Etička komisija Filozofskog fakulteta zasedala zbog prijave protiv Dinka Gruhonjića

Etička komisija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zasedala je zbog prijave navodnog govora mržnje vanrednog profesora Dinka Gruhonjića.
Etička komisija Filozofskog fakulteta zasedala zbog prijave protiv Dinka Gruhonjića
Foto: 021.rs
Prema saznanjima 021.rs, nije doneta odluka o tome da li je Gruhonjić izrazio stav koji predstavlja govor mržnje, kako to tvrde predstavnici Studentskog parlamenta ovog fakulteta.
 
Pokrenuta je procedura u skladu sa Kodeksom o akademskom integritetu. 
 
Kako nezvanično saznaje 021.rs, prijava protiv Gruhonjića vraćena je podnosiocima na doradu i dat je rok od 30 dana da se to učini.
Procedura podrazumeva niz aktivnosti koje se moraju ispoštovati kako bi se donela konačna odluka o postojanju ili nepostojanju povrede Etičkog kodeksa. 
 
Kodeksom o akademskom integritetu uređuju se standardi akademske čestitosti i postupak utvrđivanja neakademskog ponašanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a osnovni cilj ovog dokumenta je da se zaštiti dostojanstvo akademske zajednice i da se očuvaju moralni standardi na fakultetu. 
"Članovi akademske zajednice u obavljanju profesionalnog rada i ispunjavanju akademskih dužnosti, tokom naučnog i nastavnog rada, neguju i štite akademsku čestitost tako što se njihovo delovanje zasniva na samostalnom naučnom i nastavnom radu, sprovođenju originalnih (novih) naučnih istraživanja, objavljivanju vlastitih rezultata rada, strogom poštovanju autorskih prava drugih, kao i drugim akademskim obavezama predviđenim Kodeksom", navodi se u ovom dokumentu.
 
Prema Kodeksu o akademskom integritetu, učesnici postupka imaće pravo da se izjasne prilikom utvrđivanja neakademskog ponašanja. 
 
Takođe, na odluku Etičke komisije u prvostepenom postupku postoji pravo žalbe.
 
Prema ovom dokumentu, ne postoji mogućnost da Dinko Gruhonjić dobije otkaz na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, što je bio glavni zahtev grupe mladih osoba koja je četiri dana blokirala zgradu ove visokoobrazovne ustanove. 
 
Oduzimanje nastavničkog ili saradničkog zvanja moguće je u slučaju plagiranja, lažnog autorstva, izmišljanja ili krivotvorenja rezultata i autoplagiranja. Nasuprot tome, u slučaju blažeg oblika neakademskog ponašanja mere su opomena, javna opomena i javna osuda. 
Dekanat Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je prvog dana blokade zgrade saopštio je da je zahtev grupe mladih nemoguće ispuniti, jer se time krše Zakon o radu i Zakon o visokom obrazovanju.
 
"Otkaz profesoru univerziteta ne može da se uruči bez niza odluka koje samostalno treba da donesu tela Fakulteta i Univerziteta", naveo je tada Dekanata Filozofskog fakulteta.
 
Podsetimo, rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić podržao je grupu koja je blokirala Filozofski fakultet. Nakon njegove posete, odlučeno je da se privremeno prekine blokada. Blokadu fakulteta i zahteve mladih podržao je niz funkcionera Srpske napredne stranke. 
 
Nasuprot tome, podršku Filozofskom fakultetu dali su dekanica i profesori Prirodno-matematičkog fakulteta, beogradski Filozofski fakultet, nastavnici i saradnici Fakulteta dramskih umetnosti, grupa profesora sa Fakulteta političkih nauka, te niz drugih ustanova i pojedinaca. Od početka blokade organizovana su i dva skupa sa ciljem odbrane autonomije univerziteta.

Komentari 29

  • pajo patak

    03.04.2024 16:15
    ajde treći put, ovaj bez
    lajkovanja: ректор i "студенти" hoće етничку комисију.
  • Zimi

    03.04.2024 08:44
    Komisija
    Ko je oformio Etičku komisiju i ko su njeni članovi?
  • voja

    03.04.2024 08:41
    Zakon
    Može i gradonačelnik da uruči otkaz profesoru, pošto je sve moguće u zoni sumraka.Kada može da odluči o crkvi pored Štranda može i jedan otkaz da sredi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti