Novosađane već muče alergije: U vazduhu polen breze, platana, vrbe - kako da ublažite simptome?

Početkom proleća javljaju se i prvi simptomi alergija kod građana. U Novom Sadu su trenutno aktivni poleni breze, duda i vrbe, a povećava se i polen trave.
Novosađane već muče alergije: U vazduhu polen breze, platana, vrbe - kako da ublažite simptome?
Foto: Pixabay
Kijanje i kašljanje, disajni problemi, curenje i zapušenje nosa, svrab, peckanje očiju, uz crvenilo redovni su simptomi alergija koji prate veliki broj građana.
 
Prema izveštaju o stanju polena u Novom Sadu poslednje nedelje marta, u vazduhu su se isticali polen breze, duda i vrbe.
Njihove koncentracije varirale su u nivou umereno visokih do visokih, a povremeno prisustvo polena trava potvrđuje i početak sezone ovog značajnog aeroalergena.
 
Slabe koncentracije alergena vidljive su i u pojavama polena javora, graba, jasena, oraha, četinara, topola, hrasta...
"U prvoj nedelji aprila očekuje se registrovanje povišenih dnevnih koncentracija za polen breze, platana, duda i brusonecije. Polen trava će takođe svakodnevno biti suspendovan u vazduhu, a tokom celog perioda biće visok rizik za nastanak alergijskih simptoma kod osetljivih grupa", navodi se u izveštaju objavljenom krajem marta na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine.
 
Saveti kako izaći na kraj sa alergijama
 
Alergije predstavljaju izmenjenu reakciju organizma koji neke spoljašnje činioce prepoznaje kao strane, te se bori da ih ukloni. Simptomi su uglavnom kijanje i kašljanje, disajni problemi, curenje i zapušenje nosa, svrab, peckanje očiju. Mogu se javiti kako kod odraslih, tako i kod dece.
 
Sklonost ka alergiji je nasledna, a uz faktore spoljašnje sredine dovodi do ispoljavanja. Od alergijskih bolesti postoje astma, atopijski dermatitis, ali i alergijski konjuktivitis, rinitis, urtikarija...
 
Oni koji imaju tegobe i ustanovljeno je na šta su alergični mogu da dobiju odgovarajuću terapiju, koja će im značajno olakšati tegobe.
 
Oni koji imaju simptome znaju da su alergije mahom sezonskog karaktera - što i osećaju po pojačanim tegobama u određenim delovima godine. 
 
Zato se savetuje da, u vreme pojačane koncentracije alergena u vazduhu, osobe borave u zatvorenom i sa zatvorenim prozorima, a da jutarnju šetnju odložite za neki drugi deo dana.
Po povratku iz šetnje savetuje se umivanje, pranje kose, presvlačenje garderobe koju treba oprati i sušiti u kućnim uslovima, odnosno ne napolju. Posebno se savetuje i nega kože sklone alergiji.
 
Najznačajniji savet jeste da se sa primenom lekova ne treba započinjati samoinicijativno, već uz pomoć lekara.
  • Pedro

    10.04.2024 09:49
    Alergija
    Samo ulje crnog kima i med,vec godinama koristim
  • Dejan

    09.04.2024 21:25
    Ccc
    Niko ne spominje ulje divljeg kima i med od uljane repice ! Bitna je medjusobna svadja i pisanje gluposti...
  • Bojan

    09.04.2024 16:24
    @Dejan

    U sve se razumeš, samo osnovnu da završiš to nikako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti