Podrška iz Novog Sada protestu u Sarajevu

Grupa aktivista i građana okupila se na Trgu slobode sa transparentima podrške demonstrantima iz Sarajeva.
Grupa aktivista i građana okupila se na Trgu slobode sa transparentima podrške demonstrantima iz Sarajeva.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine već skoro nedelju dana traju protesti zbog blokade izdavanja jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) u toj zemlji.

Protest u Novom Sadu organizovan je spontano, putem društvenih mreža i okupio je nekoliko desetina Novosađana, kojima su se pridruživali i slučajni prolaznici. Na transparentima koje je grupa istakla pisalo je "JMBG Novi Sad" i "Novi Sad za JMBG".

"Ovim protestom želimo dati podršku građanima BiH i želimo da pokažemo da smo prevazišli religijske, etničke i nacionalističke prepreke", rekao je jedan od učesnika protesta.

Demonstranti su kazali da je važno da građani Srbije, regiona, ali i celog sveta pokazuju solidarnost jedni sa drugima i za probleme sa kojima se suočavaju, te da JMBG "nije samo unutrašnji politički problem Bosne i Hercegovine, već se tiče svih".

Građani BiH danas su održali veliki protest ispred Parlamentarne skupštine u Sarajevu, na kom su tražili donošenje Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, kako bi deca rođena nakon 12. februara mogla dobiti JMBG, zdravstveno osiguranje i putne isprave.

  • 12.06.2013 22:02
    @Neven
    Није тачно да се у РС не може добити ЈМБГ. РС и дистрикт Брчко уредно и без прекида издају матичне бројеве за новорођену децу. Федерација, тј. бошњачко-хрватски ентитет не издаје бројеве и то је суштина. Читава ујдурма своди се на намеру да се још једно овлашћење пребаци са ентитетског на ниво Бих, самим тим протест у Сарајеву је политичке природе. Наравно, протести подршке у Србији су идиотски, као и обично.
  • Neven

    12.06.2013 15:37
    NS HVALA !
    Tužno mi je vidjeti da nako nepiše džamahirija, svejedno ima nas svakakvih. No moram reći da ni srbi u RS u ne mogu dobiti broj, pa nek se kolega što se boji džamahirije upita šta da radi sa srbima. Rodjen sam u Bosni a proveo dobar dio života u Vojvodini. Imam utisak da su ovi što se boje džamahirije jedino jaki na netu inače ih nigdje nema. Ostalim normalnim gradjanima i ljudima u previvnoj Vojvodini VELIKO HVALA u ime cijele Bosne i Hercegovine a specijalno Sarajeva.
  • Mr DiMarzio

    12.06.2013 09:32
    Fools
    Budale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti