Na Trandžamentu se planira 2.000 stanova: Ko će ih graditi?

Na Trandžamentu bi u narednom periodu moglo da bude izgrađeno oko 2.000 novih stanova.
Na Trandžamentu se planira 2.000 stanova: Ko će ih graditi?
Foto: 021.rs
To je predviđeno urbanističkim projektom koji je trenutno na javnom uvidu. 
 
Šta se planira?
 
Na Trandžamentu između Kameničkog puta i Ulice Dunavske divizije planira se novi opštegradski centar, sa čak 65 lamela koje će činiti četiri celine. Lamele će međusobno biti povezane jednoetažnim i dvoetažnim garažama.
 
Ukupna površina parcele na kojoj će se graditi prelazi 10 hektara. Površina zemljišta koju će pokrivati stambeni kompleks je 36 hiljada kvadrata, dok će ukupno biti izgrađeno 138 hiljada kvadrata stambeno-poslovnog prostora. To znači da će u ovom, do sada neizgrađenom, delu Trandžamenta biti izgrađeno čak 1.978 stanova i više od 2.000 parking mesta u podzemnim garažama i na samoj parceli. 
U prizemljima objekata prema Ulici Kamenički put planirano je poslovanje, dok su ostale nadzemne etaže namenjene za stanovanje. Planirano je i uređenje unutarblokovskog prostora - zelenih i slobodnih površina, sportskih terena, internih saobraćajnica i parking mesta, kao i izgradnja transformatorske stanice i vrtića.
 
U zavisnosti od ulice na koju izlazi, objekti će se sastojati od suterena, prizemlja i dva, odnosno tri sprata. 
 
Kako se navodi u Urbanističkom planu, obavezna je i gradnja predškolske ustanove za potrebe kompleksa. Novi vrtić će biti jednospratna zgrada, a kapacitet bi trebalo da bude za oko 300 dece. 
Gradnja ovog velikog kompleksa bi, prema planu, trebalo da se odvija u četiri faze.
 
Deo parcele na kojoj će se graditi je nekada bio zemljište koje je eksploatisala ciglana "Sloga", zbog čega je teren neravan. U tom delu neophodno je izgraditi potporni zid. 
 
Investitoru je ostavljena i opcija ograđivanja građevinskog kompleksa, živom ili transparentnom ogradom, odnosno kombinacijom dva tipa.
 
FOTO: Urbanističiki plan
 
Gradnja u zoni zaštite
 
Budući da se ovaj prostor nalazi u preseku više zaštićenih zona, investitor je za plan morao da obezbedi Rešenje o uslovima zaštite prirode od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
 
Prostor obuhvaćen planom nalazi se u zaštitnoj zoni Nacionalnog parka Fruška gora, u prostornom obuhvatu ekološki značajnog područja "Fruška gora i Koviljski rit", odnosno u obuhvatu međunarodno značajnog područja za biljke. Takođe, parcela se nalazi i u zaštitnoj zoni međunarodnog ekološkog koridora reke Dunav. 
 
Investitor je Uslove zaštite prirode dobio još u junu prošle godine. Kako se navodi u uslovima, prilikom planiranja i gradnje, neophodno je očuvati predeone i biološke raznovrsnosti kroz zaštitu i uređenje. Takođe, neophodno je da u okviru celog kompleksa bude minimum 20 odsto zelenila.
 
Zavod navodi i da su u pojasu od 500 metara od međunarodnog ekološkog koridora zabranjena rešenja koja narušavaju ekosistem. Važno je i izbegavati direktno osvetljenje obale, predvideti pravila ozelenjavanja, odlučiti se za biljke u skladu sa uslovima lokaliteta, sačuvati površinski sloj zemljišta i predvideti mere za očuvanje kvaliteta voda. 
 
Ko gradi?
 
Kompleks na Trandžamentu će graditi firma koja je kupila ovo zemljište pre par godina, "ILF" DOO iz Novog Sada. 
 
Ovo zemljište je prethodno decenijama bilo namenjeno za parkovsku površinu, ali nakon što ga je "ILF" kupio prenamenjeno je u opštegradski centar. 
 
Park koji je bio predviđen pomeren je tako da će se nalaziti između novog opštegradskog centra i već urbanizovanog dela Trandžamenta u kom se uglavnom nalaze porodične kuće, što će novi kompleks smestiti na idealnu poziciju - između parka i pogleda na Dunav i Novi Sad. 
 
Zastupnik i jedini vlasnik kompanije "ILF" je Siniša Mićević, koji ima udela u više drugih preduzeća.
 
Mićević je kao vlasnik Društva za razvoj projekata "ILF" upisan u septembru 2018. godine. Pre njega, firma je pripadala "Galens Investu". 
 
Udeo u vlasništvu druge Mićevićeve firme, "Capitel Light" imalo je i DOO "Bio Team Electro". Bivši savetnik nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića Slobodan Milić Bocara zapravo je osnovao "Capitel Light" preko DOO "Bio Team". 
 
Udeo u vlasništvu "Bio Team" ima još jedna firma u likvidaciji - "Boban gradnja", na koju je Milić prebacio imovinu DOO "Bio Team", čiji je vlasnik bio do 2013. godine.
 
Zbog istorije vlasništva preduzeća koje poseduje Mićević, pre dve godine je došlo i do ozbiljnih optužbi od strane novosadske opozicije. Mićević je to tada u odgovoru za 021.rs nazvao kampanjom "koja za cilj ima nanošenje štete" njegovoj kompaniji i njemu lično i uputio novinarku na pravnog zastupnika za svu dalju komunikaciju. 
 
Mićević je 2023. godino osnovao i DOO "Novex 021". Ova firma osnovana je sa 1.000 dinara novčanog uloga. Međutim, nenovčani ulog mnogo je veći i iznosi više od 107 miliona dinara, budući da je u njenom vlasništvu parcela na Bulevaru Jovana Dučića.
Gradnja na Trandžamentu - od ideje do realizacije
 
Inače, moguća gradnja na Trandžamentu pominje se još od 2020. godine, kada je JP "Urbanizam" zatražilo vodne uslove za Generalni urbanistički plan Novog Sada, u kojima se navodi da "postoji interes da se uz poštovanje režima zaštite Nacionalnog kulturnog dobra Petrovaradinske tvrđave planira za namenu opštegradskog centra".
 
Tada je za 021.rs potvrđeno iz Ministarstva kulture da je Zavod za zaštitu spomeniku kulture Novog Sada uzeo u ponovno razmatranje valorizaciju Petrovaradinske tvrđave. Iz Zavoda su tad istakli da je dokumentacija vraćena zbog određenih izmena koje se odnose upravo na "uslove čuvanja, održavanja i korišćenja katastarskih parcela koje se nalaze na lokalitetu Trandžament".
 
Tim dokumentom definisale su se granice kulturnog dobra i zaštićene okoline kulturnog dobra i predviđaju mere zaštite kojima se čuvaju vrednosti, integritet i autentičnost kulturnog dobra.
 
Javna prezentacija Urbanističkog projekta stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru između Trandžamentske ulice i ulica Kamenički put i Dunavske divizije u Petrovaradinu trajaće do nedelje, 16. juna. Projekat se može videti radnim danima od 10 do 13 časova u zgradi Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove, ali i na sajtu Grada.
 
Svi zaintersovani građani i pravna lica mogu, u toku trajanja javne prezentacije, u pisanom obliku da dostave primedbe Gradskoj upravi u pisanom obliku ili na mejl planiranje@uprava.novisad.rs.
  • LeeMan

    15.06.2024 10:15
    Veseli
    Biće veselo kad DEA ili FBI “pull the plug “ . Ovo je sad već ozbiljna medjunarodna peračina para .
    I , trajaće dok nekom Gore ( ne u SNS , oni su ipak boranija) ne zasmeta .
    Kao , onimad , sa Šarićevim parama !
    Kad je Ivica išao u Ameriku po “packe” . A gle , Ivica opet ministar unutrašnjih dela. Kao onomad ..
  • Jovan

    14.06.2024 12:11
    Pravi bosanski raj.
  • Ivana

    14.06.2024 10:03
    Hm?!
    Nije pitanje "Ko će da gradi?!" Jasno je da će Galens, a kako će se zvati DOO koji će da gradi nebitno je...Za mene je značajnije pitanje Ko će sve te izgrađene stanove po celom NS pa sad i ovde da kupuje i za koji novac?! Sablasno je!!! Jel to Grad Novi Sad planski naseljava građane Republike Srpske?! Ja ne znam dokle će sve ovo da traje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.