Kakve se promene spremaju za Novo naselje: Od sportskog parka do dvorane i terena

Konceptualni okvir izmena PGR za lokalitet na Novom naselju koji je ranijim planovima bio predviđen za park, a koje je inicirao "Galens", na javnom uvidu je do 29. maja.
Kakve se promene spremaju za Novo naselje: Od sportskog parka do dvorane i terena
Foto: 021.rs (Screenshot/Google Maps)
Kako se navodi u Konceptualnom okviru Plana generalne regulacije, u okviru "sportskog centra", što je nova namena ovog prostora, obavezno je planiranje sportske dvorane i sportskih terena na otvorenom, sa raznovrsnom ponudom sportskih sadržaja. 
 
Dimenzije dvorane će se definisati prema konkretnom programu i iskazanim potrebama. Zatvoreni bazen takođe treba da bude sastavni deo sportskog centra. 
Predviđena visina objekta je visoko prizemlje, dok delovi objekta u kojima se nalaze prateći sadržaji (administracija, sanitarni čvorovi, garderobe), kao i sale koje zahtevaju veću spratnu visinu (gimnastika, aerobik, teretana), mogu imati dodatna dva sprata. 
 
U Konceptualnom okviru se navodi da se u sklopu objekta mogu predvideti prostori za komercijalne i uslužne delatnosti usko povezane sa sportom i rekreacijom, kao i manji ugostiteljski punktovi. 
 
"Od otvorenih terena obavezno planirati: terene za rukomet, košarku i odbojku, a ako prostorne mogućnosti to dozvoljavaju i fudbalska igrališta. Osim ovih, mogu se planirati i teniski tereni, otvoreni bazeni, atletska borilišta i otvorena klizališta", piše u Konceptualnom okviru plana i dodaje se da zelenilo treba da bude raspoređeno tako da su obezbeđeni uslovi za zaštitu od negativnih uticaja spoljašnje sredine.
Novosadski urbanisti navode da je zelena površina na kojoj je planiran ovaj sportski centar neuređen prostor nastao od samonikle vegetacije. U okviru ovog prostora "privremeno su formirane male gradske bašte za uzgoj povrća i začinskog bilja".
 
Prostor u obuhvatu Plana važećim Planom generalne regulacije namenjen je za sportski park, da bi nakon izmena postao sportski centar. Prema planovima, sportski park podrazumeva zelenilo i otvorenost svim građanima, a sportski centar izgradnju objekata za namenu sporta. Prethodnim planom je bilo predviđeno da minimalno učešće zelenih površina na ovom području bude 70 odsto.
 
Ideja je tada bila da ovo bude većinski zeleni prostor sa terenima za mali fudbal, košarku, odbojku, boćanje i skvoš, a da u središnjem delu parka bude izgrađen ugostiteljski objekat. Planirane su i aleje duž glavnih staza, šumarci, travnjaci i niz ukrasnih elemenata.
 
Nakon izmena koje je inicirao "Galens", sportski centar sa dvoranom i terenima će zauzimati najveći deo prostora. Biće uokviren saobraćajnicama, a mali postotak ostaje za crpnu stanicu koja se nalazi u ovom delu grada. 
 
Planirano je da se južni deo Ulice Momčila Tapavice proširi, kao i da se u tom delu izgrade upravni parkinzi sa drvoredom, biciklističke staze i trotoari. 
 
U Konceptualnom okviru napominje se i da je u okviru planiranog sportskog centra deo meliriacionog kanala koji prihvata i odvodi atmosferske vode. Ovaj kanal se zadržava do izgradnje planiranog kolektora. 
 
Što se tiče očekivanih efekata realizacije "Galensovog" plana za ovaj deo grada, urbanisti očekuju potpuno komunalno opremanje prostora, funkcionisanje u skladu sa kapacitetom, kao i racionalnije korišćenje građevinskog zemljišta.
 
"Korisnicima prostora će se omogućiti dostupnost sadržaja sporta i rekreacije koji u ovom delu grada nedostaju", navodi se u Konceptualnom okviru. 
 
Podsetimo, kompanija "Galens" se pre dve godine, nakon pisanja 021.rs, oglasila o nameni ovog zemljišta, navodeći da rade na projektu po kojem će se graditi sportski centar na površini od oko tri hektara. 
 
"Ta parcela je u vlasništvu naše kompanije još od 2015. godine, kada je i nastala prvobitna ideja da se na tom lokalitetu izgradi moderan sportski centar. Naš cilj je da, realizacijom te velike investicije, obezbedimo jedinstveno mesto za sport u Novom Sadu, ali i u celoj Srbiji. Koristimo ovu priliku da najavimo da ćemo taj projekat, čim u potpunosti bude završen, s ponosom predstaviti javnosti, i još jednom pokazati da naša kompanija misli na svoje sugrađane, da gradi i zapošljava", naveli su tada u "Galensu" NS uživo.
Konceptualni okvir izmena i dopuna Plana generalne regulacije ovog prostora, odnosno prostora za mešovitu namenu između ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara (lokalitet između ulica Momčila Tapavice i Bulevara Jovana Dučića), na javnom uvidu je do 29. maja.
 
Zaintersovani građani, udruženja i stručnjaci u tom periodu mogu da pogledaju plan na sajtu Urbanizma OVDE i u prostorijama MZ "Bistrica". Istovremeno, mogu uložiti primedbe i sugestije Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u pisanoj formi na adresu Školska 3 ili putem elektronske pošte na adresu planiranje@uprava.novisad.rs.
  • NN

    16.05.2024 01:38
    Toliko očigledna korupcija koja se smeje gradjanima u lice možda još samo ima u nekoj afričkoj državi.
  • Posmatrač

    15.05.2024 23:02
    Ko će se
    Baviti sportom? Omladina odlazi iz zemlje, ostaju samo penzioneri sa štapovima, kojih su puni gradski autobusi. Kakav sport, kakva rekreacija. Otvarajte fabrike, da mladi ljudi imaju posao, da osnivaju porodice. Sve ste pretvorili u beton. Ima li kraja gramzivosti i pohlepe za novcem?
  • /

    15.05.2024 18:37
    /
    @pajo
    bistrica je bila na potpuno drugom mestu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti