FOTO Održan prvi Sajam prakse na Ekonomskom fakultetu: Pomoć studentima u sticanju veština

Prvi Sajam prakse i zapošljavanja održan je u sredu, 27. marta, u holu Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu.
FOTO Održan prvi Sajam prakse na Ekonomskom fakultetu: Pomoć studentima u sticanju veština
Foto: 021.rs
Studenti ovog fakulteta su imali priliku da se upoznaju sa brojnim preduzećima iz raznih oblasti privrede, a cilj ovog sajma jeste podsticanje mladih i pružanje mosta ka primenjivanju stečenog znanja.
 
Sedište Ekonomskog fakulteta nalazi se u Subotici, a svoja odeljenja ima u Novom Sadu i Bujanovcu.
Dekan prof. dr Nebojša Gvozdenović ovaj sajam vidi kao korak ka približavanju ove obrazovne ustanove privredi i njenim potrebama za zaposlenjem.
 
"Prakse su za studente izuzetno bitne kako bi oni dobili barem mali osećaj toga šta ih čeka kada izađu iz učionice jer taj period nikako nije lak. Ovaj Sajam prakse i zapošljavanja samo je jedan od načina da studentima približimo šta je to što se u privredi danas traži, da im pružimo mogućnost da se upoznaju sa kompanijama i da saznaju kako izgleda proces ulaska u firmu, ali i da shvate da ono što žive na fakultetu nije isto kao kada se uđu u radni odnos", objašnjava sagovornik 021.rs.
Dodaje i da na predmetima na Ekonomskom fakultetu redovno gostuju privrednici ili stručnjaci koji studentima pričaju o tome kako izgleda njihov posao, šta je trenutno aktuelno u procesu proizvodnje i ostalo. Na ove načine, ističe, trude se da studentima približe praksu.
 
Na Sajmu su se, od oko stotinu preduzeća koja sarađuju sa Ekonomskim fakultetom, predstavile firme iz oblasti informacionih tehnologija, osiguravajućih kuća, banki, proizvodnje. Studenti su imali priliku i da pričaju i sa predstavnicima iz uslužnih oblasti, ali i Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija".
 
 
Studentkinja četvrte godine marketinga na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu Teodora Santrač, koja već nekoliko godina radi u firmi do koje je došla upravo putem prakse, kaže za 021.rs da je ovaj pristup fakulteta izuzetno bitan za studente.
 
"Upravo na ovakvim događajima studenti imaju priliku da se upoznaju sa kompanijama i da radom u nekim firmama pređu taj prag između teorije i prakse, da upoznaju njihov rad i šta je ono što zapravo firme traže. Naravno, i da nauče šta je to što se razlikuje između onoga što učimo i onoga što se primenjuje u praksi", kaže ona.
 
 
Studentima poručuje i da Ekonomski fakultet u Subotici, odnosno Novom Sadu, na svom sajtu objavljuje listu firmi i praksi na koje se mogu prijaviti.
 
Otvaranju ovog sajma prisustvovali su i pokrajinski sekretar za turizam i privredu Nenad Ivanišević, kao i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović.
Državna sekretarka je za 021.rs rekla da Ekonomski fakultet sa sedištem u Subotici predstavlja izuzetno bitan segment obrazovanja mladih, posebno zato što se prostire od krajnjeg severa do krajnjeg juga Srbije.
 
"Moto ovog fakulteta jeste to da je student u centru pažnje i da on dobije sve adekvatne kompetencije koje će moći kasnije da ponudi tržištu. Zato su ovakvi sajmovi zapošljavanje izuzetno značajni jer oni omogućavaju studentu da u kontaktu sa poslodavcima svoju radnu biografiju obogate već u ovim danima. Takođe, ono što je nama značajno jeste i to što se ovim stiču uslovi da imamo što više mladih sa visokim obrazovanjem, ali i da interval između diplomiranja i zasnivanja radnog odnosa bude što kraći", objasnila je Dukić Mijatović.
 
 
Tokom skoro celodnevnog trajanja Sajma prakse i zapošljavanja, sa studentima su razgovarali predstavnici kompanija GOPA - International Energy Consultants, Inspira grupa, HTEC, M&I Systems, Synechron, Adeco, JKP "Vodovod i kanalizacija", AIESEC studentska organizacija, ProCredit banka, Capcade, ali i drugih firmi.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti