Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.
Legija na Filozofskom
Foto: 021.rs
Sve to u ulici koja nosi ime po ubijenom premijeru. Sve to na fakultetu na kojem je ubijeni premijer predavao. Sve to na univerzitetu koji dodeljuje nagradu nazvanu po Zoranu Đinđiću. 
 
Po ubijenom, ne po ubici isprintanom na majici koju je tog jutra obukao mladić pre nego što je došao na Filozofski da paradira i traži isterivanje Dinka Gruhonjića sa fakulteta. 
Možda to nije slika kakvu su organizatori želeli da pošalju u javnost. Međutim, šta su mogli da očekuju ukoliko su se takvoj ciljnoj grupi obraćali?
 
Trošimo vreme ukoliko se u kontekstu "slučaja Dinko Gruhonjić" pitamo ko je sledeći. U više navrata je već poručivano da "spisak postoji". Iz tog razloga, možemo se pitati - kada će sledeći?
Sve ono čemu svedočimo poslednjih godina u Srbiji je perverzno sluđivanje, uspostavljanje laži kao činjenice, loše režirana predstava. Vlast kao dogma. Anateme se bacaju na svakoga ko nije sinhronizovan sa mišljenjem onog koji svoje razmišljanje sipa brzinom munje svakog dana, sa svake frekvencije, svakome od nas.
 
Normalno je da studente predstavljaju osobe sa izborne liste naprednjačkog satelita, nije normalno da studenti ustanu u odbranu profesora. Normalno je da se predstavljate kao pristojne osobe i da istovremeno preko megafona gušite pokušaj izražavanja drugačijeg stava. 
 
Normalno je da vlast, dok se zgražava nad govorom mržnje, huška na svoje protivnike i milione našeg novca daje medijima koji tumače nečije "jezive facijalne ekspresije". Sve u javnom interesu, naravno. Normalno je da ne razumete ironiju, uvredljivo je kad vam neko skrene pažnju na to da ste, žao mi je, glupi. I zlonamerni. Jedno ide uz drugo.
 
Normalno je da rektor Univerziteta u Novom Sadu potpisuje podršku najboljem studentu ikada, nije normalno da se zapitate gde je rektor kada vladajuća stranka iskoristi kampus kao usputnu stanicu za svoje pristalice pri odlasku na miting u Beograd. 
 
Shvatili ste, normalno je da branite Srbiju gazeći njene institucije, njene ljude. Nije normalno kada im kažete šta rade. Tada ste izdajnik.
 
Ovde se naviklo na mrak i ne prepoznaje se kada stvarnost postaje mračnija. Razlikovanje nijansi nemoguće je bez društva čiji je vid izoštren, a ovde se sve radi da ono postane slepo. Tako se pristaje na "Legiju na Filozofskom" kao na nešto normalno.
Ako je danas problem šta ste rekli, sutra će biti kako ste nešto rekli. Hoćemo li primetiti prelaz sa šta na kako? Kao i sa ko na kada?
 
Zato se sve drugačije gazi, guši. Cilj je da budete lišeni sopstvene misli, poništeni kao ljudsko biće. Prognani iz raja koji su napravili po sopstvenoj meri, samo za sebe.
 
I sve je to jadno i smešno, sve dok vam mrak ne obuhvati dom. Sve dok njihove zle namere ne počnu da vam jedu vreme, da vam menjaju planove, da vam sprečavaju svakodnevicu. Pitanje je samo - kada će to biti? 
 
Tada se smeh pretvara u bes. Bes prožima sve. Bes guta sve. Iza besa ostaju ruševine, a iz ruševina se stvaraju prilike za novo.
 
Ipak, jedno se nikad ne menja.
 
Semper idem. Uvek isto.
 
Šta je uvek isto?
 
Zlo je uvek isto.

Komentari 54

  • Lazar

    07.04.2024 10:46
    Ne nego će Dinka Sakica da nos
    Objektivno Legiju analizirajte pa donesite sud. Sve pozitivno i negativno,pa na vagu!

    Za mene je profesionalac koji je branio srpski narod i radio što mu je država naredila.
    Treba utvrditi istinu,rehabilitovati čoveka ,platiti mu odštetu i dati mesto u bezbednosnog sistemu.
    Covek je žrtva političkih igara ,srpskih lopova i hokstaplera!
  • Aleks

    03.04.2024 09:40
    Marksizam
    Drug Legija nije pročitao ništa iz marksizma, ali ga je osećao i ŽIVEO je u marksizmu.
    On nije nepoštena inteligencija.
    On je "borac".
    A voli i kavačke ćevape.
    Deset u pola s' lukom.
  • Rade

    02.04.2024 14:33
    Na
    Najbolje da nema Srbije.Onda bi bili svi vi zadovoljni.Sramno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.