Izmenama GUP-a Trandžament se predaje investitorima, neki su već pikirali parcele

Zemljište površine skoro 90 hiljada kvadrata na Trandžamentu novim GUP-om prenamenjeno je iz parkovske površine u opštegradski centar.
Izmenama GUP-a Trandžament se predaje investitorima, neki su već pikirali parcele
Foto: 021.rs

Park koji se planira već decenijama unazad, pomeren je, pa će se nalaziti između ovog opštegradskog centra i već urbanizovanog dela Trandžamenta u kom se uglavnom nalaze porodične kuće.

Tako će ovaj opštegradski centar (što, prema ranijim planovima, znači zona poslovanja i stanovanja) biti smešten na idealnu poziciju, između parka i pogleda na Dunav i Novi Sad.

Ko je vlasnik zemljišta?
 
Sedam parcela, ukupne površine 87.128 kvadrata, u vlasništvu su kompanije "ILF" d.o.o. koja je do pre tri godine bila u vlasništvu Galensa invest.
 
Trenutni vlasnik kompanije je Siniša Mićević, u čijem je vlasništvu i "Capitel Light Team" Veternik, preduzeće koje je 2012. godine osnovao bivši savetnik gradonačelnika Slobodan Milić Bocara preko kompanije Bio team electro.
 
Istorija vlasništva dva preduzeća koja sada poseduje Mićević, dovela je i do ozbiljnih optužbi od strane predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Borislava Novakovića, koji je još 2019. godine pitao kakve su veze između Miloša Vučevića i Slobodana Milića Bocare sa firmom "Capitel Light", kao i koja je veza firmi "Galens" i "ILF". 
 
Novinarka 021.rs odgovore na ova pitanja pokušala je da dobije od Siniše Mićevića, ali joj je on umesto poricanja ili objašnjenja, rekao da "daljim širenjem laži učestvuje u kampanji koja za cilj ima nanošenje štete" njegovoj kompaniji i njemu lično. Dodao je da dalju komunikaciju mogu da nastave samo putem njegovog pravnog zastupnika. 
 
Šta se gradi na Trandžamentu?
 
Mićević je upitan i šta njegova firma planira da gradi na Trandžamentu, ali je odgovor i na to pitanje izostao. 
 
Prema navodima u Nacrtu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030, deo Trandžamenta koji je sada u vlasništvu firme "ILF" je zona planirane izgradnje, odnosno opštegradski centar, ali će se pravila gradnje i visina objekata definisati daljim planovima.
 
  
Novi Generalni urbanistički plan (crvene površine predviđene su za izgradnju)
 
Pojam "opštegradski centar" je jedna od stavki u GUP-u koje su privukle najviše pažnje, naročito od strane predstavnika Društva arhitekata Novog Sada (DANS).
 
Opštegradski centri su definisani kao područja izvan starog gradskog jezgra, a koji imaju za cilj decentralizaciju grada. Oni čine veliki deo novog GUP-a. Iz DANS-a tvrde da se njima "privatnim investitorima otvara mogućnost da zahtevaju veći koeficijent izgrađenosti ili veću spratnost".
 
Kako je na prvoj javnoj prezentaciji GUP-a rekao član Upravnog odbora Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović, tolikom zastupljenošću opštegradskih centara u generalnom planu grada, stvara se jedna "legalna pijaca", odnosno sve što je "crveno (u planu predviđeno za opštegradski centar) je "podložno pregovorima vezano za koeficijente izgrađenosti".
 
Park koji je prvobitno predviđen za tu lokaciju, pomera se prema groblju, pa će praviti "barijeru" između groblja i onog što će verovatno biti stambeno-poslovni kompleks, samim tim dižući vrednost zemljišta. U pitanju je tematski park površine od oko 13 hektara. Neki od sadržaja tematskog parka su izložbeni prostori, radionice i uređeni slobodni prostori.
 
  
Stari Generalni urbanistički plan (svetlo zelene površine predviđene su za park)
Da li se štiti kulturno dobro ili privatni interes?
 
O mogućoj izgradnji na Trandžamentu 021.rs je pisao još u februaru 2020. godine, kada je JP "Urbanizam" zatražilo vodne uslove za GUP, u kojima je navedeno da za područje na delu ciglane Trandžament koje je važećim Planom predviđeno za sportski centar, postoji interes da se uz poštovanje režima zaštite Nacionalnog kulturnog dobra Petrovaradinske tvrđave planira za namenu opštegradskog centra.
 
Tada je za 021.rs potvrđeno iz Ministarstva kulture da je valorizacija Petrovaradinske tvrđave povučena na ponovno razmatranje od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Iz Zavoda su tad istakli da je dokumentacija vraćena zbog određenih izmena koje se odnose upravo na "uslove čuvanja, održavanja i korišćenja katastarskih parcela koje se nalaze na lokalitetu Trandžament".
 
I ovoga puta obratili smo se i Ministarstvu i Zavodu da utvrdimo koje su tačno utvrđene promene korišćenja parcela na Trandžamentu, ali nismo dobili odgovor.
 
Dokumentom koji je bio povučen zbog izmena definišu se granice kulturnog dobra i zaštićene okoline kulturnog dobra i predviđaju mere zaštite kojima se čuvaju vrednosti, integritet i autentičnost kulturnog dobra.
 
Višnja Kisić iz Panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa Nostra" je za 021.rs, kada je inicijalno objavljeno da je moguća gradnja na ovom zemljištu, rekla da bi trebalo da postoji konsenzus o vrednosti Trandžamenta kao prostora koji čini celinu sa Petrovaradinskom tvrđavom i u granicama je iste, kao i konsenzus da gradnji hotela, višespratnica i naselja nije mesto na Trandžamentu.
 
Ocenila je i da bi za bilo kakav projekat gradnje morala biti urađena detaljna Studija uticaja na kulturno nasleđe i Studija uticaja na životnu sredinu.
 
Istakla je i da je prostor Trandžamenta bez dileme viđen i vrednovan kao sastavni deo kulturno-istorijske celine Tvrđave, naročito zbog važnog istorijskog događaja koji se na njemu odigrao, odnosno odlučujuća bitka između Osmanskog carstva i Habzburške monarhije, nakon koje se Osmansko carstvo povuklo sa prostora severno od Dunava.
 
"Osim tog istorijskog značaja, od velike važnosti je vrednost čitavog istorijskog kulturnog predela Tvrđave, uključujući i Trandžament, koji stvara karakteristične vizure iz grada na Tvrđavu, i ima karakterističnu ambijentalnu vrednost. Upravo zbog te vrednosti ovaj prostor je predviđan u ranijim dokumentima kao javni prostor, dostupan svima, i kao parkovski prostor pun drveća koga je sve manje u našim gradovima. Drugim rečima, u slučaju da se sa ovim planom nastavi, oni bi dozvolili gradnju višespratnica na spomeniku kulture", ocenila je Kisić.
 
Javna sednica komisije za planove na kojoj bi trebalo da se razmatra Nacrt Generalnog urbanističkog plana održaće se 21. februara, a izveštaj komisije trebalo bi da bude završen do 5. marta, nakon čega se ide na to da oko 8, 9. marta plan bude upućen ka Gradskom veću i predložen Skupštini grada na usvajanje.
  • Dragana

    21.02.2022 19:39
    Prodano bas sve
    Nekoliko ljudi, za malo novca pokupovalo pola grada- prave Novi Novi Sad, NA MESTU NASIH PARKOVA ZGRADE I PARKINZI. Velika bruka i ruglo.
  • Darko

    08.02.2022 16:19
    Radioaktivni Trandžament
    Iskreno od tog dela Trandžameta bi bežao zbog ko zna kakvog radioaktvnog materijala iz `99.
  • Dana

    08.02.2022 12:04
    Sve vam smeta vi bogom dani.Gde ste pikupili toliku pamet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti