Šta piše u planu za kompleks "Jugoalata": Gigant "utopljen" u 15 spratova

Konceptualni okvir izmena i dopuna plana kako bi se na mestu bivše fabrike "Jugoalat" izgradio stambeno-poslovni kompleks izašao je na rani javni uvid, na kom će biti do 2. aprila.
Šta piše u planu za kompleks "Jugoalata": Gigant "utopljen" u 15 spratova
Foto: 021.rs
Ovaj okvir je usvojen na Skupštini grada 5. marta na predlog investitora "Rapid investa", čija je ideja da na mestu nekadašnjeg jugoslovenskog industrijskog giganta izgradi stambeni kompleks sa soliterima do 15 spratova.
 
Kompleks "Jugoalata" investitor je kupio pre godinu dana za više od 1,2 milijarde dinara kao jedini ponuđač.
 
Konceptualnim okvirom koji je od danas, 19. marta na ranom javnim uvidu prikazani se dodatni detalji, koji će nakon usvajanja ovog plana biti dodatno razrađeni i potom upućeni i na javni uvid. 
Šta piše u konceptualnom okviru?
 
Kao što je 021.rs i ranije pisao, plan obuhvata prostor veći od tri hektara, odnosno kompleks "Jugoalata" i delove Ulice Gavrila Principa. 
 
Vlasnik većeg dela zemljišta je država, odnosno Novi Sad, a manji deo se nalazi u privatnom vlasništvu i to su pretežno prizemni objekti i pojedini manji poslovni prostori. 
Kako se navodi u ovom dokumentu, prostor predstavlja atraktivnu lokaciju uz Futošku ulicu, "koja treba da dobije novu strukturu oblikovanjem urbanističkog i vizuelnog repera". 
 
Kao što je i pisalo u dokumentu koji se našao pred odbornicima Skupštine Novog Sada, obuhvaćeni prostor je pretežno namenjen za poslovanje na ulaznim pravcima i za saobraćajne površine.
 
"Maksimalni indeks zauzetosti iznosi 40 odsto, a maksimalni indeks izgrađenosti do četiri za poslovno-stambene objekte - komplekse, i do pet za poslovne komplekse. Maksimalna spratnost objekta je do P+15", navelo se u predlogu odluke.
 
Konceptualnim okvirom plana smanjen je minimalni indeks kojim se nalaže da je potrebno ozeleniti površinu na 20 odsto kompleksa/parcele.
 
  
 
Navodi se da će i garaže za stanare biti obezbeđene u okviru ovog kompleksa, a parametar za određivanje obaveze parkiranja i garažiranja vozila biće prema prosečnoj veličini stana (neto) od 60 kvadrata.
 
"Podzemne etaže se namenjuju za sadržaje kao što su garažiranje vozila, pomoćne i tehničke prostorije i ne mogu se nameniti za stanovanje, a njihov broj se ne ograničava. Planiraće se sadržaji poslovanje sa stanovanjem, kao što su trgovina na malo, kancelarijski prostor, uslužno zanatstvo, ugostiteljstvo, sadržaji kulture, garaže i prostori stambene namene u određenom procentu. U okviru ovih centara nije dozvoljeno planiranje delatnosti za koje je obavezna izrada procene uticaja na životnu sredinu", navodi se u ovom dokumentu.
 
Osim zelenila koje se mora u okviru ovog kompleksa planira se i postavka kompletnog urbanog mobilijara, odnosno klupe, kante, česme i slično, kao i javna rasveta.
 
Konceptualni okvir izmena i dopuna Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara u Novom Sadu - lokalitet na parceli broj 7830/1 Novi Sad I i druge, biće na ranom javnom uvidu do 2. aprila, do kada se mogu dostaviti i primedbe i sugestije. Detaljnija dokumentacija može se pronaći OVDE.
Tranzicijska priča
 
"Jugoalat" je osnovan 1935. godine, a objekat je na ovoj lokaciji izgrađen 1939. godine. Fabrika se bavila metalskom industrijom, proizvodnjom preciznih i specijalnih alata. Nekada velika i najznačajnija fabrika Novog Sada brojala je oko 360 radnika, a naprimer 1970. godine su proizvodile alate i za američki Boіng.
 
Fabrika je počela da propada raspadom Jugoslavije i usled nemogućnosti poslovanja zbog sankcija Jugoslaviji. 
 
Posle oktobarskih promena ušlo se u postupak privatizacije koji se završio gašenjem onoga što je ostalo od fabrike 2017. godine, mada je još 2010. pokrenut stečajni postupak i bilo je neuspelih pokušaja reorganizacije. 
 
Objekti su prodati "Rapidu" prošle godine, a godinama unazad su prodavani predmeti kako bi se namirili poverioci. Očekuje se da će tokom ove godine biti okončan i stečajni postupak.
  • Voja

    20.03.2024 08:33
    Planovi
    I tako se izgubi fabrika a dobije gomila stanova u kojima će živeti programeri...i onda je mrmot odmotao čokoladu.
  • Fuj49

    20.03.2024 06:41
    Karakteristično za tigra
    Stambeno-poslovni kompleksi su muljatorsko-lopovski poduhvati.
  • Marica

    20.03.2024 06:28
    Kako menjate plan u detalju i uvodite novu namenu stanovanja bez da razradite sa istom namenom celu radnu zonu Zapad?
    Da ne pricam da menjate u detalju plan iz 2011 godine koji ni u mislima nema stanovanje i stambene komplekse?
    Nadam se da necete ome kuce u gavrila principa planirati da ostanu u regulaciji?
    Ali kod vas je sve po parceli. I,stambeni kompleksi i crkve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti