Tri članice univerzitetskog odbora podnele ostavke zbog izostanka podrške Filozofskom fakultetu

Tri članice Odbora za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Novom Sadu napustile su ovo telo zbog izostanka podrške Rektorata Filozofskom fakultetu.
Tri članice univerzitetskog odbora podnele ostavke zbog izostanka podrške Filozofskom fakultetu
Foto: 021.rs
Odbor su napustile prof. dr Vladislava Gordić Petrović i prof. dr Gordana Lalić Krstin sa Filozofskog fakulteta, kao i dr Zorana Antonijević koja je bila spoljna članica Odbora za rodnu ravnopravnost.
 
Vladislava Gordić Petković rekla je za Autonomiju da je blokada Filozofskog fakulteta i način na koji su podržani njeni vinovnici i učesnici od strane nekih predstavnika Rektorata bila kap koja je prelila čašu.
 
"Način na koji su ignorisane i omalovažene dekanice koje su želele da odbrane autonomiju univerziteta jasno je ukazao na to da je do ravnopravnosti u mišljenju i delovanju još dalek put", navela je Gordić Petković.
Dodala je da je to deo konteksta stalnih i sve jačih omalovažavanja od strane institucija, čiji predstavnici "projektuju besmislene i iracionalne strahove od ženskog delovanja i svake rodne politike".
 
"Sa velikim žaljenjem i velikom gorčinom konstatujem da je prestala kako potreba, tako i smisao mog angažovanja u Odboru za rodnu ravnopravnost. Trudila sam se da u toku našeg zajedničkog rada delujem u duhu tolerancije i uvažavanja strahova, nedoumica i odbojnosti koji su pratili i prate termin ‘rodna ravnopravnost’. Ova ostavka nije znak da od tog puta odustajem", objasnila je profesorka Gordić Petković.
Dodala je da je njena ostavka logična posledica činjenice da se u odnosu prema temama koje su egzistencijalne, kao što je tema slobode a koja je "ukorenjena i u rodnim pravima i u principima akademskog delovanja mnogo više nego što smo toga svesni i svesne, u delovanju ovog Odbora izgubio vrednosni orijentir".
 
Prethodno je prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu Sabina Halupka Rešetar podnela ostavku na tu funkciju.
 
Studentski parlamenti Univerziteta i Filozofskog fakulteta organizovali su od prošlog četvrtka do nedelje blokadu Filozofskog fakulteta i postavili ultimatum upravi fakulteta da da otkaz vanrednom profesoru i novinaru Dinku Gruhonjiću zbog njegovog navodnog govora mržnje. Podršku studentima pružio je i rektor Univerziteta Dejan Madić. 
 
Etička komisija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zasedala je u utorak zbog prijave navodnog govora mržnje vanrednog profesora Dinka Gruhonjića.
 
Nije doneta odluka o tome da li je Gruhonjić izrazio stav koji predstavlja govor mržnje, kako to tvrde predstavnici Studentskog parlamenta ovog fakulteta.
 
Pokrenuta je procedura u skladu sa Kodeksom o akademskom integritetu. 
Prijava protiv Gruhonjića vraćena je podnosiocima na doradu i dat je rok od 30 dana da se to učini.
 
Procedura podrazumeva niz aktivnosti koje se moraju ispoštovati kako bi se donela konačna odluka o postojanju ili nepostojanju povrede Etičkog kodeksa. 
 
Prema ovom dokumentu, ne postoji mogućnost da Dinko Gruhonjić dobije otkaz na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, što je bio glavni zahtev grupe mladih osoba koja je četiri dana blokirala zgradu ove visokoobrazovne ustanove. 
  • Senka

    04.04.2024 22:11
    Velika steta sto odose. Bas ce nekog zasvr eti za njihove ostavke.
  • Profesor u peziji

    04.04.2024 20:59
    Rektor za Riplija
    Rektor koji je 2021 falsifikovao listu radova, dodajući i radove svog prezimenjaka i imenjaka iz Niša sudi o etici i akademskoj čestitosti drugih !?!? To zaista nema nigde u Svetu. Ostaće zabeleženo u nalima besčašća svetske akademske zajednce. Ostavka ODMAH!!!!!
  • Fuj49

    04.04.2024 20:38
    Poslušnika ima i previše
    @ Milan
    Bas me zanima da li su ovi sto su dali otkaz pogledali ceo snimak a mozda je njima to u redu...

    Pogledali su ceo snimak, zato su i dali ostavke. Ti si gledao prigodno skraćeni i montirani snimak, pa zato i pišeš neprilične komentare, po naređenju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti