Mladi istraživači Srbije dodelili priznanje "Volonteri prirodi po meri"

Mladi istraživači Srbije dodelili su priznanje "Volonteri prirodi po meri" na Međunarodni dan biodiverziteta 22. maja, u okviru projekta "Zajedno za životnu sredinu".
Godišnju nagradu "Volonteri prirodi po meri" Mladi istraživači Srbije dodeljuju motivisani dugogodišnjem iskustvom u radu sa volonterima, kao i u radu na zaštiti i očuvanju biodiverziteta i zaštićenih područja. 
 
Posebnost ove nagrade jeste u tome što organizacije, institucije ili pojedinci nominuju volontere, koji su se prethodne godine istakli učešćem u aktivnostima na zaštiti prirode.
Poziv da se nominuju "Volonteri prirodi po meri" pokazao je da je volontiranje za zaštiti prirode u Srbiji i dalje široko rasprostranjeno, uprkos tome što nije uvek dovoljno cenjeno, niti prepoznato na zvaničnom nivou, ističu iz ove organizacije.
 
Među prijavama su se, drugu godinu za redom, našle mnoge značajne volonterske aktivnosti, od kojih su one najuspešnije realizovane zahvaljujući saradnji sa upravljačima zaštićenih područja i  institucijama ili kada se u zaštitu prirode uključila čitava lokalna zajednica.
Dodeljivanje priznanja ima za cilj da prepozna i vrednuje izuzetne napore pojedinaca koji volonterski rade na zaštiti prirode. 
 
Jedan od takvih izuzetnih primera je ovogodišnji dobitnik "Volonteri prirodi po meri" Zoran Savković iz Aleksandrovca. 
 
Njegov dugogodišnji volonterski angažman usmeren je ka očuvanju prirode u Aleksandrovačkoj župi, kao i na planinama Kopaonik i Goč, ali i šire.
 
"Veoma sam počastvovan ovim priznanjem. Moja najveća satisfakcija jeste rad na terenu i mogućnost da svoja znanja prenesem dalje, posebno mlađim generacijama. Želim da svojim ličnim primerom i postignutim rezultatima pokrenem i druge da aktivno učestvuju i da im pomognem da prevaziđu prepreke kada je u pitanju očuvanje prirode. Nagrada mi je i podsticaj da još bolje radim, na širenju svesti o ekološkim pitanjima i značaju očuvanja prirode, naročito među decom", rekao je Zoran Savković.
 
U župskim selima, uspeo je da motiviše institucije i lokalnu zajednicu da preduzme konkretne korake, kao što je uklanjanje divlje deponije u selu Grčak. 
 
Savković je pokrenuo inicijativu protiv ispuštanja opasnih materija u Trnavačku reku, vodio je akciju za zabranu rada postrojenja za proizvodnju asfalta u selu Novaci, borio se protiv izgradnje kamenoloma na lokalitetu Rađevice i inicirao revitalizaciju tog lokaliteta. 
 
Njegov volonterski rad i aktivnosti usmerene na zaštitu prirode i poboljšanje kvaliteta života ljudi prepoznati su u lokalnoj zajednici, a i šire.
 
"Zoran je uzor, vođa i pokretač promena u borbi za očuvanje prirode koji je kroz svoj dosadašnji rad i posvećenost, uspeo da motiviše ljude različitih generacija, a naročito mlade, da se aktivno uključe", navode iz ove organizacije.
Izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije Tanja Petrović istakla je da nagrada ima za cilj da promoviše značaj uključivanja volontera u aktivnosti zaštite prirode, da podstakne inicijative pojedinaca i organizovanih grupa, kao i da istakne vrednosti volonterskog rada.
 
"Nastojimo da stimulišemo građane da se uključe u očuvanje biodiverziteta i procese donošenja odluka, kao i da sarađuju sa upravljačima zaštićenih područja u želji da proširimo zajednicu onih sa kojima delimo viziju i strast ka očuvanju prirode", rekla je ona.
 
Ovogodišnja dodela priznanja i obeležavanje Međunarodnog dana biodiverziteta održani su na Velikom ratnom ostrvu, zaštićenom području u samom srcu Beograda.
 
Projekat "Zajedno za životnu sredinu" finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ), radi unapređenja zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji. Ostali partneri na projektu su Mladi istraživači Srbije (MIS), udruženje  ENECA, Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), međunarodna organizacija The Nature Conservancy (TNC) i  Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Festival "Infant" od 14. do 18. juna

Ovogodišnji INFANT - Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, održaće se od 14. do 18. juna, u Srpskom narodnom pozorištu i Pozorištu mladih.