Šta piše u planu za soliter od 14 spratova na Novom naselju: Nekome se žuri

Plan kojim se planira kompleks sa soliterima od 14 spratova na uglu Bulevara kneza Miloša i Bulevara Jovana Dučića, na Novom naselju, stavljen je na rani javni uvid.
Plan se na ranom javnom uvidu našao samo dve nedelje nakon što su odbornici u Skupštini grada usvojili odluku o pokretanju izmena. 
 
"Ubrzana" procedura pred izbore govori o tome da je gradska vlast ili već našla potencijalnog investitora ili nastoji da izmeni plan pre raspuštanja aktuelnog saziva Skupštine grada. 
Ideja da se na ovoj lokaciji grade visoki stambeno-poslovni kompleksi nije nova, jer je to već bilo ucrtano u ranijim planovima. Kako se navodi u predlogu plana, uvode se izmene kako bi se postojeći dokument uskladio sa Generalnim urbanističkim planom Novog Sada do 2030. godine.
 
Ovaj plan pokriva površinu od dva hektara. Lokacija je trenutno neuređena građevinska parcela, odnosno livada, na kojoj su do pre desetak godina godina bili smešteni objekti "Gradskog zelenila" i drugih gradskih uprava, koji su u međuvremenu porušeni. 
 
Prema GUP-u, kao i ranijim planovima, ovaj prostor je predviđen za opštegradski centar, višeporodično stanovanje i saobraćajne površine.
 
U predlogu odluke kao cilj izrade izmena navodi se dobijanje "repera" za ovaj deo grada, što soliter od 14 spratova može da bude, mada u okolini od nekoliko stotina metara postoje soliteri iz vremena gradnje Novog naselja koji su već poznati visinski reperi za taj deo grada.
 
"Planiraće se realizacija bloka koji je neiskorišćena površina, a predstavlja atraktivnu lokaciju na uglu dva bulevara, koja treba da dobije fizionomiju oblikovanjem urbanističkog i vizuelnog repera... Planiraće se spratnost kule u delu povučene etaže tako da se planira povlačenje poslednje dve etaže, odnosno povučena 13. i 14. etaža. Obavezna je izgradnja suterenske ili podrumske garaže, namenjene za parkiranje vozila", navode urbanisti.
 
 
U zgradama namenjenim opštegradskom centru planiraju se i trgovine na malo, kancelarijski prostori, uslužno zanatstvo, ugosisteljstvo, sadržaji kulture, garaže i prostori stambene namene u određenom procentu. U okviru ovih centara nije dozvoljeno planiranje delatnosti za koje je obavezna izrada procene uticaja na životnu sredinu.
 
U zapadnom delu planiraće se višeporodično stanovanje spratnosti do šest spravota sa potkrovljem uz obaveznu gradnju suterenske ili podrumske garaže.
Kada se sve pogleda od dva hektara pretežno livade, ostaće nula procenata za zelene površine, mada urbanisti u planu predlažu da se deo uredi i nameni za zelenilo, kao i da se razmotri postojanje "zelenih krovova".
 
Plan se može pogledati u mesnim zajednicama "Gavrilo Princip" (Bulevar Jovana Dučića 3) i "Bistrica" (Braće Dronjak 11), kao i prostorijama "Urbanizma".
 
Nacrt je dostupan i na sajtu "Urbanizma" i Grada Novog Sada.
 
Primedbe i sugestije se mogu poslati Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove pisanim putem na Školsku 3 ili na e-mail planiranje@uprava.novisad.rs.
 
Rani javni uvid traje do 2. aprila. 
 • KLF

  21.03.2024 21:56
  @BLM

  Čim ti pominješ MI kao primer legitimne političke opcije tvoje mišljenje o bilo čemu nema nikakvu težinu.
 • piskaralo

  21.03.2024 10:20
  Imali smo 100letne kiše, više puta u par zadnjih godina, kako kažu, ceo grad je plivao u fekalijama, trebalo bi da krenu i 150letne a stići ćemo i do 200letnih.
  Jadni Novi Sade šta ti rade.
 • Šaško

  21.03.2024 09:01
  Odavno se zna da će tu biti zgrada,verovatno sa nekim dvorišnim parkom,kao i zgrada iza. Kada je poplava i tom delu nije neki veliki problem kao ispred kula i na Detelinari. Preko puta je planiran park i sportski prostor,gde je trenutno rečica Bistrica,koja je trenutno kao presušila ili su je usmerili negde drugo . Ako lepo isplaniraju zelene površine i malo više parkinga,taj deo NNaselja sa Šarengradom će biti najlepši deo za život u NS.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti