Ko su kandidati udružene novosadske opozicije: Neka poznata, neka nova lica

Koalicija "Udruženi za slobodan Novi Sad" predala je izbornu listu sa 78 kandidata.
Ko su kandidati udružene novosadske opozicije: Neka poznata, neka nova lica
Foto: 021.rs
Na listi neće biti pojedinih političara ili aktivista koje je Srpska napredna stranka u prethodnom periodu prozivala u saopštenjima, poput Vladimira Jelića iz Pokreta obnove Kraljevine Srbije ili Brajana Brkovića iz Građanskog pokreta Bravo. 
 
Najpoznatije političko lice je Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, koji je uz Vladimira Vrsajkova iz Stranke slobode i pravde, nosilac liste udružene novosadske opozicije. 
Primetno je da su se stranke koje su u proteklom periodu bile u koaliciji sa SNS-om potrudile da ne kandiduju ljude koji su u tom periodu imali značajnije funkcije. 
 
Koalicija "Udruženi za slobodan Novi Sad" sastavljena je od Narodnog pokreta Srbije, Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Srbija centar - SRCE, Nove Demokratske stranke Srbije, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Pokreta slobodnih građana, Zeleno-levog fronta, Ekološkog ustanka, Pokreta za preokret, Građanskog pokreta Bravo, Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
Takođe, na listi se našao i Mladen Cvijetić koji je prethodno bio u Zajedno. Gradski odbor stranke Zajedno je najavio izlazak na izbore uprkos stavu centrale stranke da se oni bojkotuju. Nakon protivljenja ovoj odluci, gradski odbor je raspušten, a Cvijetić se našao na listi tako je što mu je Pokret slobodnih građana ustupio 32. mesto. 
Prvih 10
 
Miloš Tubić
 
Miloš Tubić je predsednik Gradskog odbora Nove Demokratske stranke Srbije. 
 
Rođen je 1975. godine, a po zanimanju je diplomirani inženjer elektrotehnike. Diplomirao je na Fakultetu tehničkih nauka 2001. godine.
 
Već je bio pokrajinski poslanik od 2020. godine i u decembru je ponovo izabran na tu funkciju. Godine 2012. izgubio je u trci za vojvođansku skupštinu na većinskim izborima u šestoj izbornoj jedinici u Novom Sadu, dok 2016. nije ni bio izabran kao 119. na listi.
 
  
 
Član DSS-a već godinama, od 2019. je predsednik njihovog vojvođanskog odbora, a od 2021. godine član Izvršnog odbora stranke.
 
Bio je postavljen za direktora JKP "Tržnica" u Novom Sadu 2012. godine, kada je DSS bio u koaliciji sa SNS-om, i tu je ostao do 2016. godine.
 
Trenutno je suvlasnik i direktor firme "Tron Tex Aluminium". Pre toga bio je zaposlen u "Emerald Hill"-u, "Dinamika" i drugim preduzećima.
 
Zarađuje 50.000 dinara kao poslanik u Skupštini Vojvodine. Poseduje jednosoban i četvorosoban stan, trosobnu kuću i njivu od 6,6 hektara.
 
Veljko Krstonošić
 
 
Veljko Krstonošić je od 2014. godine predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke i obavljao je razne funkcije tokom tri decenije članstva u ovoj stranci.
 
Do sada je bio odbornik u Skupštini grada u tri mandata od 2008. do 2020. godine, a bio je prvi na listi i kandidat za gradonačelnika DS-a 2016. godine.
 
Rođen je 1977. godine i diplomirao je na Tehnološkom fakultetu 2003. godine, gde je i doktorirao 2010. Predaje na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. 
 
Jasmina Ilić
 
Na trećem mestu je Jasmina Ilić iz stranke Srbija Centar Srce.
 
Izuzev podatka da je rođena 1965. godine i da je diplomirani defektolog, nema drugih podataka o njenoj političkoj ili drugoj aktivnosti.
 
Maja Mrnuštik
 
Maja Mrnuštik je od prošle godine predsednica novosadskog odbora LSV-a.
 
Ona je dugogodišnji član LSV i član je stranačkih organa, ali nije obavljala više funkcije.
 
Vođenje gradskog odbora je preuzela nakon što su ligaši napustili koaliciju sa SNS-om i najavili reformu, te otklon od političke saradnje sa naprednjacima. 
 
Rođena je u Novom Sadu 1979. godine i nakon završenog Pravnog fakulteta počela je da radi kao advokatica od 2008. godine.
 
Bila je kandidatkinja za republički i pokrajinski parlament, ali nije izabrana. Bila je i članica Pokrajinske izborne komisije.
 
Borislav Novaković
 
 
Borislav Novaković je najpoznatije političko lice na izbornoj listi opozicije.
 
Osim toga što je bio odbornik u Skupštini grada, kao i predsednik ovog tela, tj. kako se tada to govorilo, gradonačelnik Novog Sada, Novaković se u proteklih trideset godina bavio politikom i bio je više puta poslanik u Skupštini Srbije, kao i Skupštini Vojvodine.
 
U decembru je četvrti put izabran za poslanika u Skupštini Srbije.
 
Političku karijeru je počeo u Demokratskoj stranci. Nakon dolaska naprednjaka na vlast 2012. godine, jedno vreme se povukao iz aktivnije političke borbe da bi 2017. godine ušao u Narodnu stranku. Nakon rascepa u toj partiji prošle godine prišao je Miroslavu Aleksiću i sada je potpredsednik Narodnog pokreta Srbije.
 
Novaković je rođen 1964. godine, diplomirani je sociolog i jedno vreme je bio asistent na Filozofskom fakultetu.
 
Naprednjaci ga neretko napadaju zbog afera "Solun" i Bulevar Evrope. Prema podacima iz registra funkcionera kao narodni poslanik prima 161.305,66 mesečno. U vlasništvu ima kuću koju je nasledio i automobil, "opel astra" (2005).
 
Vladimir Vrsajkov
 
 
Dr Vladimir Vrsajkov je predsednik Gardskog odbora Strane slobode i pravde. 
 
Rođen je 1975. godine u Bačkoj Palanci gde je završio osnovnu školu i gimnaziju opšteg smera, a nakon završenog Medicinskog fakulteta kao anesteziolog se zaposlio u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine.
 
Početkom aprila je u Kaću prebijen dok je delio opozicione letke, kada je napadnuto više aktivista SSP-a.
 
Ružica Igić 
 
Ružica Igić je druga na listi u ime NDSS-a. Ona je dugogodišnja funkcionerka ove stranke, rođena 1957. godine u Mošorinu.
 
Završila je osnovnu i srednju školu u Novom Sadu, dok je na Prirodno-matematičkom fakultetu diplomirala 1981. godine. Radila je kao direktorka Departmana za biologiju i ekologiju od 2001. do 2015. godine, a postala je redovna profesorka 2018. godine.
 
U decembru je izabrana za pokrajinskog poslanika.  
 
Duško Lončar
 
Duško Lončar je kopredsednik novosadskog odbora Zeleno-levog fronta. Rođen je 1975. godine u Jajcu. Završio je Medicinski fakultet u Novom Sadu. 
 
Od 2017. godine radi u farmaceutskoj komapniji "Novartis". Kaže se i da je tokom studija bio je jedan od osnivača organizacije "Emprona", a posle i Grupe građana "Za miran san". 
 
U decembru je bio kandidat za poslanika u Skupštini Vojvodine, ali nije izabran. 
 
Stevan Latinović 
 
 
Stevan Latinović je drugi kandidat DS-a na listi novosadske opozicije. Rođen je 1979. godine u Novom Sadu i diplomirani je inženjer građevine.
 
Dugogodišnji je je član DS-a i bio je odbornik u sazivima od 2008. do 2020.godine. Obavljao je uglavnom stranačke funkcije u novosadskom odboru.  
 
Ana Oreg
 
 
Ana Oreg je predsednica Pokrajinskog odbora Pokreta slobodnih građana i narodna poslanica.
 
Ona je u decembru izabrana po drugi put na poslanicu u Skupštini Srbije, a do tada nije obavljala druge funkcije. 
 
Rođena je 1985. godine u Novom Sadu gde je i završila osnovnu školu, gimnaziju i Poljoprivredni fakultet, smer veterinarske medicine. 
 
Vlasnica je privatne veterinarske ambulante "Dog House", gde se bavi stručnom praksom i stručnim osposobljavanjem diplomiranih veterinara.
 
Kao narodna poslanica u prethodnom sazivu je primala platu od oko 100.000 dinara. Ne poseduje nekretnine i ima dva automobila, "ford fiesta" (2001) i "renault scenic" (2009).
Ko su još kandidati?
 
Na listi se nalaze i Nemanja Knežević i Boris Fejdi iz Narodnog pokreta Srbije. Aktivista Građanskog pokreta Bravo Miran Pogačar je 19. na listi.
 
Bivša predsednica Skupštine Novog Sada i članica Gradskog veća Branka Bežanov nalazi se na 23. mestu na listu.
 
Aktivistkinja Marija Srdić je 31. mestu, a odmah iza nje je Mladen Cvijetić. Karikaturista i ilustrator Vladimir Radibratović je na 33. mestu. 
 
Istoričarka umetnosti Donka Stančić je na 46. mestu na listi, a doktor Miroslav Ilić na 54. Docentkinja na Filozofskom fakultetu Bojana Bodroža našla se na 62. mestu na listi.
 
Lista udružene opozicije sastavljena je od doktora, univerzitetskih profesora, studenata, sociologa, ekonomista, penzionera, stručnjaka iz raznih oblasti - od rečne plovidbe do hemije. 
 
Lista koalicije "Uduženi za slobodan Novi Sad" se trenutno nalazi na proveri Gradske izborne komisije (GIK) koja traje 48 sati.
 
Nakon što lista bude proglašena celokupan spisak kandidata će svako moći da preuzme sa sajta GIK-a ili Republičke izborne komisije. 
  • maksa

    13.05.2024 14:36
    de je na listi Slobodan Tasic
  • Roki

    13.05.2024 09:49
    Nove nade NS
    Ovi će nas usrećiti ako dođu na vlast. U to sam siguran kao i moje podmlađivanje. Samo Vam fali Dinko i onda ste kompletni.
  • mile

    12.05.2024 10:59
    Pun mi je ....c ovih večitih kritičara i pametnjakovića.Uključite se i izađite na crtu .2000 sam bio jači i zdraviji i izašao sam sa ljudima da rušim zlo, uspelo nam je.Izađite i vi iz fotelje da nas ne bude pedesetak na protedstima i sl. Pa da vidiš kako će ih voda odneti .samo "kohones " i napred da skine mo ovo zlo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.