Kritična masa u Petrovaradinu: Intenzivnu urbanizaciju ne prati uređenje saobraćajne infrastrukture

Novosadskom Kritičnom masom ovog meseca skreće pažnju na višedecenijski problem nedostatka biciklističke infrastrukture u Petrovaradinu.
Kritična masa će se provozati Petrovaradinom u petak, 29. marta, a okupljanje je kod Subinog platoa. 
 
Kako se navodi na sajtu Novosadske biciklističke inicijative (NSBI), poslednjih nekoliko godina primetna je intenzivna urbanizacija Petrovaradina, koju na žalost ne prati adekvatno uređenje komunalne i saobraćajne infrastrukture. 
 
Najveći problem predstavlja nepostojanje biciklističke infrastrukture u ovom naselju, dok dodatni akcenat na narušenu bezbednost biciklista daje i visok intenzitet motornog putničkog i tranzitnog saobraćaja koji prolazi kroz Petrovaradin. 
"Velik broj kamiona i dostavnih vozila kao i njihove velike brzine kretanja svakako ne predstavljaju bezbedno okruženje za bicikliste, a nepostojanje biciklističke infrastrukture dodatno otežava kretanje biciklistima kroz ovo naselje", navode u NSBI.
 
Novosadska biciklistička inicijativa je godinama apelovala na ovaj problem a građani su poslednjih nekoliko godina obavljivali predloge za izgradnju infrastrukture u Petrovaradinu.
"Sve veći broj sugrađana koristio bi bicikl za dolazak do Novog Sada ili generalno za kretanje po Petrovaradinu, međutim problem koji spominjemo ih u tome sprečava. Ovim putem upućujemo apel nadležnim gradskim institucijama za preduzimanje svih potrebnih i hitnih mera za obezbeđivanje biciklističke infrastrukture u Petrovaradinu, kako bi se sugrađanima omogućilo korišćenje bicikla i kako bi se njihova bezbednost tokom bicikliranja povećala", navode u NSBI.
 
Iz tog razloga martovska Kritična masa biće posvećena upravo problemima u Petrovaradinu.
 
Okupljanje je u Limanskom parku na Subinom platou u 16:30 časova, a polazak u 17 časova. Krećemo se ulicama Narodnog fronta, Fruškogorska, Dr Ilije Đuričića, Dr Sime Miloševića, Bulevar cara Lazara, Kej žrtava racije, Trg neznanog junaka, Varadinski most, te Beogradskom ulicom prolazimo podno Petrovaradinske tvrđave, potom nastavljamo Preradovićevom i Reljkovićevom, preko Železničkog mosta spuštamo se na Beogradski kej i kroz Marka Miljanova i Đorđa Rajkovića završavamo ispred Kulturne stanice Svilara na Podbari.

"Dođite da zajedno pošaljemo jasnu poruku da je građanima Petrovaradina potrebna biciklistička infrastruktura za bezbednije bicikliranje i kretanje po gradu. Događaj je otvorenog karaktera i namenjen sugrađanima svih uzrasta koji imaju bicikl, rolere, skejt, trotinet...", zaključuju u NSBI.

  • Kate

    25.03.2024 19:19
    Kada će biciklistička staza u Preradovićevoj?
  • Miodrag

    25.03.2024 16:56
    U Kuli je u glavnoj ulici pešacima ukraden trotar, da bi se napravila biciklistička staza, gde ljudi koji žive u toj ulici ispred svojih kuća ne mogu parkirati auto.
    Staza ne spaja Kulu i Vrbas, fali par kilometara.
    A tek sela što nisu povezana, to nikom ništa. A moglo bi se ...
  • KAjtel

    25.03.2024 16:22
    Dragi nsbi naravno da je ne prate njih ne zanimaju ni vi niti ekološki aktivisti protiv kojih ste i vi sami, njih zanimaju samo pare i želje tajkuna uostalom kada se uništavao Šodroš zbog krađe veka i pranja novca te najgoreg kriminala, vi ste to podržali, a ovamo se borite za ekološki prihvatljiv prevoz i način života , kako to sve opisati ali vrlo ste licimerni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti