Biografija rektora Dejana Madića: Preskokom do Univerziteta u Novom Sadu

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić privukao je prethodnih dana pažnju javnosti na sebe. Najpre zbog nereagovanja, a potom i zbog same reakcije.
Biografija rektora Dejana Madića: Preskokom do Univerziteta u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Očekivalo se da će se rektor Univerziteta u Novom Sadu oglasiti kada je u četvrtak, 28. marta, grupa mladih osoba, na poziv Studentskog parlamenta, blokirala zgradu Filozofskog fakulteta. 
 
Međutim, Dejan Madić se nije oglasio, što ne i iznenađuje mnogo s obzirom na to da se rektor nije eksponirao od momenta kada je izabran na tu funkciju. Na sednici Senata Univerziteta u Novom Sadu, koja je organizovana istog dana kada i blokada, nije se raspravljalo o dešavanju na Filozofskom fakultetu. Na toj sednici Madić nije ni bio prisutan.
Rad Filozofskog fakulteta je obustavljen. Madić se nije oglašavao, a iz Rektorata nisu odgovarali ni na novinarska pitanja o dešavanjima na fakultetu. 
 
Četiri dana od početka blokade Madić se pojavio na Filozofskom fakultetu, ali bez dekanice ove visokoobrazovne ustanove. Ispostavilo se da Madić podržava studente koji blokiraju zgradu Filozofskog, a osudio je i navodni govor mržnje profesora Dinka Gruhonjića. Uglađen i smiren nastup pao je u vodu nakon novinarskih pitanja i nazivanja novinara 021.rs "ubačenim elementom".
Iako je rekao da nema ovlašćenja da odlučuje o Filozofskom fakultetu, već da time mora da se bavi dekanica, posle Madićeve posete prekinuta je blokada. Makar privremeno, kako su istakli studentski funkcioneri.
 
Izostanak zaštite Filozofskog fakulteta doveo je i da pojedinih napuštanja funkcija na samom Univerzitetu. Prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu, važna funkcija zbog međunarodnih projekata, podnela je ostavku na to mesto. 
 
Tri članice Odbora za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Novom Sadu napustile su ovo telo zbog izostanka podrške Rektorata Filozofskom fakultetu.
 
Nauka i sport
 
Dejan Madić je rođen 1966. godine u Novom Sadu. Obrazovanje i akademska karijeri vezani su mu za Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu. Tako je od 1991. na tom fakultetu asistent pripravnik i potom je na svakih pet godina biran u više zvanje - asistent, docent, vanredni profesor, da bi 2011. postao redovni profesor. 
 
Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, "orijentisan je na proučavanje i analizu fizičke aktivnosti i njenog uticaja na čoveka sa posebnim akcentom na razvoj dece i omladine, kao i na poboljšanje života odraslih i starih". 
 
Madiće je obavljao niz funkcija na Univerzitetu u Novom Sadu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, na kom je bio dekan, a i član je raznih tela i organizacija. Član je Olimpijskog komiteta, Antropološkog društva Jugoslavije i Srbije, Društva nastavnika fizičkog vaspitanja Novog Sada, Vojvodine i Srbije... 
 
  
 
Bio je konsultant za reformu obrazovanja u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, kao i član Radne grupe za izradu predloga Zakona o sportu Ministarstva za omladinu i sportu. 
 
Tokom svoje sportske karijere bio je prvak Jugoslavije u preskoku, reprezentativac Jugoslavije, pobednik Kupa Jugoslavije sa Gimnastičarskim klubom Vojvodina, te osvajač bronzane medalje na balkanskim prvenstvima. 
 
Kao trener juniorki i seniorki osvojio je sedam titula državnih prvakinja u seniorskoj konkurenciji, kao i više titula u mlađim kategorijama. Sa svojim gimnastičarkama je učestvovao na evropskim prvenstvima u Birmingemu, Parizu, Patrasu i Amsterdamu, te na svetskim prvenstvima u Tijanu Jinu i Los Anđelesu. 
 
Dobitnik je nagrade "Jovan Mikić Spartak", Majske nagrade SSS Grada Novog Sada, plakete Gimnastičarskog saveza Jugoslavije za najboljeg sportskog pedagoga trenera juniorski i seniorki.
 
Oženjen je i otac je četvoro dece. 
"Neko na kraju mora da pobedi"
 
Nakon što je izabran za rektora Univerziteta u Novom Sadu, Madić je poručio da nije član nijedne stranke i da mu nije neobično da dobije većinu glasova Saveta, ali ne i Senata.
 
Iako nije član nijedne stranke, poznato je koga Madić podržava. Njegov potpis našao se na listi ličnosti koje su pred izbore u decembru podržali Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku. 
 
Put do rektorskog mesta nije bio lagan. Madić je na tu funkciju izabran većinom glasova Saveta Univerziteta u Novom Sadu. Tako je on dobio 18 od ukupno 30 glasova na sednici Saveta, dok je protivkandidatkinja Sanja Podunavac Kuzmanović dobila 12. 
 
  
 
Ovo je predstavljao značajan obrt s obzirom na to da je Podunavac Kuzmanović dobila većinu glasova članova Senata Univerziteta, koji ima 23 člana i čine ga rektor i prorektori, dekani, direktori instituta i student prorektor.
 
Iako je bilo očekivano da će Podunavac Kuzmanović odneti pobedu, struja koja je stala iza Madića pružila je jak politički otpor, koji se manifestovao i tako što je Skupština Vojvodine po hitnom postupku smenila članove Saveta Univerziteta iz reda osnivača i imenovala nove. Tako se u Savetu našao i Balint Pastor.
 
"Svi smo isti, želimo da radimo zajedno, ona (Sanja Podunavac Kuzmanović) je odlično radila na studentskim pitanjima i ja mislim da bi uvek trebalo uzeti bar za savetnika nekog iz protivničkog tima - to nije takmičenje koje je robusno i surovo, ali neko na kraju mora da pobedi", rekao je Madić posle izbora. 
 
Kako je rekao, njemu nije neobično da ne dobije podršku članova Senata, a da potom dobije većinu na Savetu.
 
"U Senatu su direktori instituta, dekani fakulteta i rukovodstvo, a ovde je bilo više predstavnika studenata i osnivača. Odmah da vam kažem, ja nisam član nijedne stranke i ko me podrži to je njegov osećaj za vrednosti (...) Sad je bilo ovako, možda će drugi put biti drugačije. Uvek pozivam na mir i da se radi, ovi studenti zaslužuju najbolje od nas", zaključio je tada rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić.
 
Madićev mandat traje do kraja septembra ove godine.

Komentari 17

  • Difovac

    11.04.2024 08:03
    Neko mora da pobedi...
    Sve što je Dinko rekao ili nije rekao na pomenutoj tribini trebao je da kaže kod nas... Ovako ideš "preko" po pozivu i pričaš negativno o Srbiji, pominješ ustaškog zločinca... Nebitno u kom kontekstu.
    Šta još očekuješ da te tapšemo po ramenu... Ispao je jako "naivan" za jednog intelektualca i profesora...
  • Ssy

    06.04.2024 06:57
    madić je sličan šapiću; odličan sportista i trener, loš čovek.
  • Nebojsa

    05.04.2024 16:03
    Aleksej
    Svako normalan je odavno pogledao originalni snimak i uverio se u SNS spletku (imao si i link ako si stvarno želeo da se uveriš u istinu). Šta ti konkretno nije jasno, malo ti je spletke ili i ti imaš majce za vukodlacima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti