Reko mi Saša sa interneta

Tumarajući učmalim hodnicima interneta neretko naletim na smeće koje ljudi razvlače kao dokaz neke užasne nepravde koja se nad njima sprovodi.
Ovi tzv. dokazi dele se širom interneta među ekipom koja iz fotelje rešava zavere i otvara oči nama ostalima, zaglupljenima. E tako mi je u krilo sasvim slučajno dospeo "šokantni" video u kome izvesni biznismen i samoproklamovani mudrac Saša Borojević ukazuje na "užas" koji se sprovodi u predškolskoj ustanovi u Temerinu.
 
Ovaj ugledni sagovornik u telu Lionela Hutza koji sve češće gostuje po ekranima, u čini se nekom podkastu, navodi kako mu je javljeno da se u vrtiću u Temerinu sprovodi projekat koji u sebi ima reč (TRIGGER WARNING!) "Gender", te je već na prvu stavio ruku na revolver i pripremio se za rat protiv nevidljivog neprijatelja.
Ovaj video sklepan je baš onako kako Perica zamišlja subliminalnu percepciju: Saša nam pokazuje stranicu sajta vrtića na kojoj je naveden projekat podižući visoko odštampan komad papira - evo ga dokaz ljudi! - kaže "Je l' ovo teorija zavere?" (jeste, ali slušam dalje), a onda kreće haos:
 
Dok Saša priča šta bi voleo da ovaj projekat predstavlja, u pozadini se vrti snimak iz neke potpuno nevezane priče (Amerika, Drag Queen Story Hour) gde se prosečnom buzdovanu na vizuelni spoj dreg kraljica i dece diže ustanak u glavi i gde jedno najglasnije OVO NIJE U TEMERINU MILORADE nije dovoljno da se sabere. U pozadini, Perica montira horor muziku te Sašino izlaganje deluje još istinitije i jezivije. 
On onda navodi, da po tom konkretnom projektu koji se sprovodi u vrtiću u Temerinu tu, nadomak nas, deca uče sledeće: da dečak može da bude u drugom stanju (ne, projekat ne uči to decu), da devojčica može da se zaljubi u devojčicu (ne, projekat ne uči to decu), da svako može da ima dve tate i dve mame (ne, projekat ne uči to decu), da dečaci mogu da budu u toaletu devojčica (jeste, baš to projekat uči decu i to je ono što zapad želi da nam nametne, tako je). 
 
Pa se zabrinuti Saša pita po čijem nalogu se ovo radi i zašto roditelji za to nisu obavešteni, te dodaje da je lično, kako kaže pozvao direktorku vrtića ili, citiram, "kako se sada to rodno ravnopravnom kaže direktoricu" i ostade živ nakon izgovorene nebuloze.
 
Naravno, video je šerovalo pola interneta kao svojevrsni dokaz toga nečega što nam, dušama napaćenim, stalno rade. No, ovaj rado viđen gost sa nacionalnih frekvencija je u svoj svojoj ispravnosti napravio dve krucijalne greške: rešio je da bude propagandna zlica i nije pročitao šta projekat u stvari ima za cilj. A ako je i uložio taj mentalni napor da pročita, tim još gore.
 
Nije mi bilo teško da pročitam projekat od početka do kraja i ovo je ništa drugo do jedna predivna i preko potrebna inicijativa. Dakle, tu je predlog za poboljšanje rada u predškolskim ustanovama koje ima za cilj da utiče na promene niza stvari u ovom učmalom društvu koje gaji mizoginiju od najranijeg doba, trpajući žene u fioku za nežnost i pokornost a muškarce u onu gde ne sme da se bude emotivan i mora se biti jak. 
 
Projekat želi da smanji jaz među polovima, te da stegu i čvrstu ruku rodnih uloga i očekivanja olabavi tek u onoj meri u kojoj jedno živo biće može da se oseća lepo i prihvaćeno. Ne, ne zamišljajte odmah scenario gde zbog toga dete postaje ono što ne želi, zamislite da dete ne oseća pritisak da bude ono što nije i ne želi da bude. Ovaj projekat na najboji mogući način razgovara sa edukatorima, vaspitačima i radi sa njima na sopstvenim rodnim stereotipima i predrasudama, gde pre svega pronalazi lošu primenu rodnih predrasuda od strane samih edukatora i teži da sitnice koje život znače izmene u svom radu kako bi se različitost među polovima osetila što manje te imala manje posledice.
 
Šta to konkretno znači? Znači svašta, ali recimo da se trude da ne teraju dečake da se interesuju isključivo za fudbal i ni za šta drugo, da devojčicama pruže podršku ukoliko bi se radije latile šrafcigera umesto lutke. Da dečaci ne moraju biti pirati ako ne žele, niti devojčice princeze ukoliko im je to nezanimljivo. Ne nameću, Milorade pobratime mio, već samo tvrde da je okej iskočiti iz kalupa. Ko ne želi da iskače ne teraju ga. Da vaspitači prilagode svoj narativ te da premoste sopstvene greške, da u komunikaciji nema razlike među polovima te da raspodelu igračaka, zadataka i nege ne vrše i ne selektuju po ovoj osnovi. 
 
Da skratim, ultimativni cilj? Nije rušenje porodice, nije slabljenje muškaraca, nije jačanje žena i promocija bluda, razvrata i izopačenosti. Cilj je sredina koja podržava devojčicu da se bavi naukom i dečaka da ode na ples, ako to želi. Uzori koje deci predstavljamo ne moraju uvek i bez izuzetka da budu snažne muške figure. Nek budu nekad i ženske, možda podstaknu neku devojčicu da ispuni svoj san. 
 
I konačno, cilj je da deca sanjaju i da im pružamo zajednicu u kojoj snovi mogu da se ostvare. Da deca budu srećna, jer srećna deca iz sebe izvlače maksimum, menjaju svet na bolje i žive život punim plućima. Da ih sredina ne stavlja u kalupe, ne osuđuje, već pruža podršku da svako od nas od najranijeg uzrasta postane najbolje verzija sebe, ne najbolja verzija onog što neko drugi od njih želi da budu. U toj je razlici mudrost cele priče.
I dve su stvari koje ovde želim da naglasim.
 
Svedoci smo poplave realnih primera akušerskog nasilja sa još realnijim posledicama, te se evo već neko vreme tumači zbog čega negujemo kulturu nasilja i na ovome mestu. Jedan stari ginekolog rekao je da je odnos prema porodilji u društvu onakav kakav je prema ženi u toj zajednici. 
 
Juče je ministarka zdravlja izjavila povodom smrti bebe tokom porođaja u Sremskoj Mitrovici da jeste, ima "propusta", ali da je to samo SAMO stvar domaćeg vaspitanja te da se time sada ne možemo baviti. A dok smo se bavili ovim provukao se i dvostruki femicid u Rakovcu. Ako na to dodamo još gomilu primera, Daničinim rečnikom "domaćeg vaspitanja" primenjenog na licu mesta i u praksi, meni se iskreno čini da je projekat u kom decu učimo da vredimo i možemo jednako, da smo sposobni i važni na obe strane i da je u redu biti ili ne biti ono što kojekakvi saše borojevići žele od nas, minimum koji možemo da uložimo za budućnost. 
 
I ono drugo. Ovaj montirani spin video i njemu slični su primeri toga koliko smo skloni da poverujemo u zaista bilo šta zahvaljujući našim predrasudama prema zapadu i "zapadnim vrednostima" koje su ironično same po sebi posledica spinova kojima smo izloženi u medijima. Ne postoje "zapadne vrednosti", postoje tendencije koje menjaju svet na bolje vadeći ih iz kandži duboko usađenih problema zbog kojih nikada nećemo napraviti korak dalje i videti brdo iza. 
 
Plašimo se "zapada" ceo život i mrzimo ga dok ne dozvoljavamo da kritički preispitamo svoje stavove i pružimo sebi priliku da vidimo činjenice i prozremo laži onih koji koriste emotivne reakcije, horor muziku i podkast moć da bi postigli svoj cilj. 
 
Ne padajte na montažu, zaboga. Idite na sajt Temerinskog vrtića. Ne budite lenji, pročitajte o projektu "Genderbest" više. Saznajte ko je Saša Borojević. Ne verujte svakoj uglađenoj bradi i zakopčanom poslednjem dugmetu na košulji. A ja ću temerinski projekat da sprovodim i u svoja četiri "vaspitna" zida - život je zaista prekratak da ponavljamo greške koje nas iznova čine nesrećnim. 
  • Banderaš

    23.02.2024 13:31
    Pasulj,kugla,karte,dlan..
    Transformacija Nestorovica iz Obrenovacke vracare u vidovitu Zorku.
  • Aleksej

    23.02.2024 10:11
    Xexe
    Jedan Sasa iz voza... :)
  • Mama

    23.02.2024 09:59
    Za @B
    "Значи, у реду је "da dečaci mogu da budu u toaletu devojčica (jeste, baš to projekat uči decu)"? Како би дотична реаговала да је мајка девојчице предшколског узраста?"

    Draga, u pitanju je očigledna ironija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.