Studija pokazala: Alergije opasnije po srce od pušenja

Uobičajene alergije na hranu, kao što su neželjene reakcije na kikiriki ili na mlečne proizvode, mogu povećati smrtnost od kardiovaskularnih problema, čak u većoj meri nego pušenje.
Studija pokazala: Alergije opasnije po srce od pušenja
Foto: Pixabay
To se navodi u upravo objavljenoj studiji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virdžiniji, prenosi Science daily.
 
Rizik od alergija na hranu po zdravlje srca pacijenta takođe je isti ili veći nego što su rizici od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili reumatoidnog artritisa, navodi se u istraživanju kojim je obuhvaćeno nekoliko hiljada ispitanika.
Ustanovljeno je da su u najvećoj opasnosti od kardiovaskularnih komplikacija osobe čiji organizam proizvodi antitela, kao reakciju na hranu, ali koje nastavljaju sa unošenjem tih namirnica u organizam.
 
"Blizu 15 procenata ljudi, kao reakciju na navedene vrste hrane, u organizmu proizvodi antitela koja izazivaju alergijske reakcije", navodi član istraživačkog tima Džefri Vilson.
Dodaje da je potrebno još ispitivanja s obzirom na to da kod nekih pacijenata nije bilo nikakvih alergijskih reakcija uprkos tome što su se u njihovom telu formirala antitela na određenu vrstu namirnica. 
 
To istraživanje po prvi put jasno povezuje antitela, koja su proizvod reakcije na hranu, sa ozbiljnim srčanim problemima i u skladu je sa rezultatima prethodnih ispitivanja koja ukazuju na ozbiljnu vezu između alergijskih upala i kardiovaskuilarnih tegoba. 
  • gradjaninX

    12.12.2023 11:56
    Cool, znaci slobodno pusite jer su alergije gore, a lekovi preskupi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.