021.rs otkriva: Radovi u restoranu "Atina" stali, zakupac kontroverzni Aca Bosanac

Vlasnik firme koja je zakupac prostora čuvenog restorana "Atina" u centru Novog Sada je kontroverzni beogradski ugostitelj Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac, otkriva 021.rs.
021.rs otkriva: Radovi u restoranu "Atina" stali, zakupac kontroverzni Aca Bosanac
Foto: 021.rs
Nije poznato kada će jedan od najpoznatijih novosadskih restorana proraditi. 
 
Pokušaji portala 021.rs da dođe do konkretnih informacija od nadležnih o tome šta se dešava u prostoru koji može da ispriča gradsku istoriju u poslednjih više od 100 godina, ostali su neuspešni zbog zida ćutnje.
 
Izvesno je da će "Atina" ostati ugostiteljski objekat, kao što su pojedini mediji nezvanično pisali prošle godine. 
Kako 021.rs otkriva, iz podataka Agencije za privredne registre vidi se da je vlasnik preduzeća koje je zakupac poznati, ali i kontroverzni beogradski ugostitelj Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac, koji se povezuje sa biznismenom Predragom Rankovićem Peconijem.
 
Vlasnik prostora u kojem se nalazi restoran je Rimokatolička župa Ime Marijino, dok dozvole za radove podnosi preduzeće "Miradet NS 021", koje je izgleda i dalje zakupac, mada je maja 2022. godine promenilo vlasnika i postalo deo firme "Eureka bar" iz Beograda, čiji je vlasnik Kajmaković.
 
Sve ovo ukazuje na to da će unutar "Atine", nekadašnjeg "Kod Dornštetera", "Moskve", "Zagreba", i dalje biti ugostiteljski objekat. Iz javno dostupne dokumentacije koju je istražio 021.rs, može se vidi da postoje i problemi u vezi sa samim preuređenjem prostora.
Kako se može videti iz baze podataka građevinskih dozvola, firma "Miradet NS 021" pokušava da od Gradske uprave dobije neophodne dozvole za radove od kada je "Atina" zatvorena, ali do sada to nije uspela jer gradnja nije dozvoljena unutar ovog zaštićenog objekta.
 
Iz dokumentacije se vidi da se prostor gde se nalazio restoran vodi na dve adrese, Njegoševa 2 i Katolička porta 2, odnosno dve katastarske parcele (10078 i 10079), što je i fizički vidljivo jer je ugostiteljski objekat decenijama spojen, iako se nalazi u prizemlju dve odvojene zgrade.
 
U odluci Uprave se navodi da se izdaje lokacijska dozvola za "adaptaciju i rekonstrukciju prizemnog dela i adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju podrumskog dela, sa promenom namene u poslovni prostor, i privođenje novoformiranog poslovnog prostora ugostiteljskoj nameni, u podrumu i prizemlju stambeno-poslovnih zgrada". Međutim, ne izdaje se i dozvola za gradnju.
 
"Uvidom u zahtev i idejno rešenje, predviđeni su radovi koji nisu u skladu sa pravilima utvrđenim važećim planskim dokumentom, da dogradnja objekta nije dozvoljena. S obzirom na navedeno, nisu ispunjeni uslovi za građenje u skladu sa podnetim zahtevom. Na osnovu ovih Lokacijskih uslova, investitor ne može da podnese zahtev za izdavanje Građevinske dozvole ili Rešenja po članu 145. Zakona o planiranju i izgradnji. Ovi uslovi važe dok je na snazi Plan na osnovu kog su izdati", navodi se u rešenju Uprave koja se poziva na postojeće urbanističke odluke Novog Sada prema kojima je restoran "Atina" deo zaštićenog starog jezgra Novog Sada.
 
 
Prema uvidu u bazu se vidi da je "Miradet NS 021" potom ponovo početkom septembra podnela novi zahtev, ali ni posle tri meseca Uprava nije još odgovorila.
 
Sve ovo govori da verovatno firma koja je zakupac ima ideju da izvede radove koji su suprotni sa merama zaštite zgrada u kojima se nalazi restoran, a koje su deo zaštićenog kulturno-istorijskog centra Novog Sada.
 
Portal 021.rs obratio se svim gradskim službama, Rimokatoličkoj župi "Ime Marijino", Zavodu za zaštitu spomenika kultura. Ni posle više nedelja ni iz jedne institucije nije stigao odgovor. 
 
Gradskoj upravi 021.rs se obraćao i prošle godine, kada je odgovoreno da je inspekcija utvrdila da se radovi nisu izvodili od avgusta 2022. godine, te da je tada obavljen posao tekućeg održavanja, za šta nije potrebna dozvola za radove.
Kroz prozore objekta vidi se da od nekadašnjeg enterijera praktično ništa nije ostalo. Prostor je ogoljen i deluje da već neko vreme u njega niko nije ulazio. 
 
Na jednim vratima je okačeno obaveštenje inspekcije upućeno firmi "Miradet NS 021". 
 
"Atina" se do početka devedesetih zvala "Zagreb", bio je to mlečni restoran kojim je upravljalo hotelsko-turističko preduzeće "Varadin". Izgled koji je imao do zatvaranja je iz šezdesetih godina prošlog veka kada je rađena veća rekonstrukcija i kada je od poslastičarnice nastao restoran.
 
Pre "Zagreba" objekat se kratak period, nakon Drugog svetskog rata, zvao "Moskva". Međutim, priča je počela ranije, u nekadašnjoj "Atini" bila je poznata poslastičarnica koju je vodio Jakob Dornšteter. 
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Leskovac

    14.01.2024 16:33
    Novo ime
    Novo ime je Leskovac, restoran Leskovac.
    Preko Zagreba i Atinr do Leskovca. Nemamo dovoljno pljeskavica sa kajmakom. Od vojvodjanske hrane se ne živi
  • Bosanac

    25.11.2023 10:03
    Resenje
    Burek ispod saca ,jednostavno rjesenje .
  • Rambo

    25.11.2023 09:24
    Ehhh da
    Sve je to donela jogurt revolucija, te ljude, te pojave, rural kulturu itd....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti