Šta nam nudi Novi Sad kada su u pitanju stanovi?

Za kupce stanove u Novom Sadu dosadašnji period i trendovi sa početka ove godine donose dobre vesti i blagi predah.
Šta nam nudi Novi Sad kada su u pitanju stanovi?
Foto: 021.rs
Cene nekretnina stagniraju, a uočava se i tendencija blagog pada cena. U nastavku pročitajte koje su trenutno cene stanova u Novom Sadu i koje su to spefičnosti novosadskog tržišta.
 
Aktuelne cene na novosadskom tržištu
 
Smanjen intezitet izgradnje ali i nešto slabija potražnja doveli su do stagnacije cena u Novom Sadu. Treba reći da je u drugom kvartalu prošle godine Novi Sad "rekorder" po padu prodaje nekretnina. 
 
U ovom gradu prodaja je pala za čak 40 odsto prema podacima Republičkog geodetskog zavoda. Tako je novosadsko tržište, koje je težilo da se izjednači sa cenama kvadrata sa beogradskim, ipak stalo, te je ovaj grad ipak nešto povoljniji od prestonice.
Aktuelne cene novogradnje u Novom Sadu kreću se od 1.800 do 2.800 evra po kvadratu. Najviše cene su, očekivano, u samom centru grada. Osim uobičajenih lokacija poput centra, Nove Detelinare, Grbavice, Limana, i naselja poput Novog naselja mogu imati ima višu cenu kvadrata nego neke lokacije u centru jer zadovoljavaju neke druge uslove kvaliteta života. Kao najpovoljniji deo grada se izdvaja naselje Adice.
 
Kada je reč o tipu lokacija koje se najčešće traže i dalje visoku potražnju imaju stanovi koji se nalaze u blizini škola, fakulteta, vrtića, što upućuje da se najčešće kao kupci javljaju porodice.
 
Treba istaći da su ovo cene koju investitori potražuju. U praksi, kao kupac možete proći nešto povoljnije. Takođe, s obzirom na to da se najveći broj stanova i dalje prodaje za gotov novac, treba istaći i da se veliki broj kupaca opredeljuje za kupovinu stana u izgradnji kako bi prošao što povoljnije.
Stara gradnja i dalje drži dobru cenu
 
Jedna od najupečatljivijih specifičnosti novosadskog tržišta jeste cena stare gradnje. Stariji stanovi i dalje imaju "dobru cenu". Ovo potvrđuje i upoređivanje cena stanova stare i nove gradnje na sajtu NovosadskiStanovi.rs.
 
Prosečan iznos starijih stanova drži primat, pa je kvadrat u Novom Sadu dostigao 1.915 evra, dok je prosek cena u novogradnji 1.733 evra za kvadrat.
 
Prema podacima RGZ-a, za treći kvartal prošle godine najviša cena starogradnje dostigla je čak 3.547 evra, a najniža 574 evra po kvadratnom metru. 
 
Još jedan zanimljiv podatak iz prošle godine je da je prosečno vreme prodaje stanova u starogradnji u Novom Sadu 69 dana. Ovo je zaista kratak period i potvrđuje visoko interesovanje, pa donekle i opravdava visoku cenu.
 
Kao razlozi za tako visoku potražnju za starogradnjom navode se najčešće poverenje koje imaju građani u ovakve stanove. Pojedina loša iskustva građana sa novogradnjom, a i činjenica da nije sva novogradnja jednakog kvaliteta, poljuljaće poverenje građana i opredeliti ih za proverenu varijantu, a to su u ovom slučaju stariji stanovi.
 
Osim toga, ono što uliva poverenje kupcima jeste činjenica da su stari stanovi već uknjiženi, što sa novogradnjom nije uvek slučaj.
 
Kao poslednji faktor koji utiče na cenu jesu sami vlasnici stanova. Kao prodavci se najčešće javljaju vlasnici kojima se "ne žuri". Svoj stan prodaju najčešće kako bi kupili prostraniji, noviji, pa im ovakva pozicija omogućava zapravo da drže visoku cenu.
 
Međutim, treba istaći i da niža cena starogradnje često bude praćena nešto lošijim stanjem stana i potrebom za ulaganjem i renoviranjem. Stoga bi trebalo biti oprezan i obratiti pažnju na stanje stana i da li je potrebno, i koliko, uložiti u stan.
Ne treba očekivati veliki pad cena u bliskoj budućnosti
 
Iako su trendovi rasta cena zaustavljeni i blagi pad je tu, stručnjaci navode da se preveliki pad ne treba očekivati. Kao glavni razlog za to navodi se da je Novi Sad atraktivno mesto za život, pa je i njegovo tržište samim tim jako i stabilno.
 
Ono što je u Novom Sadu, između ostalog, dovelo do skoka cena jeste pojava kupaca iz Rusije i Ukrajine koji su mogli da plate višu cenu. I upravo zaustavljen priliv građana ovih država je uticao na stagnaciju cena. Dolazak Rusa i Ukrajinaca je najviše uticao na skok cena u 2022. godini, već nakon toga oni nisu značajno uticali na cene u Novom Sadu.
 
Za sam kraj, ono što najviše stoji na putu padu cena jesu i dalje visoke cene građevinskih materijala. S obzirom na to da ovo zavisi od globalnog tržišta, na kom se ne nazire skoriji pad cena, ni građani Novog Sada posledično na lokalnom planu ne mogu oćekivati drastičniji pad cena kvadrata.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti