Da li ste videli ove Reciklomate po gradu? Evo o čemu je reč i kako će raditi

Na nekoliko mesta u gradu nedavno su se pojavili aparati za recikliranje ambalažnog otpada, odnosno Reciklomati.
Da li ste videli ove Reciklomate po gradu? Evo o čemu je reč i kako će raditi
Foto: 021.rs
Novosađani koji su prolazili ovih dana pored Apolo centra, Skupštine Novog Sada, Štranda, SKCNS Fabrike ili su se šetali kejom, mogli su da uoče ove aparate, koji još uvek nisu u upotrebi.
 
"Ove aparate počeo sam da viđam na raznim mestima u gradu, ali su i dalje isključeni tako da ne znam kako funkcionišu. Pretpostavljam da je i kao u drugim gradovima Evrope, u kojima se koriste za recikliranje", kaže jedan Novosađanin za 021.rs.
Kako iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine kažu za 021.rs, Reciklomat je pametna mašina za prikupljanje ambalaža, koji ima mogućnost prepoznavanja o kakvom otpadu je reč.
 
"Kada korisnik ubaci ambalažu, elektronski sistem prepoznavanja je skenira i procenjuje koja je vrsta u pitanju, praveći razliku između tipova. Ukoliko je ubačeni predmet adekvatne vrste i pogodan za reciklažu, uređaj ga prihvata i šalje u sekciju za skladištenje. Ukoliko nije adekvatan, Reciklomat ga vraća korisniku", navode oni.
Iz gradske uprave navode da su ovi aparati postavljeni na pet lokacija u Novom Sadu: na Beogradskom keju, kod nekadašnje prodavnice Kej Shop, kod Apolo centra, ispred Skupštine grada, u Kineskoj četvrti kod SKCNS Fabrika, kao i kod glavnog ulaza Štranda.
 
"Reciklomati su postavljeni ovih dana i trenutno su u probnom režimu rada, dok je zvaničan početak planiran za 10. april", navode oni za 021.rs.
 
Ovaj projekat Grad Novi Sad realizuje u saradnji sa firmom "Sekopak" iz Beograda i JKP "Čistoća".
 
"U cilju realizovana projekta, kompanija 'Sekopak' je ustupila pet Reciklomata na korišćenje", naveli su za kraj iz ove gradske uprave.
  • Boeser Wolf

    09.04.2024 10:25
    U Srbistanu malobrojne reciklazne kompanije drži niko drugi do sns. Niko drugi ni ne sme da drži nešto profitabilno.

    Te ko panike gradove NE plaćaju za npr. staklo, već dobijaju džabe, a ne bi mi čudilo da iz to ne dobiju i nešto para poreskih obveznika za uslugu odnošenja smeća, koje im je pritom doneto, već sortirano.

    Dok god narod ne izbaci komunjarski mentalitet iz glave (bkv treba da se lečimo od 50+ godina indoktrinacije) i ne shvati da je rad stvorio čoveka, mi od srednjeg veka mrdnuti nećemo.
  • Boeser Wolf

    09.04.2024 10:12
    @vbananarama
    A zašto mleko u tetrapaku ako već vraćamo staklo. Tetrapak je karton, obložen plastikom iznutra. Tetrapak se reciklira kao plastika bas zbog toga.

    A šta reći za aparate i inovacije. Takve stvari kod nas služe za otimanje sredstava poreskih obveznika i neretko su beskorisne.

    Srednji vek je za nas renesansa kakva smo zabit.
  • Minis

    09.04.2024 07:39
    Otpad
    Kad platiš dobit ćeš,a do tad neka skupljaju sami.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti