Otvoren granični prelaz na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije

Granični prelaz između Srbije, Mađarske i Rumunije ponovo je danas privremeno otvoren u organizaciji Evroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT).
Svečanosti otvaranja granice prisustvovao je predsednik Skupštine Vojvodine Balint Juhas.
 
On je istakao da se danas obeležava praznik dvadesetsedmogodišnje evroregionalne saradnje koja je, između ostalog, dovela i do otvaranja ove granice i uticala na živote građana koji sada, da bi došli do većih regionalnih centara, prelaze put od 10 kilometara, umesto dosadašnjih 50, saopštila je Skupština Vojvodine.
"Tripleks konfinium (trostruka granica) nije samo geografsko obeležje, to je simbol naše složene zajedničke istorije, a isto tako simbol kulturne šarolikosti i dobrosusedske saradnje", rekao je Juhas.
 
Predstavnik Županije Čongrad-Čanad Polnar Urš naglasio je da iz godine u godinu saradnja evroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa sve više napreduje i izrazio zadovoljstvo što je u planu otvaranje još jednog graničnog prelaza, kao konkretnog rezultata ove saradnje.
On je izrazio nadu da će se uskoro stupiti u realizaciju inicijative povezivanja Kikinde, Segedina i Temišvara železničkim saobraćajem.
 
Nacionalni koordinator DKMT za Rumuniju i predstavnik Županije Timiš Viorel Koifan rekao je da je veliki broj ljudi tokom godina uložio ogroman trud i energiju kako bi danas imali konkretne rezultate koji doprinose boljem životu građana u ovom području.
 
Nakon govora, održana je i tradicionalna prekogranična kros trka, u kojoj su učestvovala deca iz tri okolna sela u Srbiji, Mađarskoj i Rumuniji.
 
Svečanost je organizovana kod spomenika trostruke granice, kamena graničnika na tromeđi, koji predstavlja snažan simmbol složene istorije, kulturne raznolikosti i intezivne saradnje između tri zemlje, navedeno je u saopštenju.
  • Banaćanin

    25.05.2024 22:43
    Pruga je nekada postojala, ali je nekom smetala pa su je izvadili. Inace lep ulaz u Srbiju iz EU, u svaku treću kucu zivi neko.
  • Mary Poppins

    25.05.2024 18:25
    Ovo nije uspeh
    Da vučić šešelj milošević nisu pljačkali i radovali,ovi granični prelazi damas ne bi ni trebali već bi bili deo EU i putovali bi kao sav normalan svet.
  • Nena

    25.05.2024 16:28
    Granica Srbije
    Iz kog mesta u Srbiji se dolazi na to tromedje. Gde se ukrcavamo na Tisi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina