Naprednjaci planiraju "Petrovaradin na močvari": Zgrade od osam spratova umesto kuća

Gradska vlast predložila je značajne izmene urbanističkog plana Sadova, kojim ovo naselje uz obalu umesto porodičnih kuća dobija 28 hektara stambenih zgrada, saznaje 021.rs.
Naprednjaci planiraju "Petrovaradin na močvari": Zgrade od osam spratova umesto kuća
Foto: Google Earth (prostor gde će se graditi)
Ideja lokalne vlasti je da se na trenutno zelenim površinama i šumi izgradi niz stambenih blokova visine do osam spratova. 
 
Gradilo bi se uz sam nasip Marije Snežne, kraj kojeg će biti vijadukt i saobraćajnica ka novom mostu koji se gradi kao deo Fruškogorskog koridora. 
 
 
Sadovi, odnosno deo koji sada čine šuma, livade, neuređeno poljoprivredno i građevinsko zemljišta, kao i močvarno zemljište, umesto prostora namenjenog za porodično stanovanje sa kućama do dva sprata pretvara se u površinu namenjenu za višespratnice. 
 
Izmene regulacionog plana su toliko velike da su boje u grafičkom prikazu potpuno promenjene u odnosu na ono što se do sada predviđalo u Sadovima. 

Plan generalne regulacije istočne zone Sadova u Petrovaradinu našao se na ranom javnom uvidu dve nedelje nakon što je njegova izrada odbrena u Skupštini Novog Sada. S obzirom na brzinu predstavljanja javnosti očigledno je da je plan bio pripremljen ranije, te bi plan mogao da se nađe na usvajanju pre raspisivanja lokalnih izbora. 
Šta se ranije planiralo?
 
Dosadašnji plan je predviđao da ova zona Sadova bude namenjena porodičnom stanovanju sa nekoliko poslovnih objekata u visini do jednog ili dva sprata, kao i nekoliko objekata za potrebe javne namene (vrtić i slično), zelene površine, uz planiranje saobraćajnice i vijadukta za Fruškogorski koridor. 
 
Zanimljivo je da se koristi i odrednica "opštegradski centar" za deo prostora Sadova, ali i tu su samo objekti do dva sprata. Ovaj plan je donela aktuelna vlast krajem 2018. godine, a predviđalo se da će u Sadovima živeti između 5.000 i 6.000 stanovnika. 
 
 
Sada se koncept prostora menja gotovo u potpunosti. Urbanisti se pozivaju na to da je sve u skladu sa Generalnim urbanističkim planom grada do 2030. godine, koji je usvojen 2022. uz proteste dela javnosti i stručnih organizacija. 
 
U nacrtu regulacionog plana se navodi da je više od 37,5 hektara planirano za višeporodično stanovanje, turističko-sportsko-rekreativne površine, opštinski centar, zaštitno zelenilo, infrastrukturni kompleks i saobraćajne površine, pri čemu više nema pomena porodičnog stanovanja kao do sada.
 
Kada se opisuje sadašnje stanje prostora, navodi se da najveći deo predstavljaju poljoprivredne površine sa različitim ratarskim kulturama, da se na severozapadnom i južnom delu nalaze porodični stambeni objekti sa ozelenjenim dvorištima (okućnicama) i da se uz istočnu granicu pruža delimično uređen pojas zelenila koji čine visoka i žbunasta vegetacija.
 
  
 
Dalje se navodi da nema uređenih ulica, nego nekoliko nekategorisanih puteva, da nema ni biciklističkih i pešačkih staza, te da nije rešeno pitanje vodovodne i kanalizacione mreže. Odnosno, ne postoji gotovo nikakva infrastruktura.
 
U ciljevima za izradu plana se daju opšte birokratske odrednice, na primer da će se "definisati parametri koji će omogućiti formiranje savremenog, urbanog, socijalno, ekonomski i ekološki prihvatljivog dela grada", tako da nema ni jedne rečenice kojom se objašnjava zašto se umesto porodičnih kuća planiraju stambeni blokovi sa zgradama do osam spratova.
 
Prema bilansu površina, vidi se da će stambene zone na Sadovima zauzeti skoro 28 hektara, saobraćajnice oko pet hektara, dok će sportsko-rekreativne površine, što su uglavnom zelene površine, zauzeti oko 4,4 hektara.
 
Svemu ovome dodajmo i da se nigde u planu ne pominje da se ovi hektari stambenih zgrada planiraju na nekoliko stotina metara od predviđene lokacije za centralni prečistač otpadnih voda, te da se u jednoj rečenici kaže da je ovaj deo Sadova u zoni zaštite prirode, tj. područja posebne namene specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit".
Osim opštih birokratskih rečenica o zoni odbrane od poplave, ne navodi se to da se visoka stambena gradnja planira u zoni odbrane od poplave, kao i da se tu često mogu sresti životinje koje dolaze iz rezervata priroda. 
 
Rani javni uvid u Konceptualni Plan generalne regulacije istočne zone Sadovi u Petrovaradinu može se obaviti u Mesnoj zajednici "Petrovaradin" (Čajkovskog 1) i JP "Urbanizam" Bulevar cara Lazara 3.
 
Nacrt plana je dostupan i na sajtovima Grada Novog Sada i "Urbanizma".
 
Prigovori i sugestije na plan se šalju do 2. aprila Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove na adresu Školska 3 ili na mejl planiranje@uprava.novisad.rs.
  • Max

    09.04.2024 21:25
    Re
    Ljudi grad se siri i ovakve stvari su normalne, kome smeta neka ife na selo, tamo su kuce jeftine, imate mir i tisinu.
  • Dejan

    26.03.2024 14:39
    Širenje grada podržavam
    Širenje grada podržavam, logično je, ali uništavanje Telepa i podizanje spratnosti iznad šest spratova u delovima grada davno izgrađenim treba što pre zaustaviti, uništava se grad u mnogim svojim delovima
  • Ne rast, već

    25.03.2024 10:37
    razvoj
    @ Mikula
    Grad treba da se razvija u kvalitetu, sadžajima, hortikulturi, a ne treba više da raste, ni u kom pravcu, jer bi to bio neodrživi, neodgovorni ravoj.
    Grad u našim uslovima ne sme da ima više od 100-150 hiljada stanovnika. Beograd, Novi Sad, Niš su tu veličinu nadmašili, i zato treba zabraniti njihov dalji rast u narednih 5-10 godina.
    Ako neko želi dobro Srbiji i stanovnicima. I ako se misli na javni interes (mnogi se pitaju, šta je to javni interes, nikad nisu čuli za tako nešto).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti