Mlada Novosađanka nova zvezda strip scene

Trinaestogodišnja Anja Tanović, učenica sedmog razreda OŠ "Prva vojvođanska brigada" sa Novog naselja, koja je na poslednjem Međunarodnom salonu stripa osvojila prvu nagradu u svojoj kategoriji, priprema se za novo takmičenje koje će se uskoro održati u Beogradu.

Trinaestogodišnja Anja Tanović, učenica sedmog razreda OŠ "Prva vojvođanska brigada" sa Novog naselja, koja je na poslednjem Međunarodnom salonu stripa osvojila prvu nagradu u svojoj kategoriji, priprema se za novo takmičenje koje će se uskoro održati u Beogradu.

Anja je zavolela strip kao sasvim mala, a jako rano je i počela da crta. Nagrade za svoje vanserijsko umeće počela je da dobija već sa sedam godina, a praktično ne prođe nijedan Međunarodni salon stripa u Beogradu da ova mlada Novosađanka ne osvoji neku nagradu.

Pošto je skroz odličan đak, planira da upiše Jovinu gimnaziju. Od stripa ne odustaje i priprema se za naredno takmičenje koje joj uskoro sledi. - Inspiracija su mi stvari iz života, ono što se meni događa, priče iz porodice, razgovori sa prijateljicama. Uvek me je privlačilo crtanje i kada pravim strip, ja sam autor i teksta, odnosno priče, kao i likova - priča ova talentovana devojčica.

Pobednički strip "Budućnost će ionako doći" u kategoriji do 15 godina na poslednjem Međunarodnom salonu stripa pokazuje Anjin stav da u životu treba uživati i koristiti svaki momenat na pravi način. Sada pravi strip gde na jednom "kaišu" ima po tri slike, a svaki kaiš je jedna priča. Planira da napravi više priča, ali su na svakoj od njih junaci isti.

- Kada dobijem ideju, prvo olovkom nacrtam detaljan crtež, a onda radim na računaru. Volim da slušam muziku dok crtam. Od početka mi mnogo pomaže tata koji je i otkrio moj talenat za crtanje, a veliku pomoć imam i u nastavniku likovnog. Takođe sam učestvovala i u Školi stripa koja je organizovana više puta u raznim ograncima Gradske biblioteke - priča Anja.

Ona je kao sasvim mala volela Hogara i Garfilda, a kasnije je otkrila i magični svet Diznijevih crtanih likova. Omiljeni autor joj je Mebius, za kojeg kaže kako joj predstavlja veliku inspiraciju i da joj je žao što on više nije među živima.

Anja je inače prvi put dobila nagradu na Međunarodnom salonu stripa kada je imala samo sedam godina. Nakon toga je na ovom salonu osvajala više nagrada pa i onih za zreo i maštovit izraz, kao i specijalne nagrade žirija. Salon stripa u Beogradu već deset godina okuplja istinske ljubitelje i autore stripa, a prošle godine je na ovoj manifestaciji bilo čak 287 autora iz 29 zemalja. Anja je dobitnica i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju u Austriji 2009.

Njeni radovi mogu da se vide i na blogu http://www.annijat.blogspot.com.

  • joj

    13.03.2013 19:31
    blog
    Pozadina na blogu jooj je katastrofa! Ne mozes skrolovati a da te ne nervira i da oci ne pocnu da bole. Menjaj je plizz
  • zbunj

    13.03.2013 19:26
    aaaa
    aaaa taj STRIP.
  • Dr Petrović

    08.03.2013 17:03
    Bravo Anja

    Nisam nikada sumnjao u tebe, još čuvam neki tvoj crtež. Samo napred.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.