Prorektorka podnela ostavku: Razlog - izostanak podrške Rektorata Filozofskom fakultetu

Prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu Sabina Halupka Rešetar podnela je ostavku na tu funkciju.
Prorektorka podnela ostavku: Razlog - izostanak podrške Rektorata Filozofskom fakultetu
Foto: 021.rs
Kako se navodi u ostavci u koju je 021.rs imao uvid, razlog za ovakav potez je izostanak podrške Rektorata Univerziteta u Novom Sadu Filozofskom fakultetu tokom blokade ove visokoobrazovne ustanove.
 
"Nakon što je moja matična ustanova, Filozofski fakultet, danima bila pod blokadom Studentskog parlamenta, a bez podrške Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, ja više nisam u mogućnosti da i dalje obavljam funkciju prorektorke za međunarodnu saradnju Univerziteta", navodi se u ostavki Sabine Halupke Rešetar, redovne profesorke na Filozofskom fakultetu.
Ona je ostavku podnela na lični zahtev, a ujedno je i pružila podršku "kolegama i studentima Filozofskog fakulteta kojima je blokadom uskraćeno pravo na rad i obrazovanje".
 
Filozofski fakultet je bio blokiran od četvrtka do nedelje, a u blokadi je učestvovala grupa mladih na poziv Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta.
 
Zahtevali su da vanredni profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz zbog navodnog govora mržnje, uprkos tome što su sa fakulteta poručili da je takav zahtev u suprotnosti sa zakonima.
Univerzitet u Novom Sadu se od početka blokade nijednog trenutka nije oglasio, niti je pitanje blokade Filozofskog fakulteta razmatrao na sednici Senata koja se organizovala u danu kada je počela blokada. Toj sednici nije prisustvovao rektor Univerziteta Dejan Madić.
 
Nakon nekoliko dana tišine, rektor Madić se pojavio zajedno sa dekanima FTN-a i Fakulteta sporta i fizičke kulture u nedelju, kada je došao da razgovara sa grupom mladih. Tada je odlučeno da će blokada fakulteta biti "privremeno prekinuta". 
 
Madić je podržao studente, te osudio navodni govor mržnje Gruhonjića, ne odgovarajući na pitanje zbog čega na razgovor sa grupom koja blokira Filozofski nije pozvana i dekanica tog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš. 
Grupu koja blokira Filozofski fakultet podržali su funkcioneri Srpske napredne stranke, kao i niz ličnosti mahom nacionalističke, desničarske i proruske orijentacije. 
 
Nasuprot tome, podršku Filozofskom fakultetu dali su dekanica i profesori Prirodno-matematičkog fakulteta, beogradski Filozofski fakultet, grupa profesora sa Fakulteta političkih nauka, Filozofski fakultet u Ljubljani, te niz drugih ustanova i pojedinaca. Od početka blokade organizovana su i dva skupa sa ciljem odbrane autonomije univerziteta.

Komentari 110

  • Živa

    06.04.2024 16:07
    Prorektorka nije član partije pa je morala da ode.
  • Miša

    06.04.2024 08:13
    & Nemanja
    Daaaa , ti si stvarno do te mere pametan da možeš da preslišavaš i vređaš druge koji imaju drugačije mišljenje. Mali čovečuljku
  • M.

    05.04.2024 17:33
    Svaka čast poštenoj prorektorki, a ova trojica beskičmenjaka, strašno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti