FOTO Reciklomati na pet lokacija u Novom Sadu: Preko aplikacije se mogu dobiti i nagrade

"Reciklomati" koji se nalaze na pet lokacija u Novom Sadu počeli su sa radom.
FOTO Reciklomati na pet lokacija u Novom Sadu: Preko aplikacije se mogu dobiti i nagrade
Foto: Grad Novi Sad
Ovaj aparat služi za odlaganje plastičnih flaša i aluminijumskih limenki, a u cilju unapređenja sistema primarne selekcije otpada i podizanja svesti građana o značaju zaštite životne sredine.
Svaki građanin koji bude koristio ovu mašinu može da učestvuje u sakupljanju bodova preko aplikacija "Reciklomat", koja se može skinuti skeinarnjem QR koda na reciklomatu ili ulaskom na Google Play Store.
Aplikacija je besplatna, a preko nje se osim skupljanja bodova mogu videti i lokacije svih reciklomata, kao i njihova popunjenost.
 
Članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Mira Radenović Bojić navela je da će Novi Sad svakog meseca animirati društveno odgovorne kompanije i gradske institucije da svoj doprinos projektu pokažu u vidu simboličnih poklona, poput ulaznica na predstave, muzeje, izložbe, bazene i slično.
 
Foto: Grad Novi Sad
 
Kako će nagrade varirati iz meseca u mesec, Radenović Bojić navodi da je najbolje da se građani informišu na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine.
 
  
Foto: Grad Novi Sad
 
Iz kompanije "Sekopak", koja je ustupila reciklomate Gradu Novom Sadu, istakli su i da će oni učestvovati u nagrađivanju Novosađana i da se o nagradama mogu informisati preko sajta ove firme.
Pet pametnih reciklomata raspoređeno je na Beogradskom keju, kod nekadašnje prodavnice "Kej Shop", kod Apolo centra, ispred Skupštine Grada Novog Sada, u Kineskoj četvrti kod SKCNS Fabrika, kao i kod glavnog ulaza u Štrand.
  • Petar

    03.06.2024 12:30
    recikl
    Bez novčane stimulacijue nema odlaganja. U Srbiji para vrti sve točkove.
  • Branimir

    07.05.2024 18:10
    Reciklaža–privredna aktivnost
    Ambalaža koja je predmet ovih komentara je roba koja ima svoju cenu. To je cena po kojoj proizvođač ambalaže prodaje tu ambalažu korisnicima ambalaže (proizvođačima napitaka), a proizvođači napitaka ugrađuju tu cenu u proizvod koji prodaju trgovini, trgovci je ugrađuju u cenu prema potrošačima (napr. Po ceni od 25 centi ili 30 dinara, kao u Holandiji, što bi verovatno bilo stimulativno za sve učesnike u poslu).
    Logičan nastavak priče trebalo bi da bude u obrnutom smeru, da potrošač napitaka prodaje ambalažu trgovcu, trgovac proizvođaču napitaka, proizvođač napitaka proizvođaču ambalaže.
    Na taj način reciklažna ambalažna se vraća na početak procesa i postaje dragocena sirovina za proizvodnju ambalaže, odnosno ostvaruje se cirkularna ekonomija u kojoj nema otpada, nema ni divljih ni deponija uopšte, nema zagađivanja okoline.Pri tome reciklaža postaje ozbiljna privredna aktivnost.
  • Maša NS

    15.04.2024 09:16
    Čitam
    komentare i ne verujem. Šta ste se zakačili za par dinara? Svi kao nešto u Evropi...Ma kakva Evropa, stotinama godina smo nažalost udaljeni od Evrope. Da li kao u Evropi radite ceo dan, da li plaćate porez kao u Evropi ili se 90% posla obavlja na crno ( niko me neće uveriti da nije tako, jer svedočim tome svaki dan... jer... ko kontroliše gomile neprijavljenih radnjica, limara, pekara, servisera , molera i da ne redjam dalje) a država kao država. Naša država, obzirom ko je na vlasti, ne pada joj ni napamet da to reguliše. Ako ćete reciklirati samo zato što ćete za jednu plastičnu flašu dobiti 15 dinara, nemojte ništa ni pisati ni komentarisati. Ima li neko ovde ikakvu svest o zagadjenu? Postoji li neko ko razmišlja šta je sa našim rekama, šta je sa gomilama smeća koje se nalaze pored puteva. Ili, možda je najbolje, samo pogledati slike jezera Perućac, pa ako ni to nije dosta, onda ste beznadežni slučajevi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.