Cene na novosadskim pijacama više nego u marketima: Birate li domaće ili uvoz?

Marketi i usluga dostave proizvoda na kućnu adresu ozbiljna su konkurencija pijačnim prodavcima.
Cene na novosadskim pijacama više nego u marketima: Birate li domaće ili uvoz?
Foto: 021.rs
Pred proizvođačima i trgovcima na pijacama postavljen je glavni zadatak da bar budu na nuli nakon završenog radnog dana, uzimajući u obzir troškove transporta i zakupa tezge, koji nisu nimalo jeftini. 
 
Na Futoškoj pijaci robu prodaje i Zorica, koja kaže da se "nekako snalaze".
Zorica ipak ističe i to da je i kupovna moć mušterija koji dolaze pala u odnosu na ranije. Osim toga, sve više marketa se nalazi u blizini tržnice, pa i oni odvlače mušterije. 
 
"Oni uvek imaju akcije, svaki dan neki drugi market ima popuste, tako da mislim da je i to učinilo svoje. I tamo su cene stvarno povoljnije, nije niže dosta u odnosu na nas, jer mi imamo i troškove tezge, moramo i to plaćati, moramo malo i držati neke cene i plus troškovi parkinga, gde je 6.000 mesečna pretplata na parking. Tako da, nije kao što je bilo, ali opet izdržavamo", dodaje Zorica.
Prema podacima pijačnog barometra novosadske "Tržnice" i sajta cenoteka.rs, cene povrća variraju, pa tako kilogram paradajza na novosadskim pijacama možete platiti između 240 i 350 dinara, dok se u većim marketima cene kreću od 220 do 290 dinara.
 
Šargarepa na pijacama iznosi od 120 do 150 dinara po kilogramu, dok se u marketima može pronaći od 70 pa do 90 dinara, a karfiol se može kupiti po identičnim cenama u rasponu od 120 do 250 dinara po kilogramu.
 
Kako su i cene proizvodnje poskupele, trgovci na pijacama bili su primorani da neke cene proizvoda podignu i koliko-toliko uspeju da zarade. Sa pijace takođe kažu da prodaju domaćih proizvoda guši i roba koja se uvozi iz drugih zemalja.
 
"Uglavnom prodajem svoje povrće i svoje proizvode, mladi luk, blitvu, spanać, kiseli kupus, turšiju... Turšija je prošla, na moju sreću, nisam bila zadovoljna prodajom. Sad smo ponovo kiselili kupus kojim sam opet zadovoljna kako je uspeo da se ukiseli i imam mušterije za to i za povrće koje imam i prodajem. Dokle god imam svoju prodaju, nekako se čovek može izvući i zadovoljni smo kako god", kaže Zorica.
 
Kada su u pitanju cene voća, za kupovinu banana na pijaci potrebno je izdvojiti od 150 do 250 dinara po kilogramu, dok u marketima njih možete naći od 150 do oko 200 dinara. Narandže na pijacama koštaju od 150 do 250 dinara, a u marketima od 110 do 150.
 
Cene limuna na pijacama kreću se od 120 do 200 dinara, dok cene u marketima iznose od 100 do 140 dinara po kilogramu.
Međutim, ni vremenske nepogode ne sprečavaju trgovce da svakodnevno prodaju na pijacama, ali kako kažu "kad je loše vreme onda je prodaja jako slaba".
 
"Kad imamo poslove na njivi ili kad su praznici, onda napravim pauzu, ali u suštini svaki dan sam tu. Kad imam priliv baš dosta robe, onda svaki dan", kaže Zorica.
 
Iako su međusobna konkurencija, i jedni i drugi dobro posluju. Uprkos tome što su na pijaci cene određenih proizvoda znatno skuplje, mušterije su i dalje prisutne i zainteresovane za kupovinu domaćih artikala.
  • angie

    08.04.2024 12:32
    pijaca
    Ja sam vikend iskoristila za kupovinu zeleniša najviše, ali i rasada cveća, konačno je sve šareno u dvorištu.. Ručak na terasi sa spuštenom luna tendom, uz miris begonija. Prolećno uživanje.
  • Nedja

    20.03.2024 12:02
    Moja pijaca
    Da veliki marketi imaju proizvode za koje ne znamo ni kog su porekla ni odakle nam dolaze ni kako nam dolaze. Pijaca ipak ima i svježije i ljepše i voće i povrće. Tako da ja lično uvijek prije biram pijacu.
  • Anna

    20.03.2024 10:28
    Biram domace
    Ne slazem se sa vecinom komentara, na pijaci je veci izbor domaceg i svezeg voca i povrca, ciste su i uredne. Za svoju porodicu biram zdravo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti