FDU: Filozofski fakultet na prvoj liniji borbe za očuvanje autonomije univerziteta

Nastavnici i saradnici Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu podržali su novosadski Filozofski fakultet.
FDU: Filozofski fakultet na prvoj liniji borbe za očuvanje autonomije univerziteta
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju, solidarišu se sa Filozofskim fakultetom i izražavaju punu podršku kolegama, studentima i osoblju ovog fakulteta.
 
Poručuju da se Filozofski fakultet trenutno nalazi na prvoj liniji borbe "ne samo za očuvanje autonomije univerziteta, već i borbe za principe rada i delovanja zasnovane isključivo na zakonima i Ustavu Republike Srbije, te odgovarajućim akademskim propisima i procedurama". 

"Ni u jednom savremenom društvu ne sme biti upitno poštovanje nezavisnosti akademskih institucija i postupanje usklađeno sa zvaničnim pravilima i postupcima kojima su regulisani svi aspekti rada fakulteta. Zabrinuti smo zbog uzurpacije prostora fakulteta i mešanja trećih lica u rad uprave fakulteta, što predstavlja ne samo ozbiljno narušavanje principa autonomije i integriteta akademske zajednice, već i protivzakonito postupanje za koje država Srbija propisuje konkretne i ozbiljne sankcije i koje, ako ostane neadresirano, uvodi celokupno društvo u stanje uznemirenosti i pravne nesigurnosti", navodi se u saopštenju. 

Osim toga, ističu i opasnost lažnog informisanja javnosti i medijske manipulacije koja može dovesti do stigmatizacije i etiketiranja pojedinaca ili institucija. 
 
"Objektivno, odgovorno i istinito informisanje javnosti moraju biti imperativi svakog demokratskog i slobodnog društva koje želi da zaštiti i osnaži građanske i akademske slobode, kao i profesionalno i individualno dostojanstvo i bezbednost", dodaje se.
 
Sa FDU-a stiže i poziv svim relevantnim institucijama i akterima u društvu da podrže Filozofski fakultet u Novom Sadu u borbi za poštovanje autonomije univerziteta, kao i utemeljenju svih odluka i procesa samo i isključivo u zakonom propisanim procedurama.
 
"Takođe, ističemo važnost borbe protiv lažnog informisanja i medijskih manipulacija, koje nanose ogromnu štetu ne samo slobodi i reputaciji akademije ili pojedinaca, već i celokupnom srpskom društvu", zaključuje se u saopštenju.

Podršku Filozofskom fakultetu potpisalo je više od 50 nastavnika i saradnika Fakulteta dramskih umetnosti, među kojima su i Darijan Mihajlović, Alisa Stojanović, Biljana Srbljanović, Ana Martinoli, Milena Dragićević Šešićć, Srdan Golubović, Narcisa Darijević Marković, Janko Baljak, Ivan Šijak, Ivan Medenica, Ksenija Radulović, Kokan Mladenović, Enisa Uspenski...

  • Bojan

    04.04.2024 12:39
    @Vule

    E pa to ti je pokazatelj kakvu podršku profesionalni Srbi imaju u Novom Sadu.
  • Bojan

    04.04.2024 12:37
    @Neko

    A odakle ti ideja da većina nas građana Novog Sada ne podržava Dinka u njegovim stavovima?
  • voja

    03.04.2024 08:35
    Autonomija
    Živimo u sistemu gde nema autonomije ni za odgajivače golubova.Istočne despotije postanu primamljiv model vladanja na lokalu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti