Predsednik Opštine Temerin ugovorio posao za svog brata: Prekršio zakon, traži se smena sa dužnosti

Predsednik Opštine Temerin Mladen Zec zaključio je ugovor sa firmom čiji je suvlasnik sa 50 odsto udela bio njegov brat Nikola Zec, zaključila je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).
Zbog ovoga, navodi Agencija, izriče se mera javnog objavljivanja preporuke za razrešavanje Zeca sa javne funkcije predsednika Opštine Temerin.
 
Firma sa kojom je predsednik ove opštine potpisao ugovor o saradnji za 2021. godinu jeste "Explore Agency",  koja je u tom momentu bila 50 odsto u vlasništvu njegovog brata Nikole Zeca.
 
U dokumentu koji je Agencija za sprečavanje korupcije objavila na svom sajtu piše da je postupak za odlučivanje o postojanju povrede Zakona o sprečavanju korupcije pokrenut na osnovu prijave protiv Mladena Zeca.
 
"U toku postupka je utvrđeno da je imenovani ovaj zakon prekršio jer je u ime Opštine Temerin, u svojstvu predsednika opštine, zaključio Ugovor o sufinansiranju projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2021. godinu sa privrednim društvom 'Explore agency' iz Novog Sada, čiji je suvlasnik sa 50 odsto udela bio njegov brat Nikola Zec", navodi se u rešenju ASK.
Ovom privrednom društvu su na osnovu potpisanog ugovora iz budžeta Opštine Temerin dodeljena novčana sredstva u ukupnom iznosu od 150.000 dinara.
 
"Dodatno, predsednik Opštine Temerin o sukobu interesa koji je imao u navedenoj situaciji nije pismeno obavestio Agenciju za sprečavanje korupcije, što je bio u zakonskoj obavezi da uradi, pa mu se izriče mera javnog objavljivanja preporuka za razrešenje sa javne funkcije, kao jedina odgovarajuća mera u konkretnom slučaju", navodi ASK.
 
Kako piše u rešenju Agencije, predsednik ove opštine je na taj način "javni interes podredio privatnom".
 
"Zec je na taj način javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice, čime je ugrozio poverenje građana u svesno i odgovorno vršenje javne funkcije. U konkretnoj situaciji je imenovani bio u dužnosti da o sukobu interesa koji je imao obavesti Agenciju, što nije učinio, a što je utvrđeno proverom službene evidencije Agencije", dodaje se u dokumentu.
 
Ističe se i da su prilikom odlučivanja o vrsti mere koju treba izreći u konkretnom slučaju uzete u obzir činjenice da je Zec ostvario korist za povezano lice i da povreda Zakona utiče na objektivno obavljanje javne funkcije, kao i na ugled i poverenje građana u javnog funkcionera i javnu funkciju koju vrši.
 
Mladen Zec predsednik je Opštine Temerin od 21. avgusta 2020. godine, dok je pre toga bio član Opšinskog veća. 
Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), privredno društvo "Explore Agency" osnovana je 25. maja 2016. godine, a navodi se i da je glavna delatnost ove firme reklamna agencija. 
 
Suvlasnik firme, sa 50 odsto udela, bio je i brat sadašnjeg predsednika Opštine Temerin Nikola Zec. Prema podacima iz APR-a, Zec od 5. januara 2023. godine više nije deo vlasničke strukture ove kompanije, koju je u potpunosti preuzeo njegov dotadašnji partner Nikola Grcić. Grcić je i vlasnik manjinskog udela u "Color Media Communications Publishing", u kojoj je direktor Robert Čoban. 
 
Tokom četiri godine kako je Mladen Zec na čelu Opštine Temerin javljali su se brojni problemi, a pre svega vezani za zagađenje koje je proizvodila farma svinja "Temerin agrar", koja je tokom njegovog mandata i napustila ovo mesto, ali problemi koji su ostali iza nje nisu rešeni. Dodatno, deponija u ovom mestu često gori, a meštani se žale i na loš kvalitet vode, koji bi trebalo da bude rešen izgradnjom nove fabrike vode i prečistača vode.
  • Nisam bot

    21.03.2024 16:53
    Nisam bot
    Nisam član SNS, ali moram priznati da je Mladen Zec za opštinu Temerin uradio više nego svi predsednici do sada. Izgrađen novi vrtić, konačno imamo u jaslice u BJ, otišla je ona smrdljiva farma, obnoviće školu, potpisan ugovor za fabriku vode. Malo li je. Znam da je dobar čovek i iz dobre radničke porodice. Ne nameštaj te mu afere da biste umanjili značaj svegva dobrog što je urađeno.
  • Temerinac

    15.03.2024 23:51
    Divan covek
    Mladen Zec je jedan od najboljih predsednika koje je Temerin imao.Covek koji za sve ljude ima ljubavi i strpljenja.Ubedjen sam da mu je to namesteno. Zamisli, 150 000 din, kao da su to neke pare da se covek blamira. Mi Temerinci po zlu pamtimo bivseg predsednika Djuru Zigu, samo o njemu se nije pisalo.
  • Iggy

    15.03.2024 16:49
    Pravedno
    Sad lepo sve po proceduri,ali onda ispitati i druge slucajeve.
    Evo,recimo,kako je brat Ane Brnabic dobio one silne poslove?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti