Vršnjačko nasilje u školi u Sremskim Karlovcima - uprava tvrdi da je to izolovan incident

Ivana Lazarević, majka sedmogodišnjeg učenika OŠ "23. oktobar" u Sremskim Karlovcima, kaže da njen sin prvak gotovo svakodnevno trpi vršnjačko nasilje.
Vršnjačko nasilje u školi u Sremskim Karlovcima - uprava tvrdi da je to izolovan incident
Foto: Pixabay
Ona za Nova.rs tvrdi da joj je savetovano da dete "čeliči", a direktorka škole kaže da je reč o izolovanom incidentu i da je sve prijavljeno nadležnima.
 
Početkom prošle nedelje dečaka je, kako navodi njegova majka, učenik sedmog razreda gurnuo u školskom toaletu, pri čemu je udario slepoočnicom u zid. Ona kaže da je slučaj prijavio učiteljici, nakon čega je rečeno da će se reagovati ukoliko se isto ponovi.
Međutim, sledećeg dana, isti učenik je udario dečaka kolenom u genitalije. Ponovo je prijavio napad, ali se ništa nije dogodilo. Ivana Lazarević kaže da je o maltretiranju saznala od samog deteta i da ih škola nije obavestila ni o čemu. 
 
Situacija je eskalirala u sredu kada je isti učenik sačekao da čeka i pretio mu da će ga ubiti. 
 
"Dete od sedam godina šaljem u školu da uči, a ne u rat ili da ga ubiju. Za to vreme, učiteljica u vajber grupi piše da se slučaj budno prati od ponedeljka. Da moje dete u školi neko ubije, niko ne bi bio odgovoran. Nadležni u školi su nam naglasili i da u školski toalet ni dežurni nastavnik ne sme da uđe, pa kako onda da šaljemo decu da tamo uče?", pita se Lazarević, čiji je advokat školi uputio opomenu pred tužbu.
Ona smatra da se slučaj vršnjačkog nasilja zataškava. Dodaje i da su roditelji zabrinuti za svoju decu.
 
Zbog nasilja je kontaktirala školsku upravu u Novom Sadu, a pre dva dana je u vajber grupu stiglo saopštenje direktorke u kom se navodi da je upravo škola informisala školsku upravu. 
 
Direktorka škole Vesna Čolić naglašava za Nova.rs da je u pitanju izolovani slučaj i da "nema govora o 'svakodnevnom nasilju od strane starijih učenika u dvorištu i zgradi škole'".
 
"Škola ima organizovano dežurstvo nastavnika i video nadzor i nije bilo ni jedne prijave od strane učenika i roditelja do 21. maja 2024. godine. Reč je o izolovanom incidentu, čije okolnosti utvrđuje policija u okviru svojih nadležnosti", poručuje Čolić.
 
Ona ističe da je povodom prijave roditelja, učenika prvog razreda, dana 22. maja, škola odmah po saznanju i informacijama, koje je 21. maja dobila od Policijske stanice Sremski Karlovci, preduzela radnje, u okviru svojih nadležnosti, postupajući u skladu sa Protokolom o postupanju ustanove u odgovoru na diskriminaciju, nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.
"Na osnovu prikupljenih informacija i stručnom procenom Tima za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, na sastanku održanom 24. maja, izvršena je procena i određena vrsta i stepen nasilja na osnovu koga će se izraditi Operativni plan zaštite za učenike koji su pretrpeli nasilje, koji podrazumeva aktivnosti podrške i jačanju učenika, a koji se sprovode sa učenicima i njihovim roditeljima", kaže Čolić.
 
Direktorka ukazuje da je obaveštena školska uprava, a da će po proceni biti uključene i ostale nadležne institucije.
  • Maeta

    27.05.2024 23:45
    Ama
    .... nista bez pisanog traga. Svaki put mejl, staresini, PP sluzbi, direktoru skole.
    Tako jedino moze da se vidi da ste nekoga obavestili. Telefonske razgovore, Viber, sms poruke niko ne tretira za ozbiljno. Ostavi se razuman rok da se odgovori, nakon toga advokat.
    Prosvetare briga za decu, sem casnih izuzetaka.
  • SK

    27.05.2024 13:08
    Nasilnik?
    Da li je nasilnik zaista nasilnik?
    I, ako jeste, sta ga je podstaklo na ovakvo ponasanje?
  • ex chapman

    27.05.2024 12:42
    dete
    kod vecine prosvetara se vremenom razvije neka oguglalost i otupelost na ovakve stvari.
    a direktori zna se - najvaznija vestina za svakog direktora je ESKIVIRANJE ODGOVORNOSTI. nisam ja to je onaj, preduzeli smo sve zakonske mere, oformljen je tim, pratimo situaciju...
    naravno da je i u toj skoli, kao i u svakoj drugoj bilo nasilja, i bilo je i prijava, samo ko ce to da dokaze?
    apsolutno podrzavam ovu majku i iskreno se nadam da ce nadlezni u skoli dodbro da se opeku. mozda to malo trgne i ostale ucitelje i nastavnike, da rade ono sto im je deo posla - da brinu o deci koja su im poverena
    razumem ja da su plate male, ali kako mozes da gledas da sedmak tuce prvaka?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti