Protest ispred ambulante na Novom naselju zbog smanjenja broja pedijatara: Ovo su izneti zahtevi

Akcija progresivne Vojvodine je, posle najave iz Doma zdravlja "Novi Sad" da će pedijatrija kada bude vraćena imati manji broj lekara nego pre, ispred ambulante na Novom naselju organizovala protest.
Na skupu pod nazivom "Za odbranu prava na lečenje" član Predsedništva APV Miloš Pankov rekao je da je četiri godine dečija ambulanta u ovom domu zdravlja zatvorena. 
 
"Za to vreme, za svaki pregled naša deca moraju da odlaze u najudaljenije delove grada, na Klisu, u Petrovaradin, zbog nemara i bahatosti uprave Doma zdravlja, koja nije uspela da pronađe drugo rešenje za Kovid ambulantu od toliko prostora kojim grad raspolaže, kola su se slomila na nama i našoj deci. Epidemija je u međuvremenu prošla, a mi još čekamo da nam se vrati dečija ambulanta. Pre dva dana oglasila se uprava Doma zdravlja i objavila da će se to desiti, ali i da su u međuvremenu neki lekari napustili posao i otišli u privatni sektor. Drugim rečima, najavili su da će ovde raditi manje pedijatara nego ranije iako se broj stanovnika u ovom delu grada značajno povećao", naveo je Pankov.
Dodao je da su u Domu zdravlja na taj način priznali ključni problem koji postoji u javnom zdravstvu Novog Sada, a to je sve manji broj lekara.
 
"Ako ste taj trend nastavi, uskoro neće imati ko da nas leči. To pokazuju i podaci do kojih smo došli. U 2015. u Domu zdravlja radilo je 67 pedijatara, pre dve godine ih je bilo 56, ove godine prema podacima sa sajta 54. Novi Sad se u međuvremenu povećao za preko 30.000 stanovnika", dodao je Pankov.
Zbog toga je APV izneo sledeće zahteve:
 
- da se dečija ambulanta na Novom naselju otvori u najkraćem roku, 
- isti broj pedijatara kao 2019. kad je ambulanta zatvorena,
- da se objavi tačan broj pedijatara i drugih lekara specijalista koji rade u Domu zdravlja,
- da se objavi broj specijalističkih pregleda Doma zdravlja u 2022. i podatak koliko je on manji u odnosu na 2019.
 
Podsetimo, Dom zdravlja "Novi Sad" u četvrtak se oglasio saopštenjem u kom je navedeno da će se Odeljenje pedijatrije vratiti u objekat ambulante na Novom naselju, nakon što je prethodno ukinut Kovid centar.
 
Ovo su saopštili iz Doma zdravlja, nakon što im je portal 021.rs poslao pitanja u vezi sa ovom temom. Kako navode, s obzirom da u ovom objektu na Novom naselju više ne radi Kovid centar, sve službe će se "polako vratiti u redovan rad".
"Budući da je Kovid centar neprekidno funkcionisao od marta 2020. godine, prvo je potrebno uraditi kompletnu dezinfekciju objekta. Jedna od službi za koju postoji najveće interesovanje jeste Služba za zdravstvenu zaštitu dece, koja će takođe biti vraćena u ovaj objekat", naveli su iz Doma zdravlja "Novi Sad", bez preciznije informacije kada bi to moglo tačno da bude, tj. koliko bi mogla da traje dezinfekcija.
 
Dodali su i da treba uzeti u obzir i to da je "zbog velikog pritiska kojim je ova služba bila izložena izvesni broj pedijatara napustio Dom zdravlja 'Novi Sad' i otišao u privatni sektor".
 
"Kako bismo donekle ublažili postojeću situaciju, produžili smo ugovor o radu za dvoje pedijatara koji je trebalo da odu u penziju", naveli su iz ove ustanove.
  • Ujka Bob

    18.03.2024 15:48
    Neće biti
    Najbolje da ih pod prisilom oružja , mislim na doktore drzite na poslu u Domu zdravlja.....Ljudi idu gde im je bolje kao sto svi mi gledamo prvo sebe. Da je naš odnos malo bolji prema lekarima verovatno bi ih se više opredelilo za drzavnu sluzbu. Ovako dok god ih psujemo,napadamo, vredjamo jer ne lece kako bi mi hteli i kako smo procitali na tviteru i fejsbuku da treba ..... dragi moji bice ih sve manje ma sta vi pricali....
  • Gde

    18.03.2024 14:27
    Odlazi novac
    Koji svi zaposleni izdvajaju za zdravstvo? Ako nema lekara, nećemo uplaćivati u fond. I ovako ništa ne dobijamo od toga. Sve se plaća, čak i lekovi. Zdravstvo je odavno propalo jer ga vode članovi partije a ne sposobni ljudi.
    Samo nam to niko nije javio. Sve je propalo, fondovi pokradeni a o pacijentima nema ko da brine. Bolje nismo ni zaslužili, kad malo bolje razmislim. Čim svi ćutimo, znači da je dobro.
  • Stomatolog

    18.03.2024 08:58
    za kolege
    Molim za kontrolu rada i u Rumenačkoj. Radile su tamo divne sestre koje više ne viđam a sada su umišljene sestre koje upaljenu decu,prehlađenu zakazuju za par dana pošto nema termina,čekaju da se deca još više upale.Doktor kaže da ubuduće nećemo dobijati ni tako termine jer nema lekara.Da ne pričam o trijaži koja ne postoji,uvode decu sa boginjama i drže ih u čekaonici sa ostalom decom.Mi roditelji samo sklanjamo decu i ostaje nam samo da se nadamo da dete koje je već sa dijagnozom neće pokupiti boginje u datom momentu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti