Novosadska opozicija želi na lokalne izbore: "Bojkot bi značio da se predajemo"

Većina opozicionih stranaka u Novom Sadu se priprema za lokalne izbore, ali neke od njih nisu donele konačnu odluku i postoji mogućnost bojkota.
Novosadska opozicija želi na lokalne izbore: "Bojkot bi značio da se predajemo"
Foto: 021.rs
Deluje da deo novosadske opozicije gleda ka centralama stranaka u Beogradu kada je reč o izlasku na lokalne izbore. 
 
Dok se u prestonici raspravlja o izlasku na izbore, novosadska opozicija se priprema. Neke stranke i pokreti su najavile izlazak i započele kampanju, dok druge sebi smanjuju vreme trajanje kampanje čekajući rasplet događaja u Beogradu.
 
Osim vladajuće Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera, na izbore sigurno izlaze Zajedno, Građanski pokret Bravo, Pokret slobodnih građana, Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani. Tu su i stranka Istina, koja je raskinula koaliciju sa SNS-om, ponovo oživljena Sasvim druga priča i novi igrač na lokalnoj sceni Miša Bačulov sa svojim udruženjem "Budi heroj".
 
Blok okupljen oko najveće opozicione koalicije, "Srbija protiv nasilja", i dalje vaga. Međutim, Demokratska stranka, koja je deo ovog bloka, priprema se za kampanju. Osim toga, predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Vladimir Vrsajkov kaže da to što je deo opozicije već doneo odluku o učestvovanju na izborima, bez obzira na uslove, nameće smer daljeg delovanja. 
Prvi koji je objavio i spisak kandidata za odbornike u Skupštini grada je GP Bravo, navodeći da će na izbore izaći  "uprkos neravnopravnim izbornim uslovima i izrazito nepovoljnoj političkoj i društvenoj klimi". Da li će na izbore izaći samostalno ili u koaliciji, pitanje je koje tek treba da dobije odgovor. 
 
Sekretar Gradskog odbora Zajedno Mladen Cvijetić poručuje da ova stranka takođe izlazi na izbore i poziva gradonačelnika Milana Đurića da podnese ostavku. 
 
"Spremamo se uveliko, svaki dan smo na ulici, pričamo sa građanima, pokrećemo inicijative za odjavu fantomskih birača i radimo sve što možemo da obezbedimo što veći broj kontrolora unutar i van biračkog mesta. Dakle, što se bojkota tiče, bojkot za nas znači prepustiti apsolutnu vlast onima koji nam uništavaju gradove i opštine. Bojkot znači da bežimo od odgovornosti i bojkot znači da se predajemo. Dakle, mi iz Zajedno za Novi Sad ne želimo da se predamo, zato smo spremni za narodne novosadske izbore i pozivamo gradonačelnika da što pre da ostavku i da ih raspiše", poručuje Cvijetić.
 
  
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani je prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu, kaže predsednica lokalnog odbora Maja Mrnuštik. Pred LSV je veliki izazov i izbori će pokazati da li su uspeli da povrate deo poverenja Novosađana, nakon što su gotovo dva puna mandata učestvovali u vlasti sa SNS-om.
 
Mrnuštik kaže da bi udruživanje opozicije bio ispravan potez, ali da se spremaju i za samostalni izlazak.
 
"Što se tiče koalicija, videćemo šta će biti kada se raspišu izbori. Samostalnim izlaskom možemo da postignemo rezultat koji bismo smatrali zadovoljavajućim za ovu fazu oporavka stranka, a to je da budemo iznad cenzusa. Na taj način bismo mogli da doprinesemo promeni aktuelne vlasti u grad. Takođe, razmišljamo i o kandidatu za gradonačelnika, videćemo da li će to biti neko iz stranke ili ćemo kandidovati osobu izvan stranke, a u čiji pozitivan učinak verujemo. Ponavljam, potpuno smo otvoreni za razgovore sa drugim političkim akterima u gradu o udruživanju u jednu ili dve kolone kako bismo promenili naprednjačku vlasti", dodaje Mrnuštik.
 
Na izbore sigurno izlazi i Pokret slobodnih građana, kaže predsednica Pokrajinskog odbora Ana Oreg.
 
"Ne verujem da će se u vezi sa tim praviti neka dalja polemika. Koliko znam, jedino su beogradski izbori upitni, ne i novosadski. Da li će se menjati stav u međuvremenu, to ćemo videti, ali što se tiče Pokreta slobodnih građana, mi se apsolutno spremamo za izbore u Novom Sadu i uveliko smo u kampanji", kaže Oreg. 
 
  
 
Ona je dodala da već rade i samostalno, kao i zajedno sa drugim članicama koalicije "Srbija protiv nasilja", a da će odluka o tome kako će nastupiti, da li samostalno ili u kojoj koaliciji, biti doneta kad se raspišu izbori.
 
Za izlazak na izbore se priprema i Demokratska stranka, a predsednik Gradskog odbora Veljko Krstonošić za 021.rs ističe da u Novom Sadu većina opozicionih stranaka nije učestvovala na izborima od 2016. godine. Kako je precizirao predstojeći izbori su prva velika i verovatno najbolja prilika da se smeni aktuelna gradska vlast.
 
"Ovo je najbolja prilika, a po onome kakvo je raspoloženje u samom Novom Sadu i kako pokazuju rezultati nedavno završenih izbora, postoji velika šansa da se to i dogodi. Mi jedva čekamo da se raspišu izbori i da izađemo na njih. Međutim, da bi izbori bili izbori, a ne izborna prevara, potrebno je da se stvore kakvi-takvi uslovi u kojima neće biti kupovine glasova, upisivanje lažnih birača u birački spisak i krađe glasova. Sve to smo videli 17. decembra na izborima koji su održavani na teritoriji Srbije, ali se to videlo i u Novom Sadu. Učestvovanje na tako nameštenim, lažnim izborima nema smisla, jer se na takvim izborima unapred zna pobednik i nama pred izlazak na izbore predstoji teška borba da obezbedimo izbore koji se zaista mogu nazvati izbori", smatra Krstonošić.
 
  
 
On je zaključio da će konačnu odluku o izlasku ili bojkotu doneti stranački organi uz konsultaciju i dogovor sa drugim članicama Koalicije "Srbija protiv nasilja".
 
Potpredsednik "Srbija centar – SRCE" Mihailo Brkić kaže da još nije doneta odluka o učešću i da su sve opcije otvorene. Dodaje i da će, u zavisnosti od razvoja situacije, biti doneta odluka na nivou koalicije "Srbija protiv nasilja" da li se učestvuje na izborima. 
 
Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković, koji je, prema do sada objavljenim istraživanjima, najpopularniji političar iz redova opozicije, za 021.rs navodi da će odluku o izlasku na izbore u Novom Sadu doneti u dogovoru sa ostalim strankama. 
 
Po njegovim rečima, okolnosti pod kojima se izlazi na izbore nisu bolje, već su dodatno pogoršane. Ipak, dodaje i da je pobeda opozicije u Novom Sadu, čak i u neravnopravnim uslovima, potpuno realna. 
 
"Opozicija u Novom Sadu je dobro organizovana i ima kapacitet da kvalitetno uradi kontrolu izbora i realizuje obuhvatnu i efikasnu kampanju. Ukratko, svi ključni argumenti govore u prilog izlaska na izbore. Kalimero strategija i večita kuknjava o izbornim uslovima mora biti zamenjena ofanzivnom i pobedničkom strategijom, tim pre što Vučićeva politika nema većinu u Novom Sadu. Urbano masakriranje grada, javašluk, nestručnost, bahatost, otvaranje vrata Novog Sada za organizovani kriminal su dodatno umanjili izborni kapacitet SNS-a. Dakle, Novi Sad je sa stanovišta naprednjaka pred padom i potrebno je samo da objedinimo opozicione kapacitete i izađemo na izbore jedinstveno i u najširoj mogućoj koaliciji", stav je Novakovića.
Predsednik novosadskog odbora Stranke slobode i pravde Vladimir Vrsajkov kaže da odluka o izlasku još nije doneta i biće poznata kada se raspišu izbori. Ipak, na donošenje odluke će uticati i to što je jedan deo pokreta i stranaka već "presekao" i rešio da učestvuje na izborima. 
 
"Bojkot kao bojkot može da uspe samo ako svi učestvuju u njemu, tada imamo maksimalni mogući efekat. Definitivna odluka nije doneta, ali po odlukama nekih stranaka i pokreta možemo da vidimo u kom pravcu bi mogla da se kreće odluka za Novi Sad. Neizlazak u Novom Sadu bi za nas bio prilično strašan zbog bojkota iz 2020. godine i situacije da smo imali tek nekoliko odbornika opozicije u protekle četiri godine. Borba je nešto što dugujemo Novosađanima, posebno mi iz SSP-a i naši partneri iz koalicije 'Srbija protiv nasilja'. Dugujemo im za onih 66.000 glasača iz decembra, da uradimo sve što možemo i da pobedimo SNS, bez obzira na strašno loše uslove", poručuje Vrsajkov. 
 
 
U Koaliciji NADA, oko koje se očekuje formiranje desne kolone više stranka i pokreta, za sada navode da nema uslova za fer izbore. 
 
Portparol GO POKS Dragan Miličević kaže da ukoliko se ispune legitimni zahtevi opozicije o minimumu uslova za slobodne izbore, a to podrazumeva regulisanje biračkog spiska, otvaranje medija za sve učesnike i istovremeno održavanje izbora u Beogradu i drugim gradovima, onda će se ići na izbore. 
 
"Ukoliko se ovo ne ispuni, a znaćemo u narednih par dana, nećemo izaći jer je besmisleno učestvovati u unapred pripremljenoj izbornoj krađi i to je naš konačan stav koji se neće menjati. POKS smatra da su izborni rezultati iz decembra u Novom Sadu pokazali da SNS nema većinu, osvojivši samo 39 odsto glasova i da je ključ pobede opozicije da izađe u dve programske i ideološke kolone, građansku i desničarsku. POKS će biti deo kolone umereno desnih stranaka u kojoj pre svega vidimo našeg partnera iz koalicije NADA, Novi DSS, ali možda i druge stranke desnice koje su na prošlim izborima ostale ispod cenzusa. Stranke desnice su na zadnjim izborima pre pet meseci osvojile ukupno 16,5 odsto glasova. Takva desna kolona u Novom Sadu ima potencijal da osvoji između 15 i 20 odsto glasova ovaj put i bude ozbiljan faktor u formiranju buduće gradske vlasti", objašnjava Miličević.
 
U drugoj članici koalicije NADA imaju skoro istovetan stav. Predsednik Gradskog odbora Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Tubić za 021.rs kaže da još uvek nije doneta konačna odluka za Novi Sad, da li će se ići na izbore i sa kim.
 
Ipak, očekuje razrešenje situacije u narednih nekoliko dana i tada će stranka moći da zauzme jasan stav u vezi sa lokalnim izborima u Novom Sadu.
  • Mbm

    23.04.2024 07:01
    Namesteno za rezim
    Nema ovde opozicije. Ili su rezimski i placeni, ili su sa ukinutim radnim mestima, bez plata, bez mogucnosti za prezivljavanje, prevareni izbaceni na ulice iz rasprodatih firmi i opljackani. To je slika i realnost.
  • Moje viđenje

    16.04.2024 20:11
    @Opozicionar
    Ako pored tih fantomskih birača "na svakom koraku", kako sami kažete da su, niste sposobni da pronađete i dokažete za samo jednog, mišljenja sam da ste potpuno nesposobni i da takvi ne trebate imati bilo kakve poluge vlasti u svojim rukama.
  • Nisam bot

    16.04.2024 17:52
    @bot/STOP
    16.04.2024 • 13:43
    pitanje za napdne skakavce i njine satelite

    navedite jednu dobru pozitivnu stvar (makar jednu! ) koju ste uradili (završili) za ovaj grad u poslednjih 12 godina koliko ste u apsolutnoj većini u gradu_?
    ?
    Završili su bul evrope. Ono što nije da i bora i ekipa oko njega.
    Doveli lear i delphi (naši menadžeri problem jer su nabili normu).
    Sredili dosta ulica međ njima i bul oslobođenja jesi se masno ugradili u njega ali rešen.
    Ima dobrih stvari mogao bih još nabrojati, jesu se ugradili u sve živo ali su završili.
    Nažalost isto bot zapošljavanja po jkp i tako dalje.
    Uznemiravanja ljudi ko je ko znaš ti ko sam ja...
    Svi se pozivaju na vučka.
    Dosta njih preleteli u sns.
    Ali što bi neko ovde napisao nije do partije do naroda je. I sutea će vam kad dođe promena isti likovi iz jkp preleteti. To je njima u mozgu ostalo i tako razmišljanje. Obraz nema tj ima cenu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti