Grad izdvaja milione za uklanjanje ostataka "Mostogradnje" - čisti se teren za memorijalni centar

Novi Sad će platiti više od 16,3 miliona dinara za uklanjanje objekata "Mostogradnje", kod Mosta slobode, kako bi se očistio teren za Memorijalni centar posvećen žrtvama Racije 1942. godine.
Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) ugovorila je posao sa firmom "Šuša" iz Veternika, u vrednosti od 16.370.040 dinara.
 
Prema ugovoru, za 90 kalendarskih dana biće srušena četiri objekta na ovoj lokaciji. To su montažni objekti od kojih jedan ima skoro 800 kvadrata, dva imaju oko 440 kvadrata, a četvrti ima 46 kvadrata.
 
Istovremeno, ukloniće se ostaci temelja nekadašnje fabrike betona koja je bila na toj lokaciji.
 
Objekti se nalaze sa obe strane Mosta slobode.
Svi ovi objekti nekadašnje Mostorgadnje sagrađeni su krajem sedamdesetih godina prošlog veka, a napuštene su već godinama i odavno se čeka njihovo uklanjanje kako bi grad ovaj prostor prilagodio nameni. Tu su se proteklih godina uselili beskućnici, a bilo je i požara. 
 
Iz tehničke dokumentacije se vidi da je krov svih objekata pokriven azbestno-cementnim pokrivačem, tako da će prilikom rušenja morati da se postupa u skladu sa posebnim pravilima kako bi se izbeglo zagađenje i ugrozili životi ljudi i životna sredina. 
Ovo znači da azbestne ploče uklanjaju radnici u zaštitnoj opremi ručno, bez korišćenja mašina, kako ne bi došlo do pucanja ploča i širenja azbesta u vazduhu.
 
Podsetimo da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za Memorijalni centar posvećen žrtvama Racije 1942. godine. Imajući u vidu da u u budžetu za ovu godinu nije izdvojen novac za izgradnju kompleks, može se očekivati da će sredstva biti opredeljena tokom 2025. godine. 
  • Lilly

    29.03.2024 00:41
    Šuša
    Ne boje se da će neko te poslove istražiti, pa će biti šuša muša , ovamo onamo. Sve ugledni privrednici. Tja, svi ćete na robiju.
  • Štrand

    28.03.2024 16:35
    Mogli su u to crkvu da usele, samo još toranj neki nataknu.
  • Le Kler

    28.03.2024 15:49
    Al će neko iz vladajuće stranke da se ovajdi...sve trljaju ruke

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti