FOTO: Akademija umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi dobija lift

Zgrada Akademije umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi će dobiti lift.
Radovi su procenjeni na 10,3 miliona dinara.
Tender je raspisala Akademija umetnosti, a rok za dostavljanje ponuda je 19. april, a u svemu učestvuje i Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove koja je učestvovala u dobijanju građevinske dozvole.
Kako se vidi iz dokumentacije, lift koji će ići na prvi sprat će biti dograđen kod ulaza u zgradu i biće providan. Lift će imati nosivost od 630 kilograma, odnosno osam osoba. 
 
"Prilaz liftu u prizemlju je iz centralnog hola, a na spratu iz svečane sale. Konstrukcija liftovskog okna je čelična, a biće obložena staklom. Lift će biti izveden kao panoramski, sa staklenim zidovima", navodi se u opisu projekta.
 
 
U tenderskoj dokumentaciji se navodi i da je Zavod za zaštitu spomenika kulture, s obzirom na to da je zgrada deo Petrovaradinske tvrđave koja je pod zaštitom kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja, saglasnost za dogradnju lifta dao krajem 2020. godine.
 
Kako se vidi iz uslova Zavoda, ovim liftom će se obezbediti primena standarda pristupačnosti, tj. omogućiti nesmetano kretanje osobama sa invaliditetom, deci i starijim osobama u objektu Jednospratne kasarne na Hornverku, kako se zgrada Akademije umetnosti zvanično naziva u dokumentaciji.
U tim uslovima, zahtevali su da se radi panoramski lift sa transparentnom kabinom urađen na taj način da svojim oblikovanjem ne naruši izgled i postojeću geometriju zgrade koja je pod zaštitom.
 
Jednospratna kasarna na jugoistočnoj strani Hornverka izgrađena je polovinom 18. veka i od kako je vojska 1951. godine napustila Tvrđavu služila je za razne namene, pretežno kao mesto za boravak obrazovnih ustanova, a od sredine sedamdesetih godina tu je smeštena Akademija umetnosti.
  • Slučajni prolaznik

    11.04.2024 13:28
    A gde je put?
    Bitno da je prilazni put objektu večito u kraterima ili lokvama, zašto tu nema nekog rešenja?
  • Zemlja čudesa

    10.04.2024 14:42
    Bravo, majstori!
    Siguran sam da stakleno-čelična kapsula uopšte neće narušiti estetiku zgrade iz 18. veka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti