Više dečaka nego devojčica vakcinisano protiv HPV-a u Novom Sadu u poslednjih mesec dana

U poslednjih mesec dana HPV vakcinu dobilo je 673 dece u Novom Sadu, od čega je više dečaka nego devojčica, navode iz Doma zdravlja za 021.rs.
Više dečaka nego devojčica vakcinisano protiv HPV-a u Novom Sadu u poslednjih mesec dana
Foto: Pixabay
Vakcinu protiv Humanog papiloma virusa (HPV) primili su 341 dečak i 332 devojčice uzrasta između devet i 19 godina.
 
Načelnica Službe zdravstvene zaštite dece dr Vesna Vuleković za 021.rs kaže da je u poslednjih šest meseci HPV vakcinu dobilo 1.900 dece.
Dodaje da je od juna 2022. godine, kada je započeta vakcinacija protiv HPV virusa, do sada 6.504 dece vakcinisano.
 
"U zavisnosti od uzrasta, HPV vakcina se daje u dve ili tri doze. Deca od devet do 15 godina dobijaju dve doze vakcine u razmaku od šest meseci. Deca iznad 15 godina dobijaju vakcinu u tri doze sa razmakom od dva meseca između prve dve, i četiri meseca između druge i treće doze", navodi Vuleković.
Ističe i da prvu i poslednju dozu vakcine treba dati u toku godinu dana.
 
"Važnost ove vakcine jeste u sprečavanju od infekcije Humanim papiloma virusom (HPV) i to onih tipova koji su najčešći uzročnici karcinoma grlića materice, koji je vodeći uzročnik smrtnosti kod žena", ističe načelnica Službe zdravstvene zaštite dece za 021.rs.
 
HPV infekcija kod muškaraca može izazvati karcinom spoljnih polnih organa, a kod oba pola – karcinom završnog dela debelog creva, dušnika, glasnih žica, ždrela i usta, a izaziva i polne i telesne bradavice.
 
Shodno posledicama, kao i bogatom svetskom iskustvu primene HPV vakcine, započeta je juna 2022. godine vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta 9-19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja o trošku države. 
 
Aktivnu imunizaciju protiv oboljenja izazvanih HPV virusom najlakše je izvesti kod dece i mladih tokom sistematskih pregleda (koji se rutinski sprovode u neparnim razredima osnovne i srednje škole).
"Otvorena vrata" za imunizacija dece i mladih uzrasta između 9 i 19 godina, bez zakazivanja, mogu se uraditi u Domu zdravlja na Limanu od 22. do 26. aprila, u periodu od 7 do 22 časa, u sobi 43. 
 
Ovaj dom zdravlja tom prilikom poziva da dođu i deca sa propuštenim dozama bilo koje vrste vakcine.
 
Imunizacija HPV vakcinom od nedavno je besplatna i za studente do 26 godina u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata.
  • Ns

    10.04.2024 18:59
    @?
    Kao i većina polno prenosivih bolesti prenosi se seksualnim putem. Naravno da bi decu trebalo vakcinisati protiv hpv-a, hbv-a da ne bi posle imali problema, ali u drzavi gde se svi plaše vakcine a gutaju antibiotike kao pez bombonice ne treba očekivati racionalne poteze.
  • ?

    10.04.2024 17:21
    Može li se to dobiti u bazenskoj vodi?
  • Pera

    10.04.2024 16:26
    Sasvim normalno za Srbiju. Roditelji u Srbiji uvek vise brinu o muskoj deci, to je jedini razlog sto devojcice redje vode na vakcinaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti