"Pekinška patka" samo "patka"

Grupa "Pekinška patka", odnosno njen frontmen Nebojša Čonkić, odgovorio je gitaristi Sretenu Kovačeviću da ne može da polaže pravo na pesme tog benda.
Grupa "Pekinška patka", odnosno njen frontmen Nebojša Čonkić, odgovorio je gitaristi Sretenu Kovačeviću da ne može da polaže pravo na pesme tog benda.

Bivši član i jedan od osnivača "Pekinške patke" Sreten Kovačević tvrdi da nova postava grupe nema pravo da izvodi pesme sa  njihovog albuma "Plitka poezija", čiji je on autor i koautor,  i navodi da će u suprotnom snositi sankcije.

"Pesme su zaštićeno autorsko delo, zaštićene su i kod Sokoja i on će preduzeti odgovarajuće mere u skladu sa zakonom. Ove pesme ne mogu da izvode jer ovo sada nije "Pekinška patka", navodi Kovačević.

U pitanju su pesme na kojim su odrastale generacije novosadskih pankera - "Bolje da nosim kratku kosu", "Šta je zbližilo nas", "Bela šljiva", "Biti ružan, pametan i mlad", "Kontracepcija", "Poderimo rok", "Ja sam panker (u sakou starom)", "Kratkovidi magarac", "Ori ori", "Ljubav", "Gledaj ja sam svoj", "Skakadak", "Za Yoko Ono".

Čonkić je odgovorio da je ''autorstvo nad pesmama sa prvog albuma podeljeno između Čonkića i Kovačevića, da je Čonkić napisao pet pesama, Kovačević tri, pet je koautorski rad, a sve tekstove na srpskom jeziku napisao je Čonkić''. ''Nažalost, jula 1980. godine, Kovačević je bez prethodne konsultacije i Čonkićevog znanja prijavio koautorstvo nad pet Čonkićevih pesama i jedini potpisao formulare o prijavi autorskog dela u SOKOJ-u. Podaci se razlikuju u odnosu na one koje je Jugoton prethodno dobio od članova grupe i odštampao na vinilu 'Plitke poezije''', navodi ''Pekinška patka''.

Prema rečima Kovačevića, nakon nastupa originalne postave na Exitu 2008. godine, "Pekinška patka" je završila svoje koncertne aktivnosti, tako da dalje korišćenje ovog imena nije adekvatno. Kovačević smatra da se time unosi zabuna među najverniju publiku.

Podsećamo, nova postava "Pekinške patke" najavila je koncerte za 21. i 22. maj u Beogradu i Zagrebu, kao i povratnički album koji bi trebalo da bude objavljen narednog proleća, nakon 30 godina pauze.

  • Prpica

    22.11.2010 19:26
    Komsho Moj
    Cestitam na zapazanju !!! Jedini koji je imao 'pomoc' , cak ne ni iza bine , nego na bini (vidi se na svim snimcima sa EXIT-a)je ovaj 'gitarista' Kovacevic. Slazem se, sramota, jer on se sad najvise buni, umesto da pusti ovu postavu koja bar stvarno svira, i to bash kako treba.A i Vidjeno-v komentar je na mestu.
  • komsha

    21.05.2010 09:04
    dokle...
    odsvirali su svoje i gotovo...
    neka ostave mladje bendove da teraju dalje...
    zbog takvih bendova koji se 10 puta vracaju po jos malo mladji bendovi ne mogu da napreduju,
    a da ne spominjem sviranje na nekim festivalima kao sto je exit gde ti trebaju debele veze...
    ali ne tu je 'pekinska patka' i drugi bend sakriven iza bine koji svira njihove pesme jer su oni zaboravili...
    sramota
  • Stari Panker

    19.05.2010 21:01
    I nije ovo "Patka" a bojim se da je vise nikada nece ni biti kao ni mnoge druge dobre stvari koje su zeznuli a i nas sa njima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti