Kabine na Štrandu: Neispunjena želja mnogih Novosađana i stvar "naslednog prava"

Na samom početku proleća, iako je Štrand uglavnom prazan, prvi štrandaroši se već primećuju kod svojih kabina.
Kabine na Štrandu: Neispunjena želja mnogih Novosađana i stvar "naslednog prava"
Foto: 021.rs
Čak i ova, naizgled nevažna pojava, ponekad je izvor rasprava među Novosađanima. 
 
Veliki broj njih svake godine pokušava da obezbedi sebi kabinu na jednoj od najpoznatijih dunavskih plaža. No, brojni odlaze kući razočarani. 
 
Pokazalo se da oko 830 kabina nije dovoljno za sve zainteresovane. 
Ispostavlja se da su gotovo po pravilu uspešni samo oni koji kabine zakupljuju već godinama, a u nekim slučajevima i decenijama unazad. 
 
U anketi sa sugrađanima može se čuti svašta. Čini se da je najviše onih kojima je ova tema vremenom postala sasvim nevažna. Jednima zato što imaju bliža kupališta, drugima je Dunav previše prljav, a nekima je, uprkos nepromenjenoj ceni već dugi niz godina, ova privilegija i dalje preskupa. 
Osim njih, naravno, tu su i dve jasno suprotstavljenje strane – oni koji uživaju privilegiju zakupljivanja kabine i ne pomišljaju da je se odreknu i oni koji za kabinom žude, a nikako ne mogu do nje da dođu. 
 
Postoje i drugačiji scenariji, neki Novosađani su je nekada imali i ne mogu da je prežale. Kabine priželjkuju i oni koji su se doselili u Novi Sad kako bi više uživali na plaži ili kako bi se osetili "povezanijim" sa Dunavom i Novi Sadom.
 
 
Dušan Blagojević je već treća generacija u svojoj porodici koja zakupljuje kabinu. Za ovog štrandaroša to je oaza mira, ali i pitanje tradicije.
 
"Moja baka je još davno imala kabinu na Štrandu. Onda je počela da zakupljuje drugu, veću, kada su moja majka i ujak bili mali. Jednostavno, te dve kabine, to je deo porodične istorije", navodi on.
 
Ipak, ne radi se samo o sentimentalnoj vrednosti. Postoje i praktični razlozi, koji su poprilično važni. 
 
"To je neki moj prostor u koji mogu da odem u bilo koje doba dana. Mogu da ostavim sve svoje stvari kada mi je to neophodno, sjajna je alternativa kada ne znam gde bih da idem. Zimi služi kao nekakva ostava...", objašnjava Dušan.
 
Kao i većian dugogodišnjih zakupaca, svestan je potražnje koja se ponavlja iz godine u godinu. Kako kaže, iako mu je žao onih koji ne mogu da dođu do zakupa kabine, svoje se nikada ne bi odrekao.
 
"Voleo bih da više naših sugrađana ima priliku da zakupi kabinu i da oseti zašto su svima nama toliko važne. Moja želja stvarno jeste da nas bude više tamo, ali po tom nekom sistemu biranja, ni ja, naravno, ne bih voleo da dođem sledeće godine i da moja kabina ne bude tamo", zaključuje ovaj štrandaroš.
Bilo je i ideja da se promeni sistem selektovanja zakupaca, ali nije poznato da li je "Gradsko zelenilo" bilo spremno na ovakav potez. 
 
Takođe, postoje planovi da se broj kabina na Štrandu poveća, ali je pitanje kada će to doći na red. Prema planu iz prošle godine, Štrand bi trebalo da dobije još kabina, nove sportske terene, kao i vodenu atrakciju.
 
Nove kabine bi se gradile na kraju postojećeg reda, to jest kod zadnjeg ulaza. Još zapadnije od novih kabina, urbanisti su ostavili mogućnost za postavljanje bioskopa na otvorenom. Ovde je ostavljen i prostor od maksimum 50 kvadrata ukoliko bude potrebno za gradnju dodatnog objekta za potrebe službe održavanja Štranda. 
 
U međuvremenu, oni stariji štrandaroši koji iz svojih kabina posmatraju kako se plaža menja, nisu najzadovoljniji onim što vide. Kako su pre nekoliko godina ispričali za 021.rs, Štrand se pretvorio u - "Šabački vašar".
 
Tekst je napisan u okviru prakse koju studenti na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pohađaju u Medijskoj kući 021.
  • Biće bolje

    21.03.2024 12:44
    Crkva će vratiti mir i prirodnost u ceo kvart. Ljudi mogu da se kupaju a da ne divljaju, pa pevaju a da ne atlauču, da se zabavljaju a da ne budale... Biće top!
  • Shandor MaliVuk

    21.03.2024 11:36
    provokacija
    Nisam se cesto kupao u Dunavu posto je prljav ali voleo sam doci na Strand da se izlezavam u hladovini i uzivam u pogledu. Otkako su pre par godina izgradili kafice i decija igralista koja zaklanjaju pogled, vise ne idem tamo. Zasto se uopste naplacuje ulaznica ako je sve komercijalizovano. Pretpostavljam da ce uskoro dodati i bilborde sa reklamama...
  • Сеновић

    21.03.2024 09:51
    Каква је ситуација са нужницима.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti