Nema više HPV vakcina za studente u Novom Sadu: Vakcinisano 400 devojaka i 50 momaka

U Zavodu za zaštitu studenata nema više HPV vakcina za studente Univerziteta u Novom Sadu, navode iz ove ustanove.
Nema više HPV vakcina za studente u Novom Sadu: Vakcinisano 400 devojaka i 50 momaka
Foto: 021.rs
Kako kaže v.d. direktorka ove ustanove Slavica Petrović za 021.rs, Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) dodelio je ukupno 450 HPV vakcina u svrhu vakcinisanja studenata.
 
Od ovog broja, HPV vakcinu dobilo je 400 studentkinja i 50 studenata.
Dodaju i da su svakodnevno u kontaktu sa IZJZV, koji trenutno nema slobodnih vakcina.
 
"Imajući u vidu veliko interesovanje u studentskoj populaciji za imunizaciju HPV vakcinom očekujemo da ćemo uskoro dobiti određene količine o čemu ćemo obavestiti naše studente", ističe sagovornica portala 021.rs.
Podsetimo, besplatna imunizacija HPV vakcinom se do sada sprovodila u domovima zdravlja kod dečaka i devojčica u uzrastu od devet do 19 godina.
 
O značaju HPV vakcinacije
 
Karcinom grlića materice (najvažnija posledica infekcije humanim papiloma virusom/HPV) je među vodećim uzrocima smrtnosti u populaciji žena u Srbiji a ne bi morao da bude. HPV infekcija kod muškaraca može izazvati karcinom spoljnih polnih organa, a kod oba pola – karcinom završnog dela debelog creva, dušnika, glasnih žica, ždrela i usta, a izaziva i polne i telesne bradavice.
Shodno posledicama, kao i bogatom svetskom iskustvu primene HPV vakcine, započeta je juna 2022. godine vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta 9-19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja o trošku države. 
 
Aktivnu imunizaciju protiv oboljenja izazvanih HPV virusom najlakše je izvesti kod dece i mladih tokom sistematskih pregleda (koji se rutinski sprovode u neparnim razredima osnovne i srednje škole).
  • Zdravstveni radnik

    22.04.2024 21:17
    @realista
    Nije bilo ni preko veze
    Posle kukanja o slabom odzivu medju maloletnicima, kad su ponudjene studentima nisu ocekivali toliku navalu. A vakcine i dalje na kasicicu
  • sasa

    22.04.2024 14:30
    Svaka cast
    Lepo je procitati da nisu svi u Srbiji protivnici naucnih i medicinskih dostignuca! A kao neko kome je majka preminula u ranoj mladosti od raka grlica materice, hvala ovim studentima sto ce da sprece da neko dete ostane bez majke!!!
  • Realista

    22.04.2024 14:29
    preko veze, bezveze
    Srbi vole da se snalaze, pa će i HPV vakcine da sređuju preko veze!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti