BIG želi da kupi Promenadu, čeka se odluka Komisije za zaštitu konkurencije

Kompanija CEE-BIG, u čijem je vlasništvu tržni centar BIG, želi da postane vlasnik 100 odsto udela u TC Promenada.
BIG želi da kupi Promenadu, čeka se odluka Komisije za zaštitu konkurencije
Foto: 021.rs
Ovu informaciju je prvi objavio Forbes Srbija, na osnovu zaključka Komisije za zaštitu konkurencije. 
 
Kompanije CEE-BIG i NEPI Real Estate Project One potpisale su početkom decembra pismo o namerama koje se odnosi na kupovinu 100 odsto udela nad tržnim centrom Promenada, sagrađenim kod stadiona Vojvodine i Spensa. 
Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije smatra da bi ova kupovina uticala na tržište maloprodajnog prostora u Novom Sadu, zbog čega su potrebne detaljnije informacije i sagledavanje tržišta kako bi se donela konačna odluka. 
 
CEE-BIG je stava da bi BIG u Novom Sadu i Promenada trebalo da se posmatraju kao deo različitog tržišta, odnosno da bi tržište trebalo da se definiše na nivou tržnih centara, ali odvojeno od maloprodajnih parkova.

U tom smislu, Promenada je tradicionalni tržni centar, tj. zatvoreni tržni centar, dok je BIG maloprodajni park, zbog čega ne postoji preklapanje na tržištu. 
Ipak, stav Komisije za zaštitu konkurencije je drugačiji, maloprodajne parkove ne razdvaja od tržnih centara, već ih posmatra zajedno u okviru tržišta "modernog maloprodajnog prostora". 
 
Komisija je stava da bi u slučaju kupovine Promenade došlo do veće koncentracije tržišta u koncentraciji jednog "igrača". Prema proceni u kojoj su u tržište uključeni Mat-real estate (Matijević), Merkator, Merkur, ali i Spens i Novosadski sajam, zajednički udeo na tržištu BIG-a i Promenade je 56 odsto. Ukoliko se iz ove procene isključi Novosadski sajam, jer nije trgovinski centar, taj procenat raste na 62,3 odsto.
 
Treća procena uključuje izveštaj kuće CBS International, prema kojem je veličina tržišta maloprodajnog prostora u Novom Sadu 124.400 kvadratnih metara. Tu su uključeni samo tržni centri, odnosno BIG, Promenada, Mat-real estate i Merkator. Prema ovome, udeo BIG-a i Promenade na tržištu bi prevazišao 75 odsto. 
 
"Komisija ocenjuje da će se nakon sprovođenja koncentracije promeniti tržišna struktura ovako koncentrisanog tržišta upravljanja (izdavanja) i raspolaganja modernim maloprodajnim prostorom u Novom Sadu, kao i da bi koncentracija mogla značajno uvećati stepen koncentrisanosti na ovom tržištu, odnosno da ne predstavlja slučaj kada se smatra da ne postoji opasnost u pogled konkurencije i kada nije potrebna detaljnija analiza efekata koncentracije", navodi se u zaključku Komisije.
Komisija će u narednom periodu utvrditi sve činjenice potrebne za donošenje zaključka kojim će se dobiti odgovor na pitanje da li će BIG postati vlasnik Promenade. 
 
Podsetimo, BIG u Srbiji posluje od 2008. godine, a poseduju nekoliko šoping i "lifestyle" centara u Novom Sadu, Inđiji, Pančevu, Zrenjaninu, Kruševcu, Kraljevu... 
 
Tržni centar Promenada je otvoren 2018. godine, na površini na kojoj su nekada bili teniski tereni, a u neposrednoj blizini Spensa i Merkatora. 
  • Zverko

    08.05.2024 14:47
    @Konjadin
    Konjadine, jesi ti ujahao na traktoru u civilizaciju pre 30 godina, pa se sad pravis pametan?
  • Idealno rešenje

    08.05.2024 14:05
    Srušiti
    I vratiti zelenilo i teniske terene.
  • /

    08.05.2024 13:54
    /
    znaci liman dobija jos jedan bazen

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.