpore Bonafider CO" iz Lazarevca podnela je Zahtev za zaštitu prava prvo Komisiji ovog javnog preduzeća, a potom i Republičkoj komisiji za zaštitu prava.
 
JPNP "Fruška gora" je po rešenju Komisije poništila tender, koji će biti ponovljen najverovatnije tek sredinom godine.
Ograda nepropisno postavljena
 
Kako je 021.rs ranije pisao, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je nepravilnosti u vezi sa ogradama na dve lokacije u Nacionalnom parku Fruška gora.
 
Kako je sredinom oktobra 2023. godine objavio Pokret "Odbranimo šume Fruške gore", inspekcija je u odgovoru na njihovu prijavu navela da su na lokalitetu "Vorovo" konstatovani novopostavljeni betonski stubovi, kojima su delom zamenjeni prethodni drveni stubovi, a delom "popunjeni između drvenih stubova".
Inspekcija je naložila Javnom preduzeću "Nacionalni park Fruška gora" da boju betonskih stubova na ovom lokalitetu uskladi sa prirodnim okruženjem nacionalnog parka, korišćenjem zagasitih nijansi zelene i smeđe. Naloženo im je i da se betonski stubovi oko uzgajališta Ravne zamene drvenim.
 
Iz ovog javnog preduzeća su za 021.rs tada rekli da su sporni stubovi postavljeni zbog oštećenja ograde koja je nastala zbog velikog broja kišnih dana tokom prolećnih meseci.
 
"Desilo se oštećenje ograde na lokalitetima Ravne i Vorovo i postojala je pretnja da životinje koje se nalaze u prihvatilištu izađu u prirodu. Na tržištu u tom periodu nisu mogli da se hitno nađu odgovarajući drveni stubovi, pa je izvođač zbog hitnosti posla i zaštite imovine uradio ogradu sa betonskim stubovima", navodi se u odgovoru JPNP "Fruška gora". 
 
Iz ovog javnog preduzeća za 021.rs dodali su i da su nakon izlaska inspekcije i dobijanja zapisnika razgovarali sa izvođačem radova koji je rekao da će postupiti po merama inspekcije i sanirati sve o sopstvenom trošku. 
 
"Samim tim će biti ispunjeni uslovi za sprovođenje svih mera koje je inspekcija naložila", zaključuje se u odgovoru preduzeća.
 
Šta se tražilo nabavkom?
 
Javnu nabavku za rekonstrukciju postojeće ograde u lovištu Vorovo, po sistemu "ključ u ruke" i u dužini od 2.200 metara, JPNP "Fruška gora" raspisala je početkom novembra iste godine.
 
U specifikaciji piše da je radovima predviđeno uklanjanje postojeće ograde i zamena sa bagremovim stubovima, kao i propratni radovi.
 
Na ovaj tender su se prijavila dva preduzeća - "Construct invest BCS" iz Sombora i "Corpore Bonafider CO" iz Lazarevca - koja su već radila na nekoliko tendera ovog preduzeća.
 
Izabrana je firma "Construct invest BCS", koja je ponudila da za nešto više od 5,8 miliona dinara sa obračunatim porezima odradi radove, što je za milion manje od onoga što je JPNP "Fruška gora" planirala da izdvoji.
 
Nakon objavljenog ugovora, kompanija "Corpore Bonafider CO" je u zakonski određenom roku podnela Zahtev za zaštitu prava Komisiji ovog javnog preduzeća. U ovom zahtevu je firma navela da je Naručilac u sprovedenom postupku javne nabavke, oceni ponuda i donošenju Odluke o dodeli ugovora povredio propise kojima je uređuje postupak javne nabavke jer "nije na pravila način izvršio stručnu ocenu ponude".
 
"Zahtevom je osporeno, između ostalog, da izabrani ponuđač nije na način propisan konkursnom dokumentacijom dokazao da raspolaže sa radno angažovanim licem koje poseduje vozačku dozvolu (zahtevanu za vozača), da obrazac da je radno angažovani osposobljen za bezbedan i zdrav rad nije izdat u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, da Uverenje o stručnoj osposobljenosti za rad sa motornim bušačem, odnosno motornom testerom i trimerom, nije izdato u skladu sa zahtevima iz konkursne dokumentacije, te da nije moguće utvrditi stvarnu sadržinu ponude jer je izabrani ponuđač naveo dva različita roka važenja ponude", navodi se u Odluci o obustavi postupka.
JPNP "Fruška gora" je ovaj zahtev delimično usvojila i poništila nabavku, nakon čega se firma "Corpore Bonafider CO" odlučila da postupak nastavi pred Republičkom komisijom za zaštitu prava.
 
Republička komisija za zaštitu prava je na osnovu ove prijave donela rešenje da je JPNP "Fruška gora" u dužnosti da delimično poništi postupak javne nabavke radova, kao i da nadoknadi troškove postupka u iznosu od oko 170.000 dinara.
 
Naručilac nabavke je bio u obavezi da ponovi postupak stručne ocene ponuda, nakon čega je ovo javno preduzeće odbacilo sve ponude i poništilo tender.
 
Prema Planu javnih nabavki JPNP "Fruška gora" za 2024. godinu, radovi koji obuhvataju postavljanje i popravku zaštitne ograde u lovištu Vorovo planirani su za treći kvartal, odnosno tek za polovinu godine, a u budžetu je izdvojeno oko 5,5 miliona dinara.
  • Blaser 300 WM

    13.03.2024 22:52
    Ne ovu pusku koristim ja i taj cal
    Ali znam o kome pricas i nije jedini.
    Ali posto,pricas a neces da kazes laku nov Ki Ki n]bombono
  • Kiki

    13.03.2024 21:14
    Blaser 300 win
    predstavljam da si naveo ovu pusku i kalibar misleci na Ex ministra jos samo dodaj na to prigusivac koji je zabranjen i u Srbiji i u Bosni a isti koristi. Niko nije u krivolovu krivolov je bez dozvole, problem je preko merni otstrel, pa se otvori zica i kao pobegla divljac.
  • Blaser 300wm

    13.03.2024 18:06
    Pusti ti Bobana on samo radi sta mora …
    Ko je Ministar
    I ko je u krivolovu ?

    To budi mudkarac pa reci a ne da napadas lovocuvara….

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti