Još malo statistike: Novi Sad 2023. bio opština sa najviše prodatih građevinskih parcela

Izveštaj o stanju na tržištu nepokretnosti u 2023. godini koji je pre nekoliko dana objavio Republički geodetski zavod pokazao je relativnu stabilnost.
Još malo statistike: Novi Sad 2023. bio opština sa najviše prodatih građevinskih parcela
Foto: Pixabay
Ipak, ukupna vrednost tržišta nepokretnosti je nešto niža u odnosu na 2022. godinu, a takav trend se preneo i na tržište građevinskog zemljišta.
 
Građevinsko zemljište može da se prometuje kao izgrađeno i neizgrađeno građevinsko zemljište, mada se u ovu kategoriju nepokretnosti ubrajaju i određene vrste zemljišta kao što je, primera radi, poljoprivredno zemljište.
Vrednost tržišta građevinskog zemljišta u Srbiji je u 2023. godini iznosila 455 miliona evra, što je 118 miliona evra manje u odnosu na 2022. godinu.
 
Najveći pad vrednosti tržišta u odnosu na 2022. primećen je na području Vojvodine gde je tokom prethodne godine vrednost opala za čak 84 miliona evra.
 
Izveštaj RGZ-a pokazuje da je u Beogradu vrednost tržišta opala za 32 miliona evra, dok je taj broj na području Šumadije i Zapadne Srbije u prethodnoj godini manji za tri miliona evra, prenosi Blic.
Opština Novi Sad je i tokom 2023. godine ponela titulu za najveći broj kupljenih građevinskih parcela. Iako je 2023. godine broj prodatih zemljišta u ovoj opštini manji za 328, njegova minimalna cena je porasla duplo u odnosu na godinu pre toga i sada iznosi 150 evra po aru.
 
Najveći raspon cena primećen je kod građevinskog zemljišta namenjenog za stambeno-poslovnu gradnju i kretao se od 10 do 100.000 evra po aru.
 
Drugo mesto po broju kupljenih građevinskih parcela zauzela je opština Palilula, dok je treće i četvrto mesto pripalo opštinama Grocka i Sopot. 
 
Najmanje građevinskog zemljišta kupljeno je u opštini Zvezdara.
Najpovoljnija građevinska zemljišta u 2023. godini mogla su biti kupljena u opštinama Kraljevo i Leskovac u kojima je minimalna cena iznosila 12 evra po aru.
 
Kada je u pitanju teritorija Grada Beograda, najniža minimalna cena zemljišta zabeležena je u opštini Mladenovac gde je iznosila 14 evra po aru, dok je najskuplje zemljište u Beogradu prodato u opštini Voždovac po ceni od 85.313 evra po aru.
  • /

    17.03.2024 13:14
    /
    fasizam.
    da li neko primecuje da se u vestima sve vise cuje o nivom sadu. nekada je bilo zabranjeno da se spomene
  • Gradi se

    17.03.2024 12:16
    I dalje
    Evo na telepu kuće se ruše jedna za drugom a ulice uske jedva jedan auto prodje. Bice gore od grbavice. Do kamenjara bi trebalo napraviti novi put, heroja pinkoja je već preopterecena

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti