APV o konverziji zemljišta "Jugoalata": Basnoslovna zarada za investitora, grad u gubitku

Akcija progresivne Vojvodine (APV) reagovala je na vest o konverziji zemljišta bivše fabrike "Jugoalat", čime bi, kako navode, budžet Novog Sada bio oštećen za tri miliona evra prihoda.
Kako navode, nekoliko meseci nakon izmene zakona kojim je ukinuta obavezna naknada za konverziju industrijskog u građevinsko zemljište započeta je masovna izgradnja stanova na prostoru nekadašnjih fabrika u Novom Sadu. 

"Basnoslovna zarada koju će ostvariti investitor 'Rapid invest' najavljenom izgradnjom petnaestospratnice na prostoru samo jedne parcele od 24.000 kvadratnih metara nekadašnje fabrike 'Jugoalat' dovoljno govori o tome koliko je ova odluka bila pogrešna i pogubna za lokalni budžet", navodi APV.
Objašnjavaju da je investitor zemljište kupio za oko 10 miliona evra, dok procenjuju da će od prodaje stanova u zaraditi i do 300 miliona evra.
 
"Sa druge strane, budžet Grada Novog Sada ostaće uskraćen za oko tri miliona evra, koliko bi grad prihodovao da pomenuta taksa nije ukinuta. Izmene zakona će omogućiti da investitori Srpske napredne stranke zarade stotine miliona evra, dok većina građana Vojvodine i Srbije živi sa manje od 60.000 dinara mesečno", navode oni u saopštenju.
Iz APV dodaju da se čini da se "gradski čelnici spremaju da odobre izgradnju buduće petnaestospratnice".
 
"Njima je očigledno jedino bitan profit investitora i njihov lični ćar, dok ih kvalitet života građana na ovom prostoru ne zanima, kao ni činjenica da u okolini nema dovoljno parking mesta, zelenih površina, parkova, da je u tom delu grada (na Novom naselju) ukinuta i dečja ambulanta", dodaju za kraj.
 
Podsetimo, odbornici u Skupštini grada razmatraće predlog "Rapid investa" da se promeni urbanistički plan kako bi se na mestu bivše fabrike "Jugoalat" izgradio stambeno-poslovni kompleks.
 
Ideja investitora je da na mestu nekadašnjeg jugoslovenskog giganta izgradi stambeni kompleks sa soliterima do 15 spratova.
 
Ovakav predlog je i očekivan. "Rapid invest" je pre godinu dana, u stečajnom postupku, kupio "Jugoalat" za više od 1,2 milijarde dinara kao jedini ponuđač. Sada je red da se ta investicija i - isplati.
Kako se 021.rs uverio uvidom u Katastar nepokretnosti, "Rapid invest" je već započeo postupak besplatne konverzije vlasništva zemljištva iz državnog u privatnu svojinu. 
 
Plan pokriva prostor veći od tri hektara, odnosno sadašnji kompleks "Jugoalata" i delove Ulice Gavrila Principa. Vlasnik većeg dela zemljišta je država, odnosno Novi Sad, a manji deo se nalazi u privatnom vlasništvu i to su pretežno prizemni objekti i pojedini manji poslovni prostori. 
 
Urbanisti u odluci kažu da je sredstva za izradu i dopunu Plana generalne regulacije ovog dela nekadašnje industrijske zone uz Futoški put obezbedio "Rapid invest" i da se izmene donose u skladu sa smernicama Generalnog urbanističkog plana grada do 2030. godine.
  • Vule

    01.03.2024 14:34
    Racunica
    Kako ste dosli do racunice da ce prihodovati 300 miliona? Ako je zemljiste placeno 10 miliona a investicija je 24000 m2 po 1300 € da se izgradi, prodaja nek ide 2500€ to je 1200€ zarada na 24 000 m2 =28 800 000 €. Ovde su poverioci i grad prihodovali a konverzija zemljista je BG prica koja se preliva na druge delove Srbije. Rapid je sve samo nije rezimska ili opoziciona firma.
  • Sloba53

    01.03.2024 11:37
    Urbanisti su veći kriminalci od investitora - lopova jer je njihova dužnost da brane grad od halavih investitora kojima je jedini motiv profit.
    Inače , pljačka ove Vojvodine traje već više od 30 godina od strane vlasti u sprezi sa krupnim krimikapitalistima , uz svesrdnu
    pomoć lažnog autonomaša čanka.
  • gari

    01.03.2024 10:49
    Ovo je nezakonito sto rade!
    Gupom novim su uveli stanovanje u namenu poslovanje na ulaznim pravcima i morali su to pravilo da primene na celu zonu kroz novi plan generalne regulacije.
    A oni pazite sad ciljano menjaju za investitora plan koji je iz 2011 godine i koji je radjen po atarom gupu kojim nije planirano stanovanje!
    Mogli bi malo i nadlezni organi da se ukljuce i procesaljaju kako je ova odluka uopste stigla do skupstine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti