"Selektivna primena zakona": Kako blokada Filozofskog fakulteta nije protivzakonita?

Mladi koji su prošle nedelje blokirali Filozofski fakultet u Novom Sadu, prema odluci tužilaštva, nisu uradili ništa vredno krivične ili prekršajne prijave.
"Selektivna primena zakona": Kako blokada Filozofskog fakulteta nije protivzakonita?
Foto: 021.rs
Ovo je saopštio dekanat ovog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prvog dana blokade, odnosno 28. marta. Rad je nakon toga u potpunosti obustavljen, a svi studenti, profesori i zaposleni u ovoj ustanovi napustili su zgradu.
 
"Filozofski fakultet sa žaljenjem konstatuje da u odsustvu reakcije nadležnih institucija, Fakultet, njegovi studenti i profesori, imovina i javne isprave ostaju na slobodno raspolaganje licima koja su danas okupirala zgradu", saopšteno je tog 28. marta iz dekanata.
Blokada ovog fakulteta završena je nekoliko dana kasnije, odnosno 31. marta.
 
U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu za 021.rs navode da su 28. marta policajci izvestili dežurnog javnog tužioca da je deset nepoznatih osoba ušlo u hol Filozofskog fakulteta, da su uneli vazdušnu sirenu i neke pakete. 
 
"Po nalogu dežurnog javnog tužioca, policijska patrola je izašla na lice mesta, nakon čega je tužilaštvo izvešteno da je utvrđeno prisustvo više lica u holu fakulteta, koja sa sobom imaju pakete sa vodom i sokovima, te da je obavljen razgovor sa studentom prodekanom koji je izjavio da su u pitanju studenti fakulteta. Na licu mesta nije utvrđeno postojanje bilo kakvog incidenta, odnosno fizičkog sukoba, pretnji, niti drugih oblika nasilja, te na osnovu navedenog nisu utvrđena obeležja krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, niti prekršaja", kažu u tužilaštvo za 021.rs.
 
Dodaju i da je u večernjim satima tužilaštvo obavešteno da još osoba dolazi na Filozofski fakultet, da sa sobom imaju pakete sa vodom i hranom, kao i da na fakultetu postoji služba obezbeđenja. Navedeno je i da je kontaktirana dekanica, koja je izjavila da ne želi prisustvo policije, te je naloženo da se u slučaju bilo kakvih incidenata o svemu izvesti tužilaštvo.
Šta se desilo na Filozofskom fakultetu?
 
Mladi predvođeni studentom prorektorom Univerziteta u Novom Sadu Damjanom Vakanjcem i predsednicom Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Ivanom Macak su tog 28. marta organizovali protest ispred zgrade ove visokoobrazovne ustanove. 
 
Povod za to je navodni govor mržnje vanrednog profesora Dinka Gruhonjića, te je Studentski parlament zahteva da Filozofski fakultet sazove Etičku komisija "koja će navedene izjave oceniti kao govor mržnje, te doneti sankcije u skladu sa svojim nadležnostima". 
 
Iz protesta se prešlo u blokadu fakulteta. Vrata su blokirali stolovima i stolicama, te ih vezali lancima. Ulaz u ove visokoobrazovnu instituciju od tog momenta bio je onemogućen, a studenti unutar zgrade odlučivali su koga žele ili ne žele da puste unutra.
 
  
 
Kada je ušla u zgradu, policija je legitimisala prisutne. Potom je policija napustila zgradu, a dekanat Filozofskog fakulteta tada je saopštio da im je rečeno da je tužilaštvo odlučilo da "blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost".
 
"Ponuđena je mogućnost da profesori i zaposleni napuste Fakultet, ali policija ni odgovornom licu nije mogla da garantuje povratak. Filozofski fakultet je blokiran sa zahtevom čije ostvarenje nije moguće jer se kosi sa pozitivnim zakonskim normama - Zakonom o radu i Zakonom o visokom obrazovanju. Otkaz profesoru univerziteta ne može da se uruči bez niza odluka koje samostalno treba da donesu tela Fakulteta i Univerziteta", naveli se iz dekanata 28. marta.
 
Blokada je samo nekoliko dana kasnije "privremeno prekinuta", a aprilski ispitni rok redovno je počeo narednog dana. 
 
  
 
Blokada fakulteta - krivično delo, prekršajno delo, nijedno od ponuđenog?
 
Advokat i bivši ministar Rodoljub Šabić kaže za 021.rs da bi najbolje objašnjenje za odluku da blokada Filozofskog fakulteta ne predstavlja osnov ni za prekršajno ni za krivično delo trebalo da dođe od tužioca koju je ovu odluku doneo.
 
Međutim, Šabić smatra i da je ovo samo jedan od primera u kojima srpsko tužilaštvo pokazuje da zakon primenjuje selektivno, odnosno da u istim situacijama ne reaguje identično.
 
"Što se tiče reagovanja policije, čuo sam da se u ovom slučaju insistiralo na autonomiji univerziteta i da zbog toga nisu mogli da intervenišu. U zakonu jeste princip autonomije prostora univerziteta ugrađen, ali on nije apsolutan. Policija može da uđe na taj prostor po pozivu uprave fakulteta, ali može i bez poziva ukoliko je u pitanju zaštita života, imovine i slično, na šta se dekanica fakulteta upravo i pozivala", objašnjava sagovornik 021.rs.
 
Ističe i da je bilo puno slučajeva u kojima je tužilaštvo pokazivalo da nije radilo svoj posao, u kojima se čak sticao utisak da zapravo nešto zataškava.
 
Na pitanje da li ovakva odluka tužilaštva označava da je, po ovoj logici, svima dozvoljeno da blokiraju rad javnih ustanova, Šabić smatra da je elementarni problem sistema u Srbiji to što je poljuljan princip zakonitosti.
 
"Kada jednom odstupite od principa zakonitosti i počnete sa selektivnom primenom zakona, onda se otvara veliki broj pitanja poput ovog. Sa jedne strane, vi imate legitimno pravo građana da u različitim situacijama izražavaju nezadovoljstvo, da se u tu svrhu okupljaju, demonstriraju i slično. Sa druge strane, postoje situacije u kojima je teško prepoznati opravdan građanski revolt. Odnosno, imate situacije koje sa pravom izazivaju dileme da iza toga stoji nekakva organizacija, neko ko planira sistematski progon nekih ljudi", kaže sagovornik 021.rs.
 
  
 
Dodaje i da su mnogi građani u situaciji Gruhonjića u izjavama mogli da nađu nešto što njih lično vređa.
 
"Međutim, to nikome ne daje za pravo da mu se imputiraju izjave koje on uopšte nije izrekao i da konstruiše priče koje ne postoje. Isto tako, ako neko reaguje, to ne podrazumeva mogućnost da blokira ustanove i da ugrožava bilo čiju bezbednost - ličnu ili imovinsku", objašnjava Šabić.
 
Ističe i da se u ovakvim situacijama povlače i paralele sa, na primer, blokadom puteva, ali i da su tada postojali alternativni putevi kojima se moglo kretati. Isto tako se vuku paralele i sa događajima na Beogradskom univerzitetu kada su studenti protestovali zbog plagijata Siniše Malog, ali naglašava i da je tada dekanica problem htela na drugačiji način da reši.
 
  
 
"Naš elementarni problem jeste to što institucije u istim situacijama reaguju različito i što se prepoznaje šta su prihvatljivi i neprihvatljivi kriterijumi za takvo ponašanje", rekao je Rodoljub Šabić.
Šta se u međuvremenu desilo?
 
Dan nakon što je počela blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, profesori i studenti ovog univerziteta okupili su se ispred zgrade kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo dešavanjima i kako bi skrenuli pažnju nadležnih da reaguju.
 
Rektorat Univerziteta u Novom Sadu uopšte se tokom trajanja blokade nije oglašavao, niti je odgovarao na pitanja portala 021.rs. 
 
Iz Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku oblast su u odgovoru za 021.rs apelovali na postupanje organa i tela Univerziteta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta kako bi se sva pitanja rešila.
 
Podrška Filozofskom fakultetu stigla je sa drugih fakulteta u zemlji i inostranstvu.
 
  
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je prozvao Gruhonjića u svom obraćanju 29. marta.
 
"Molim sve da ne prete Dinku Gruhonjiću, sve najgore mislim o njegovim izjavama, ali ću svim silama da štitim njegov fizički integritet i njegovo pravo na drugačije mišljenje. Ne postoji čovek koji gore misli o svakom slovu ili reči koje je taj čovek izgovorio", rekao je Vučić.
 
Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Madić zvanično se pojavio ispred zgrade Filozofskog fakulteta tek četvrtog dana blokade, odnosno 31. marta, u nedelju.
 
Nakon njegovog razgovora sa mladima unutar zgrade fakulteta, student prorektor Univerziteta u Novom Sadu Damjan Vakanjac rekao da će "privremeno" prekinuti blokadu. Grupa mladih je napustila fakultet, a rekli su da će nakon ispitnog roka nastaviti sa blokadom ako im se ne ispune uslovi.
 
U međuvremenu je i u utorak, 2. aprila, Etička komisija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zasedala zbog Gruhonjića. Prema saznanjima 021.rs, nije doneta odluka o tome da li je Gruhonjić izrazio stav koji predstavlja govor mržnje, kako to tvrde predstavnici Studentskog parlamenta ovog fakulteta. Pokrenuta je procedura u skladu sa Kodeksom o akademskom integritetu. 
 
Prijava protiv Gruhonjića vraćena je podnosiocima na doradu i dat je rok od 30 dana.
  • Lala

    05.04.2024 08:38
    jel da
    Nije protivzakonita kao ni blokada Gazele 20 puta, ni blokada Beograda 40 puta, ni kvazi studentska blokada 5 dana najužeg centra glavnog grada , ni upad u RTS sa motornom testerom ni kad vodeći opozicionari razvaljiju vrata Skupštine grada..................
  • Fk

    05.04.2024 07:36
    Za izdajnike i neprijatelje naroda nema zakona.
  • @zgađen

    05.04.2024 07:10
    Nikakve. Kao što nisu bile preduzete pri brojnim blokadama prethodnih godina. Policija reaguje samo na nasilje ili štetu imovini. RIK su blokirali, pa ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti