Nema gde ga nema, sutra i kod vas u ulici: Đurić se "razleteo" po gradu pred izbore

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, kao što je rekao za 021.rs, nije zabrinut zbog prijave Agenciji za sprečavanje korupcije i nastavlja da vodi kampanju.
Nema gde ga nema, sutra i kod vas u ulici: Đurić se "razleteo" po gradu pred izbore
Foto: 021.rs
Samo u poslednja četiri dana Đurić je bio prisutan na više od 15 događaja, od kojih su neki uključivali i prvu na listi "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra", dr Vesnu Turkulov.
 
Od 23. maja, kada je Transparentnost najavila prijavu, Đurić je nekoliko puta bio sa aktivistima Srpske napredne stranke u različitim delovima grada, i sve je to objavljivao na svom zvaničnom Instagram nalogu.
 
Čak 24 odsto gradonačelnikovih aktivnosti koje je objavljivao na Instagramu u predizbornom periodu bile su isključivo stranačke, odnosno podrazumevale su rad sa aktivistima Srpske napredne stranke na terenu. Većini njih prisustvovala je i dr Vesna Turkulov.
 
Za razliku od toga, u periodu pre raspisivanja izbora, manje od dva odsto aktivnosti bilo je isključivo stranačkog karaktera. Na novim postovima, gradonačelnik je pisao i pozive na izbore, poput "do pobede 2. juna".
Osim događaja standardnih za funkciju gradonačelnika, kao što su otvaranje Sterijinog pozorja i obeležavanje sedam decenija od osnivanja Istorijskog arhiva, Đurić je u poslednjih nekoliko dana bio na Novom naselju sa aktivistima Srpske napredne stranke koji su delili promotivni materijal. Sa Vesnom Turkulov, Đurić je bio na Slanoj bari, 26. maja, gde je prisustvovao festivalu za decu.
 
Sa ministarkom za brigu o porodici i demografiju, Milicom Đurđević, Đurić je u nedelju, 26. maja, bio na Najlon pijaci. Stigao je i da ode na turnir u basketu na Novom naselju, ali i da poseti Srednju školu "Jakov Nenadović" u Sremskoj Kamenici sa Ivicom Dačićem.
 
Zanimljivo je i to da je, u roku od samo dva meseca, dva puta obilazio radove na Osnovnoj školi "Miloš Crnjanski", kako bi predstavio napredak izgradnje.
Iako je Đurić i ranije bio aktivan na Instagramu gde je redovno objavljivao svoje aktivnosti, priroda događaja koji ispunjavaju njegov raspored se promenila od kraja aprila, kada su raspisani lokalni izbori.
 
Pre toga, u januaru, februaru, martu i delu aprila, objave gradonačelnika Novog Sada odnosile su se na teme aktivnosti poput prisustva liturgijama, obeležavanja raznih godišnjica, otvaranje pojedinih objekata i izložbi, kao i na razne prijeme u Gradskoj kući.
 
Tako je, na primer, od 1. januara do dana raspisivanja izbora, Đurić imao 117 aktivnosti, uključujući i prijeme ambasadora i obilaske radova, dok je od 26. aprila do danas, 27. maja, imao 80.
 
 
U proseku je, u periodu pre raspisivanja lokalnih izbora, gradonačelnik Novog Sada imao jednu aktivnost dnevno, dok je od raspisivanja izbora do danas broj aktivnosti prešao tri po danu. 
 
U stranačke predizborne aktivnosti sa Vesnom Turkulov, upušta se tri dana nakon raspisivanja lokalnih izbora, 29. aprila, kada je zajedno sa njom i aktivistima stranke u centru grada razgovarao sa prolaznicima.
 
Već 1. maja sa dr Turkulov i stranačkim aktivistima posećuje Petrovaradin i Sremsku Kamenicu, a dva dana kasnije zajedno sa nositeljkom liste na lokalnim izborima posećuje porodicu ratnog veterana koji je ranjen u NATO bombardovanju Novog Sada. Kako se može videti na objavljenim fotografijama, Turkulov i Đurić su tom prilikom odneli poklone za porodicu.
 
Vesti i fotografije sa nekih od ovih događaja nisu objavljene samo na Đurićevom Instagram profilu, već i na zvaničnoj veb prezentaciji Grada Novog Sada. 
 
U maju je Đurić bio i u Kisaču na sportsko-porodičnim danima u Kisaču, na slavi MZ "Boško Buha", u Begeču sa aktivistima, na otvaranju francusko-srpske gimnazije, u vrtiću na Klisi, u Veterniku sa Milošem Vučevićem, u Stepanovićevu, u Bukovcu, na Salajci, u Futogu, na Novom naselju...
 
Đurić je stigao i da na platou Spensa razgovara sa članovima i aktivistima Srpske napredne stranke, da na Detelinari obeleži Dan fizičke aktivnosti, da trči trku "Novi Sad business run", da isprati ratne i vojne invalide u Banju Krupanj, da obiđe radove na palati pravde i na mostovima...
 
Sa aktivistima Mesnog odbora "Podbara" gradonačelnik Novog Sada je, kako je objavio na svojoj Instagram stranici, čistio park u njihovom komšiluku.
 
Kako je napisao uz fotografije sa "radne akcije", on je obišao "vredne aktiviste koji su ovo popodne iskoristili da očiste park u svom komšiluku". Interesantno je da ovaj deo grada zapravo nema park, već samo nekoliko manjih zelenih površina, od kojih su jednu čistili aktivisti Srpske napredne stranke.
Podsetimo, Transparentost Srbija najavila je prijavu protiv gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića zbog funkcionerske kampanje.
 
Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić za 021.rs je rekao da se  iz medija i sa zvaničnog naloga Milana Đurića vidi da on vodi funkcionersku kampanja.
 
Premda zakon ne zabranjuje da se Đurić kao gradonačelnik pojavljuje na raznim događajima, ono što je sporno jeste što uz njega bude i prva na listi "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra" dr Vesna Turkulov.
 
"Mi ćemo podneti prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije koja se odnosi na gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, pre svega kao nosioca javne funkcije, jer on je odgovoran i ne sme da stavi javne resurse u funkciju partijske promocije. Ovo je jedan od mogućih načina da se reaguje u ovom slučaju", rekao je Nemanja Nenadić.
 
Đurić je, u kratkoj izjavi za 021.rs, naveo da nije zabrinut zbog ove prijave. On je naveo da svako može da podnese prijavu i nije želeo da komentariše razloge zbog kojih će se tražiti njegova odgovornost zbog zloupotreba javne funkcije u kampanji.
  • Olja B

    27.05.2024 22:50
    Da li može da se razleti i do Sr Kamenice? Da mu pokažemo nas park ali i naselje Cardak…da vidi kako Dinine komšije idu peske svaki dan nekoliko kilometara na posao i u skolu jer neće da nam resi bus,do skora je bio asfalt ali poslednja 2 meseca je toliko vodovodnih havarija da idemo po blatu i niko ne reaguje. Možda zato jer ona ima vozača i službena kola. Sada kada ostane bez funkcije ići će i ona peske sa nama. Mi svoj glas dajemo Baculovu. Cardak se odvažio da prelomi i da podršku komsiji. 20 godina čekamo vodu,kanalizaciju,put i autobus…dosta je!
  • Jedan je Djole

    27.05.2024 18:29
    Odlazi cirkus iz našeg malog grada
    Širokim drumom što izlazi na most
    Odlazi cirkus i ja se pitam sada
    Ko je domaćin, a ko je bio gost

    Nestaje cirkus u širokoj ravnici
    U kišnoj noći za njim se srebri trag
    Odlazi fakir i artisti na žici
    I tužni pajac što bio mi je drag
  • Novosađanin

    27.05.2024 17:09
    Kad se već razleteo neka leti s pozicije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti