Dekanica PMF-a podržala Filozofski: Autonomija Univerziteta i sloboda govora u akutnoj komi

Dekanica Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Milica Pavkov Hrvojević podržala je kolege sa Filozofskog fakulteta, koji je grupa mlađih osoba blokirala u četvrtak.
Dekanica PMF-a podržala Filozofski: Autonomija Univerziteta i sloboda govora u akutnoj komi
Foto: 021.rs
Ona se na današnjem skupu ispred Filozofskog fakulteta obratila okupljenima, poručujući da je među njima i veliki broj zaposlenih i studenata na PMF-u.
 
Kako je navela, zaposleni na PMF-u su u četvrtak samoinicijativno odlučili da organizuju skup ispred svoje zgrade, nakon čega su saznali da će skup biti ispred Filozofskog. 
"To govori o našoj bliskosti, ne samo u smislu fizičke razdaljine, već i kako doživljavamo stvarnost i duboke probleme koji potresaju našu univerzitetsku zajednicu, ali i društvo u celini", poručila je Pavkov Hrvojević.
 
Dodala je i da je ponosna na studente i profesore koji su stali u odbranu "nečega što je već dugi niz godina na krhkim nogama".
"A ja bih rekla da je u akutnoj komi - to su autonomija Univerziteta i sloboda govora, odnosno kritičkog razmišljanja", navela je dekanica PMF-a.
 
Ona je, kako je objasnila, u četvrtak svim zaposlenima prosledila mejl kao odgovor na pitanje kakav je stav PMF-a u vezi sa poslednjim dešavanjima na Filozofskom.
 
"Prvo što je važno da znate jeste da Studentski parlament PMF-a nije podržao inicijativu za otkaz kolege Gruhonjića i nije podržao ovu blokadu", ukazala je Pavkov Hrvojević.
Njena moralna i građanska dužnost bila je, kaže, da u sredu bude ispred Filozofskog fakulteta i da podrži kolegu Dinka Gruhonjića.
 
Na Senatu Univerziteta podržala dekanicu Filozofskog fakulteta, dok sam Univerzitet, šira akademska zajednica i organi gonjenja nisu reagovali.
 
"Verujem da vam se svima mota Nimelerova pesma - kada su došli po mene, nije bilo nikoga da pritekne u pomoć. Znajte, PMF je uz vas", zaključila je dekanica PMF-a Milica Pavkov Hrvojević.

Komentari 40

  • Neko tvoj

    04.04.2024 05:49
    Bravo!
    Bravo Milice!
  • Nikad Dinko

    30.03.2024 10:27
    Blokada filozofije
    Pa eto. Sloboda govora je ispoštovana. Imao je pravo da kaže šta hoće i rekao je. Malo se zajeb'o. Mislio je da će Srbija šutjeti kao i pre. Isto pravo imaju i drugi. Tj.ona većina. Da kažu: Dosta! Ne može dalje! E sad lijepo sve ove dekanice i profesore legalno smijeniti. I molim vas, nemojte ubacivati spinove da je upetljan Vučić. Odvlačite pažnju običnom narodu.
  • Fića

    30.03.2024 09:36
    "Pravo na mišljenje"
    "Pravo na mišljenje, sabor i govor" pripada samo "odabranima" ili je Univerzalno pravo...?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti